Autor Wątek: Prepar3D V5  (Przeczytany 15434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Prepar3D V5
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 18, 2020, 13:44:17 »
Yoyo, a FS Global Ultimate Ci działa bez problemu, wystarczy tylko dodać scenerię w symulatorze? Bo FSPilot znowu sobie życzy dopłatę za instalator do P3D v5 (5$):

https://fselite.net/prepar3d-v5-compatibility/scenery/

Nie mam FS Global Ultimate ani UTX'ów. Ponoć tutaj wszystko jest dlatego FTX Vector wycofali dla P3Dv5. Dane w P3Dv5 są dużo bardziej aktualne z tego co wyczytałem niż wszystko co do tej pory wyszło dlatego z 20Gb v4 zrobiło się 40 w v5.
Wrzuciłem ORBX Global, Trees, Buildings i Regiony na razie. Dodam jeszcze mesh bo mam lepszy niż to co jest ale sprawdzę jak z kompatybilnością, bo jak jest za dobry to też może być minus. Mesh niby default jest do 5m.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 21, 2020, 20:30:22 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 21, 2020, 20:40:45 »
Napisz proszę jak chodzi P3dV5 na Reverb'ie, jak odczucia, wydajność, itp.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 22, 2020, 10:16:21 »
Napisz proszę jak chodzi P3dV5 na Reverb'ie, jak odczucia, wydajność, itp.

Tu masz moją opinię na temat patcha: https://www.prepar3d.com/forum/viewtopic.php?f=6312&t=136997&start=30#p214213 .

Przy opcji Stereo Mode jest ok - tzn. dobrze tutaj działa motion reprojection, nic nie haczy, obraz płynny, jest fajnie. Minus tego rozwiązania, to fakt, że jest on bardziej zasobożerny, bo obraz jest generowany można powiedzieć 2x. Tak więc przy grubszych sceneriach, lepszych chmurach itp. może nie utrzymać odpowiedniej liczby klatek. Mi ścina od razu do połowy, ale 45 jest wartością jak najbardziej w porządku. Dodam też, że na DX12 obraz jest bardzo płynny i naturalny. Tu jest dla mnie opcja dopięta.
Single pass - jest lepiej z tym fixem 2, ale motion reprojection nie działa idealnie, niby działa, ale rozbieżności w FPS są jakieś większe, przez co nie trzyma stałych klatek i są pewne lagi. Niby obraz jest płynny ale nie jest on tak płynny na 100% jak w opcji Stereo lub w P3Dv4. Akurat niestety te opcję preferuję do latania, ponieważ jest ona mniej zasobożerna i bez problemu uzyskuję tu 90 klatek, ale tak jak mówię, pomimo, że to 90 FPS to nie jest jakoś płynnie.

Opcje wyświetlania na ekranie za to - dual nie działa całkowicie, - single jest ok. Tak czy siak DX12 to fajna opcja i tu. Czekam na fixa nr3.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 22, 2020, 11:24:43 »
Ciekaw jestem jak to będzie chodziło z 737 PMDG...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 22, 2020, 12:27:42 »
A ktoś zmusił może jakoś Active Sky for P3Dv4 do pracy z v5 (bez Atmosfery beta) do działania?
Nie wiem czy trwają prace nad wersją dla v5, pewnie tak i bardziej pytanie to kiedy się pojawi.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 22, 2020, 14:42:30 »
Active Sky pracuje nad updatem. Wersja z V4 nie działa. Na razie się ratuje Fs Real Wx mają 30 dniową wersje próbna i daje radę.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 25, 2020, 19:22:40 »
A taką recenzję ktoś wrzucił: https://youtu.be/pI5_34DMAoI.

Dodam jeszcze od siebie, że bardzo dobre są elementy takie jak z FTX Vector - drogi, obiekty, linie brzegowe, rzeki, tory itp. Jest dużo lepiej niż to miał FTX więc nic dziwnego, że się wycofali tutaj ze wsparcia, nie ma co poprawiać po prostu, a jest jeszcze lepiej niż było z dodatkiem od FTX ;).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2020, 20:19:47 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 25, 2020, 21:14:34 »
A jak się ma P3D 5 do Xplane 11 jeśli chodzi o model lotu? Gdzie nie jestem to zwykle słyszę o wyższości tego drugiego. Nie chodzi mi o to żeby tu święte wojny rozpoczynać, ale o P3D jakoś nie widzę bardziej szczegółowych materiałów odnośnie tego.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 25, 2020, 21:42:05 »
Nic tu nie brak. Ale wiele rzeczy zalezy od tego jak wykonany jest sam model lotu przez autora. Jak w wiekszosci simow.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 25, 2020, 22:03:56 »
Tu masz wszystko fajnie wytłumaczone: http://calypteaviation.com/fsx-p3d-vs-x-plane-komentarz/

