Hej, kupiłem ostatnio kartę GF2080 Super Gigabyte i zasilacz Straight Power 850W Gold. Jednocześnie zmieniłem obudowę na większą. Po zmontowaniu maszyny okazało, że po zainstalowaniu sterownika graficznego w Windows robi się czarny ekran, potem system się już nie uruchamia. Kartę do zasilacza podłączyłem dwoma przewodami do dwóch osobnych linii 12V. Przełożyłem kartę do drugiego slotu PCI-Ex i wszystko działało (Pomyślałem, że uwaliłem slot PCI-Ex na płycie), ale grałem głównie w TSW 2020, FSX, i X-Plane. Wczoraj uruchomiłem Rise of Tomb Raider. Po jakimś czasie komputer się zawiesił. Uruchomiłem Fallout 4 - gra po chwili wyszła do pulpitu. Wolfenstein New Collosus - po jakimś czasie gry system się zawiesił. Wszedłem do biosu - okazało się, że drugi slot PCI-Ex działa max w trybie x8. Dodam, że uruchomiłem dziś 3D-Mark i przeszedł bez problemów.
Dzisiaj włożyłem starą kartę do slotu PCI-Ex 1 i działa w trybie x16 bez problemów. Chwilę pograłem - nie ma żadnej zwiechy. Zastanawiam się czy to zasilacz, czy karta ma problem. Macie jakieś sugestie?