Autor Wątek: DCS w VR  (Przeczytany 26925 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: DCS w VR
« Odpowiedź #150 dnia: Stycznia 26, 2023, 20:50:48 »
SteamVR uruchomi się jeśli masz przekierowany OpenXR na SteamVR (w opcjach developerskich SteamVR), albo jeśli uruchamiasz DCSa z parametrem o którym była mowa na poprzedniej stronie.

Jeśli DCS włączy się w pełnym natywnym OpenXR, to SteamVR się automatycznie wyłącza nawet, jeśli był wcześniej uruchomiony.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #151 dnia: Stycznia 26, 2023, 21:16:38 »
No tak ale:

1/ muszę to kliknąć, czyli tak: https://i.imgur.com/HsjsUqx.jpg, czyli potem pojawia się to okienko SteamVR.
2/ racja, nawet sam wyłącza, zgadza się, ale też i DCS crashuje od razu albo podczas ładowania mapy.

Edit. A dobra chyba mam, pkt.2 to ten babol z reprojekcją=Always on w OpenXR Tools (tak miałem). Bądź tu mądry. ;D Czyli działa, ale nie działa.

Widzę, że działa na auto albo disable:

Co ciekawe, fakt, na 4090 trzyma 90 bardzo ładnie, czasem coś chrupnie. Karta mega jednak :), chociaż będę latał na Auto (co też nie jest ideałem w tym przypadku, bo skoki fps mogę powodować chwilowe chrupnięcia klatek, dlatego wolę Always=on).

Edit2. Auto w DCS nie działa. Jakby było OFF.

No co za tumany. Czyli tak naprawdę albo wybieramy OpenXR i latamy bez reprojekcji, albo OpenXR przez SteamVR i wtedy latamy przez pośrednika. Większy bajzel niż ci od układania na Nowogrodzkiej. :P Co ciekawe, zmodowany DCS na OpenXR obsługiwał wszystko przez OpenComposite, bo tak kiedyś latałem. Więc zrobili gorszą robotę niż moderzy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2023, 21:41:08 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #152 dnia: Stycznia 26, 2023, 21:52:27 »
Developer od Open XR napisał gdzieś, że Auto jest tylko dla MSFS, a jak ustawisz na "Always On" to będzie się wł/wył w zależności od obciążenia. Ale póki co DCS ma babola i reprojekcja w OpenXR całkiem zawiesza grę.

OpenXR przez SteamVR kosztuje mnie kilka FPS w porównaniu z opcją 3: --force_steam_VR i latamy po staremu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #153 dnia: Stycznia 26, 2023, 21:59:32 »
Właśnie chyba tak zrobię. Widać, że reprojekcja działa na 45 i 90, nie da się jej zblokować, więc kij. Pojawia się czasem stuter jak sobie klatki podróżują między 45, a 90. Wracam do SteamVR też.

Ps. wiem czemu mi nie szło. Mam skrót na pulpicie ale do DCS updater, a nie bezpośrednio do DCS.exe. Poprawiłem i wszystko wróciło do "dobrego starego" ;). Mam obecnie zatem dwa skróty, ten do exe jako SteamVR i łatwo uruchamiać sobie DCS jako SteamVR lub OpenXR (skrót do updater).

Czy tylko ja mam wrażenie, że np. na skrzydłach obecnie jakoś dziwnie rozkładają się cienie? Pojawiły się takie paski. Raczej aż tak to nie wyglądało przed patchem. Screen na dużym zoomie, ale w VR jest to dość widoczne:

Developer od Open XR napisał gdzieś, że Auto jest tylko dla MSFS, a jak ustawisz na "Always On" to będzie się wł/wył w zależności od obciążenia.

