Autor Wątek: RTX2080 Super + zasilacz Bequiet! 850W i po zamontowaniu czarny ekran w Win10.  (Przeczytany 5750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: RTX2080 Super + zasilacz Bequiet! 850W i po zamontowaniu czarny ekran w Win10.
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 30, 2020, 17:37:28 »
Czyli masz już inną płytę główną niż tę w podpisie...

Nie, no weź, chyba postawił system i drivery od nowa? ;D
Ten temat zaczyna przypominać piątek 13-tego ;> .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Poko

• Gość
Odp: RTX2080 Super + zasilacz Bequiet! 850W i po zamontowaniu czarny ekran w Win10.
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 30, 2020, 17:42:47 »
Nie, no weź, chyba postawił system i drivery od nowa? ;D
Ten temat zaczyna przypominać piątek 13-tego ;> .

No właśnie nie wiem jak mam rozumieć ten fragment:

Restarty i zwiechy w grach na starym systemie pozostały. Z racji tego, że mam świeży system na dodatkowym dysku, zacząłem na nim testować gry - na chwilę obecną wszystko śmiga. Teraz muszę ustalić, czy któryś z dysków M.2 pada, czy to wina systemu.

Czy "świeży" znaczy nietykany czy postawiony już po zainstalowaniu nowej płyty? Pewnie tak (mam nadzieję...). :)

« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 30, 2020, 18:21:06 »
Mam zainstalowany nowy system z najnowszymi sterownikami. Wg instrukcji do płyty głównej przy dwóch dyskach M.2 - 4 pory SATA 0..3 powinny być dostępne. Na ten moment odłączyłem dysk Seagate - służył do zapisu przechwytywanych wideo z gier.

Problem trudny do zlokalizowania bo: występuje losowo i żadne benchmarki go nie wyłapują :/
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Poko

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 30, 2020, 19:07:10 »
Spoko. Upewniałem się tylko z tym systemem. A gdybyś podpiął dyski kablami SATA w sloty 4-5, to po prostu byś ich nie widział, wiec to mój błędny trop (choć zacząłem się zastanawiać jak napisałeś, że czasem po restarcie nie wykrywa M.2 wpiętego w slot M2M). Procek działa teraz na standardowych zegarach?

Czekam na efekt testów bez tego Seagate'a. Rozumiem, że to jakiś Twój najstarszy dysk. Do przechwytywania video z gier korzystasz z Shadowplaya? Masz włączone "najciekawsze punkty" (powtórki)? Zapisywane były w "Temps" na C: czy może gdzieś do katalogu na tym Seagate'cie?

« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 30, 2020, 19:25:12 »
Tak Seagate był najstarszym moim dyskiem - ale też prawie 2 lata go nie używałem, leżał w szafie. Z wypiętym dyskiem Seagate - zaliczyłem kolejny freeze.

Tak korzystam z Shadowplay. Wcześniej temp miałem na dysku C, teraz przeniosłem go na ten sam dysk, na który wrzucam filmy. Najciekawsze punkty i automatyczne powtórki wyłączyłem. Zamontowałem teraz poprzednią kartę graficzną - zobaczymy.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Poko

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 30, 2020, 19:28:57 »
Z wypiętym dyskiem Seagate - zaliczyłem kolejny freeze.
To teraz może spróbuj odpiąć jeszcze tego WD i potestuj albo zrób od razu to, co sugeruje qrdl - zostaw tylko M.2 z systemem i ten drugi z grami. A jeśli i wtedy będą freezy to pozostaje już tylko wypiąć ten z grami co znika z M2M i potestować np. DCS, XP lub FSX.

« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 30, 2020, 20:24:51 »
DCS, X-Plane 11, czy FSX działają na RTX'ie bez problemów ze wszystkimi wpiętymi dyskami. Podobnie jeszcze Train Sim World, czy GTA V. Obecnie problemy sprawia - uruchomienie Metro Exodus (https://youtu.be/Efw0kCAKXU8?t=26 -  w odniesienu do tego filmu u mnie komputer zawiesza się pomiędzy 26 a 37 sekundą). Procesor pracuje na ustawieniach domyślnych - nie jest przetaktowany.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2020, 20:39:47 wysłana przez Sparrowhawk »

Poko

• Gość
Trochę się pogubiłem w tym wszystkim - czyli my tu walczymy, żeby odpalić "Metro Exodus" i pograć w "Forzę Horizon 4" bez crasha? Sry, nazwa tematu jest nieco myląca. Myślałem, że przy tych dwóch tytułach najszybciej uwydatnia się problem z kompem, którego nie wychwytują benchmarki. :D

qrdl_logos

• Gość
Może faktycznie teraz problemem jest stabilne działanie ME, może napisz do ich wsparcia technicznego, albo poszukaj w necie, czy inni nie mają identycznego problemu z tą grą.

Uruchamiam tytuły, które najszybciej się wysypują. Dzisiaj zawiesił się np. Train Sim World - po 15 minutach gry. System zawiesił się również kiedy kopiowałem zawartość dysku M.2 SX6000 Pro na HDD Seagate 1 TB. 

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Ja obstawiam, że masz coś z dyskami lub zasilaczem. Bez uciążliwych prób się nie obędzie.

qrdl_logos

• Gość
Ja obstawiam, że masz coś z dyskami lub zasilaczem. Bez uciążliwych prób się nie obędzie.

Też mi się tak wydaje, na początek pogoniłbym z systemu stare grzyby talerzowe.

Mała aktualizacja (pominę tydzień stosowania / eliminowania ) mojej walki z losowymi zawieszeniami komputera:

W całym tym zamieszaniu z płytą główną zapomniałem o fakcie, że tuż przed zakupem karty graficznej (2 tyg. wcześniej) rozbudowałem swoją pamięć z 2 x 8GB do 4 x 8GB. Pamięci zakupiłem w tym samym sklepie co poprzednio, korzystając z historii zamówień wybrałem dokładnie ten sam model (G.Skill TridentZ F4-3400C16D-16GTZ). Przy okazji szukania restartów i kolejnego grzebania się w biosie zauważyłem, że o ile profil XMP jest identyczny dla wszystkich 4 kości (parametry podstawowe), o tyle inne profile różnią się między sobą dla odpowiednio pary starej i nowej. Dalej sprawdziłem, że stare kości to DS na pamięciach Samsung, a nowe kości to SS na pamięciach Hynix.

Wyjąłem stare kości z komputera i jak dotąd (2 dni katowania) - żadnego restartu.

qrdl_logos

• Gość

Wyjąłem stare kości z komputera i jak dotąd (2 dni katowania) - żadnego restartu.

Wiesz, że jak to napisałeś, to...  :evil:.