Autor Wątek: Zapis zmapowanych klawiszy  (Przeczytany 1087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zapis zmapowanych klawiszy
« dnia: Marca 29, 2020, 17:48:49 »
Nie mogę znaleźć informacji ani tutaj, na forum, ani w instrukcjach.

W grze jest funkcja zapisania profilu po zmapowaniu klawiszy i osi.
Co tak w zasadzie się zapisuje w tym momencie? Czy zapisuje ustawienia dla wszystkich samolotów w grze i wystarczy mieć jeden plik, czy też trzeba zapisywać dla każdego samolotu osobno?

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Zapis zmapowanych klawiszy
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 29, 2020, 18:18:33 »
Ścieżka jest taka: C:\Users\......\Saved Games\DCS.openbeta lub Stable\Config\Input.
Tam są profile dla każdej maszyny z osobna.

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 29, 2020, 19:04:21 »
Dzięki

Ale tam są tworzone profile automatycznie.
W panelu gdzie mapujemy klawisze jest "guzik" z napisem "save profile as". Jak to działa?

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2020, 10:14:37 »
Guzik zachowuje ustawienia tylko dla tego jednego fizycznego kontrolera, na którego kolumnę w tabelce mapowań właśnie kliknąłeś, i dla tego jednego samolotu, w którego tabelce aktualnie grzebiesz. Powinieneś więc teoretycznie powtórzyć "Save profile as" kolejno dla kolumny z mapowaniami swojego dżoja, potem przepustnicy, potem klawy, TrackIRa itd. itp., a potem znowu to samo przy każdym kolejnym samolocie, z oddzielnymi nazwami rzecz jasna, bo save'ując tworzysz w ten sposób fizycznie oddzielne pliki. W praktyce nie ma co się z tym tak chędożyć i trzeba po prostu zrobić sobie backup całego folderu, który wskazał lipas, bo tam wszystkie te pliki są już porobione przez grę. Jeśli potem chcesz / musisz przywrócić swoje mapowania, bo coś się w nich skwasiło lub musiałeś przeinstalować grę, to kopiujesz sobie cały folder z takiego backupa i koniec.

Wyjątkiem jest przenoszenie DCSa na drugiego kompa, lub na postawiony od zera system na tym samym kompie, bo nowy Windows+DCS nie rozpozna z marszu plików z mapowaniami zapisanych na starym Windowsie+DCSie (pliki te zawierają bowiem w swoich nazwach windowsowy identyfikator urządzenia USB, który zmienia się za każdym razem gdy stawiasz system zupełnie na nowo). Wtedy trzeba niestety po wejściu do okna klawiszologii znowu klikać na każdą kolumnę dla każdego kontrolera i samolotu, a następnie użyć "load profile", nawigując do stosownych plików we wspomnianym backupie. Takie przeklikanie całego swojego wirtualnego hangaru zajmie wprawdzie ładnych parę minut, ale i tak jest przecież lepsze niż parę godzin na ustawianie wszystkiego od nowa.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2020, 10:49:35 »
Wtedy trzeba niestety po wejściu do okna klawiszologii znowu klikać na każdą kolumnę dla każdego kontrolera i samolotu, a następnie użyć "load profile", nawigując do stosownych plików we wspomnianym backupie. Takie przeklikanie całego swojego wirtualnego hangaru zajmie wprawdzie ładnych parę minut, ale i tak jest przecież lepsze niż parę godzin na ustawianie wszystkiego od nowa.

W takiej sytuacji można też poprawić bezpośrednio nazwy plików, są do tego programy, które choć trochę zautomatyzują ten proces.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2020, 16:51:21 »
Słusznie prawicie. Zależnie od tego w czym kto bieglejszy, wybierze albo jedno, albo drugie rozwiązanie.

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 31, 2020, 17:20:35 »
Dzięki za informację.
Do tej pory myślałem, że robię coś źle. Przecież to nie być aż tak głupie.

A jednak jest aż tak głupie.

To kopiowanie to chyba jedyne rozwiązanie.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 19, 2020, 20:49:23 »
Pozwolę podpiąć się pod ten temat. Po ostatniej aktualizacji, zauważyłem że coś pomieszało się z ustawieniem zmapowanych klawiszy - konkretnie w module AV-8B. Część komend w ustawieniach (dotycząca kneeboard) była oznaczona kolorem pomarańczowym. W necie udało mi się znaleźć informację, że to przez konflikt plików lua - mojego zapisanego, ze zaktualizowanym domyślnym. Usunięcie pliku diff z moimi starymi ustawieniami zapisanego w Moich Dokumentach rozwiązało problem, ale niestety wszystko musiałem przypisać na nowo. Czy ktoś wie czy jest jakieś lepsze rozwiązanie takie problemu, nie wymagające ustawiania wszystkiego od zera? Da się jakoś usunąć taki konflikt?