Na to mam ew. pomysł. Przecież Toolkit ma wbudowaną blokadę, trzeba tylko ją ustawić, np. na 45 więc wtedy powinno to działać trochę jak auto, ale nie testowałem. Poczekam na hotfixa od ED. 2 weeks! :o
Edit. Przetestowałem te opcję ale dodaje niesamowite opóźnienia, więc to nie Holy Grail. Przy Automatic on nie dział w ogóle w DCS, może przez bug. Nie ma 45 i 90. Są też klatki pomiędzy jednak.
Nie włączajcie Turbo w Toolkit, zwiecha gwarantowana ;D przez bug z motion w DCS.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2023, 23:16:14 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #154 dnia: Stycznia 26, 2023, 23:50:28 »
Na plus, że w OpenXR tak nie migają ekrany ładowania. :032:

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #155 dnia: Stycznia 27, 2023, 00:10:41 »
A u mnie wywala DCSa albo wyskakuje BSOD. Macie 22H2 czy wcześniejszą wersję? Bo to chyba ona za to odpowiada.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #156 dnia: Stycznia 27, 2023, 06:47:22 »
A u mnie wywala DCSa albo wyskakuje BSOD. Macie 22H2 czy wcześniejszą wersję? Bo to chyba ona za to odpowiada.

Przyczyna jedna z powyzszych, jesli masz WMR.

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #157 dnia: Stycznia 27, 2023, 11:09:17 »
To nie jest zależne nawet od VR. Gry ze Steama powodują taki sam efekt. Kilka - kilkanaście minut i d..a  :cry:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #158 dnia: Stycznia 27, 2023, 11:21:57 »
To nie jest zależne nawet od VR. Gry ze Steama powodują taki sam efekt. Kilka - kilkanaście minut i d..a  :cry:

Mam Win10 z wszystkimi aktualizacjami, również wczoraj coś instalowałem i nic się nie dzieje takiego, przynajmniej u mnie. A może zasilacz Ci nie wyrabia np.?

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #159 dnia: Stycznia 27, 2023, 11:43:13 »
i7 12700k, RTX3080 i zasilacz 850W.
Nigdy nie było takich akcji.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #160 dnia: Stycznia 27, 2023, 11:56:54 »
i7 12700k, RTX3080 i zasilacz 850W.
Nigdy nie było takich akcji.

No to raczej nie powinno, chyba, że pada. Blue Screen częściej jest softowym problemem, to się zgadza. Jak Ci zapisywał to możesz przywrócić jakaś ostatnią, działającą kopię systemu.

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #161 dnia: Stycznia 27, 2023, 12:07:20 »
Skoro u Ciebie działa na 22H2 - to w takim razie musze postawić W11 na nowo. Niestety nie mam innej opcji.

« Odpowiedź #162 dnia: Stycznia 27, 2023, 13:15:44 »
Ostatnia aktualizacja DCS spowodowała u mnie, że gra wcale nie uruchamiała się i powstały różne błędy w systemie (Win10 22H2): po restarcie nawet system nie startował. Dopiero po dłuższym wyłączeniu komputera udało się uruchomić Windows. Wgrałem na nowo DCS ale błąd pojawiał się nadal, dopiero deinstalacja i ponowna instalacja openxr for Windows naprawiła błąd.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #163 dnia: Stycznia 27, 2023, 13:33:52 »
Wyszedł hotfix, teraz domyślnie jest po staremu (sprzed środowego patcha), ale OpenXR można wymusić komendą.

OpenXR is removed from autosearch. DCS has a chain of VR vendors in priority oculus, OpenVR, Varjo, etc. OpenXR was in that chain in top priority, now it is removed from this chain and only available when you explicitly specify it in command line of DCS.

If you need to force openXR in DCS command parameter is --force_enable_VR --force_OpenXR

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #164 dnia: Stycznia 27, 2023, 13:39:26 »
Tak, https://forum.dcs.world/topic/318004-dcs-now-supports-openxr-natively/page/5/#comment-5140459, ciekaw jestem jak dziala teraz ta reprojekcja (Always On) na OpenXR w DCS. Potestowac bede mogl wieczorem.

www.yoyosims.pl