Autor Wątek: Rozmiar DCS na dysku  (Przeczytany 5323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozmiar DCS na dysku
« dnia: Maja 04, 2020, 15:36:53 »
Ile Wam zajmuje DCS miejsca na dysku? U mnie dochodzi już do 150 GB. Lekka przesada. Analizowałem sobie foldery i wychodzi na to, że nawet moduły których nie mam zajmują trochę miejsca (Tomcat 5 GB, Christen Eagle II 2,5 GB itd.). Czy to jakieś pozostałości po tych darmowych okresach próbnych, czy nawet jeśli nie mam danego modułu to i tak zawsze się to instaluje?

Nie mogę też pojąć, jak to możliwe, że NTTR (ogólnie niespecjalnie jakoś wyglądająca) zajmuje 2 razy tyle miejsca co Kaukaz (z dostępnymi porami roku do wyboru).

PS. Wersja Steam w moim przypadku. Nie wiem czy w standalone wygląda to teraz tak samo.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Rozmiar DCS na dysku
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 04, 2020, 15:46:28 »
Po prostu każdy nowy moduł do DCSa instaluje u wszystkich klientów wszystkie skiny i model zewnętrzny, żebyś je widział u siebie w misjach i multi. Niezależnie od tego czy kupiłeś moduł czy nie. A że niektórzy developerzy prześcigają się w ilości i szczegółowości tekstur, to masz potem gigabajty skinów 4k na dysku.

Nevada jest zrobiona podobną techniką co fotoscenerie w FSX, stąd ten rozmiar. Pozostałe teatry nie, więc zajmują mniej miejsca, kosztem powtarzalności tekstur.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 04, 2020, 16:53:20 »
No to lipa. Zastanawiałem się jeszcze nad przerzuceniem niektórych (nieużywanych) folderów mklinkiem na HDD, ale nie wiem czy to gra warta świeczki. Rozumiem, też że rozmiar DCS będzie dalej pompowany wraz z wydawaniem kolejnych modułów (ciekawe gdzie jest granica rozsądku).

W takich czasach żyjemy, że 150 GB na grę to powoli norma się robi (z tych co mam poza DCS, to też przypadek Hitman 2, RDR2, CoD: MW)...

Nevada jest zrobiona podobną techniką co fotoscenerie w FSX, stąd ten rozmiar. Pozostałe teatry nie, więc zajmują mniej miejsca, kosztem powtarzalności tekstur.

Nie wiem jaką jest technologią robiona, wiem tylko że ogólnie prezentuje się gorzej niż Kaukaz. ;) BTW Zatoka Perska też ma ponad 30 GB, jak Nevada.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 04, 2020, 17:07:48 »
Zatoka ma dużo większą powierzchnię, nawet jeśli część to woda.
Nie jesteś jedynym, który na to narzeka na ich forum ale pewnie ogarnięcie tego jest bardzo nisko na liście priorytetów.

Nowy FS2020 na wejściu będzie wymagał 150GB, a co dopiero jak coś zaczniesz doinstalowywać.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 04, 2020, 17:56:22 »
Ostatnio oglądałem filmik, gdzie autor opisuje jak trzyma i zarządza sceneriami. Instaluje je na 8T dyskach, które wymienia korzystając z kieszeni hot swap w zależności od terenu na którym chce latać, więc na DCSa jeszcze nie ma co narzekać ;-)