Jak dla mnie jedyna przewaga X-Plane 11 nad P3D/FSX to możliwość tworzenia własnych fotoscenerii (na screenie Warszawa wygenerowana przez ortho4XP - cała Polska zajmuje mi 509gb w zoom level 17). Co mi brakuje w X-Plane to samoloty i ich wydawcy, którzy są znakiem jakości jak np. A2A czy PMGD. Sporo latałem FSX, w potem w P3Dv3. Jakiś czas temu sprzedałem symulatory i dodatki bo nie miałem na to czasu. Ostatnio na fali MFS2020 znowu człowieka zaczęło ciągnąć w przestworza. Z racji oszczędności aby nie wydawać dużo na dodatki przez premierą MSF poszedłem w stronę XP. Jako, że latam głównie VFR i to nad Polską to odpadł mi zakup scenerii dzięki ortho4XP, a moderzy wykonali pełno lotnisk aeroklubowych w Polsce (mam ich łącznie 57). Boli tylko brak porządnych samolotów i ich mały wybór.

Edycja na prośbę autora. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2020, 23:00:13 wysłana przez KosiMazaki »

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 26, 2020, 02:41:48 »
Boli tylko brak porządnych samolotów i ich mały wybór.

Nie taki znow maly a i jakoscia spokojnie dowownuja a2a. Pare ich wrzucilem ponizej.
TBM 900 - chyba najlepszy, jakim mialem okazje latac (zarowno w XP jak i P3d)
https://www.x-aviation.com/catalog/product_info.php/take-command-hot-start-tbm-900-p-158
King Air - kolejny swietny model, niewiele ustepujacy poprzedniemu.
https://store.x-plane.org/King-Air-350_p_969.html
TorqueSim BN-2 Islander - swiezy i potrzebuje jeszcze patchy ale godny polecenia.
https://www.x-aviation.com/catalog/product_info.php/torquesim-islander-p-177

System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 26, 2020, 09:42:57 »
Dzięki Fear. Bardzo fajne opracowanie. Lepiej czuję temat. Tylko skąd teraz wiedzieć czy dany samolot jest wart zakupu... są recenzje na necie, ale nigdzie nie widziałem tak wnikliwych ;)

BTW też właśnie jestem w trakcie robienia scenerii ortho dla Polski i też padło na 17. Wygląda to naprawdę dobrze i dopiero chyba FS2020 będzie mógł coś więcej zaoferować.

Zdziwiłem się jednak, że P3D nie może korzystać z Ortho4Xp?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 26, 2020, 12:06:54 »
Tylko skąd teraz wiedzieć czy dany samolot jest wart zakupu...

Nie ryzykujesz, nie pijesz szampana. No co to za pytanie? ;> Idąc takim tokiem myślenia chyba nie miałbym nic na dysku. Wiele recenzji to też tylko odczucia autora, Ty możesz mieć zupełnie inne. Pytanie co jako dobry model lotu rozumie autor i jakie ma doświadczenie ;D.
Większość płatnych dodatków jest ok, mniej lub bardziej. Najwyżej zawsze przed zakupem możesz zapytać się tu na forum czy warto. Pytanie też czym chcesz latać, czy jakimiś busami, czy czymś mniejszym. Mniej realistyczny FM wcale też nie oznacza też braku fun'u. Tu liczy się znajomość nawigacji, procedur VFR czy IFR, korespondencja z ATC, nawigacja, dbanie o paliwo i inne ew. płyny, zwiedzanie scenerii, w których w życiu nie będziesz, walka z warunkami atmosferycznymi na realnym silniku pogodowym itp. Jest co robić nawet jeśli model jest ok, a nie jest 1:1 w FM'ie.  Zresztą, umówimy się, 1:1 to nigdy nie będzie, może ew. jak będą jakieś kombinezony albo piguły dla symulotników przed lataniem ;D.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 26, 2020, 12:48:52 »
BTW też właśnie jestem w trakcie robienia scenerii ortho dla Polski i też padło na 17. Wygląda to naprawdę dobrze i dopiero chyba FS2020 będzie mógł coś więcej zaoferować.

W Polsce może przebić tylko autogenem, ale nie podłożem. Mapy Bing mają dużo gorszą jakość i ZL od map google jeśli chodzi o Polskę.

Ps. Do ortho ściągnij sobie Poland Pro (Vfr Overlay).

Ps2. Już kończę ten oftop w temacie P3D bo czuć wucet ;)