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 04, 2020, 18:30:39 »
Czy to jakieś pozostałości po tych darmowych okresach próbnych, czy nawet jeśli nie mam danego modułu to i tak zawsze się to instaluje?
Tak wersja Steam nie usuwa tych modułów. Jeżeli idzie o mapy możesz wejść do "Z:\Steam\steamapps\common\DCSWorld\Mods\terrains" i ręcznie wywalić cały folder z niepotrzebną mapą.
 Z samolotami będzie trochę inaczej bo gra potrzebuje tego modelu zewnętrznego i paru innych rzeczy. Możesz spróbować wywalić folder z samolotem np "Z:\Steam\steamapps\common\DCSWorld\Mods\aircraft\F14". A następnie na Steam sprawdzić spójność plików w grze, żeby Steam zainstalował F14. Powinien ci zainstalować tylko niezbędne minimum F-14( to tylko moja teoria). Co ciekawe mi  F-14 po próbach zajmuje 3.24GB.
      Jest jeszcze taki motyw że jak Steam zaciąga coś i okaże się że masz za mało miejsca na dysku to zostawia to i nie zwalnia pamięci. To  co pobrał zostawia w folderze zdaje się że w "Z:\Steam\steamapps\downloading", możesz w takim przypadku tam wejść i to ręcznie wywalić! Oczywiście za "Z" literka twojego dysku.
      Generalnie takie działanie Steam ma sens bo jak później zakupisz moduł to nie musisz zaciągać dużej ilości danych. No chyba że masz szybki internet i ci to lata albo nie kupisz nigdy tego modułu.
     Niedawno zderzyłem się z tym samym problemem i wybrałem jedynie słuszną decyzje. Dysk SSD 1TB sata 3 bo o M2 to moja płyta główna może pomarzyć. Koszt dysku plus przesyłka i kabelek sata jakieś 550zł i po problemie.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 04, 2020, 19:01:25 »
Koszt dysku to nie problem. Po prostu nie chcę dokładać kolejnego. Mam już 2 SSD (256 + 512 GB) i 2 HDD (1 TB i 2 TB). Tak kurde w nieskończoność można tą przestrzeń dyskową powiększać. Dopiero co ten dysk 512 GB SSD kupowałem. Znowu w punkcie wyjścia jestem, że GB liczę, bo wszystkiego co chcę nie mogę trzymać naraz.

Nie narzekam, bo zaraz Mazak przyjdzie. Bardziej tym po prostu poirytowany jestem. Wydaje mi się, że developerzy (nie tylko DCS) po prostu idą na łatwiznę i walą coraz większe rozmiary plików, wychodząc z założenia, że skoro dyski nie kosztują masakrycznych pieniędzy i ludzie coraz szybszy Internet mają, to nie ma się co wysilać.

Ten myk ze Steam już wcześniej testowałem - usunąłem pliki Christen Eagle II i po weryfikacji Steam dossał dokładnie to samo. Ewentualnie można się pobawić, żeby usnąć i nie robić weryfikacji plików, ale przy kolejnej aktualizacji pewnie i tak to pobierze.

W folderze terrains mam tylko 3 mapy które posiadam.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 05, 2020, 02:02:39 »
Weź nic nie mów...SSD mi się kończy. A jak zobaczyłem po zakupie, ile waży MW, to się zgarbiłem. Nosz !@#, od soboty ściągam. Oczywiście na HDD. 50 gb zostało. Przerzutka z DCS stable na OP (złamałem się w końcu czekając na pucza stable) też pół dnia mi zajęła. Wiejski, radiowy net.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 05, 2020, 08:07:59 »
Nie narzekam, bo zaraz Mazak przyjdzie. Bardziej tym po prostu poirytowany jestem. Wydaje mi się, że developerzy (nie tylko DCS) po prostu idą na łatwiznę i walą coraz większe rozmiary plików, wychodząc z założenia, że skoro dyski nie kosztują masakrycznych pieniędzy i ludzie coraz szybszy Internet mają, to nie ma się co wysilać.

Mówisz i masz. Nic nowego nie odkryłeś. Gry są strasznie kobylaste (jedne z lenistwa, inne z jakości tekstur, modeli etc.). Nowy CoD dobija do 185GB, to co dziwić się DCS. Pozostaje bawić się linkami symbolicznymi (>>>KLIK<<<). Z drugiej strony SSD-ki nie są (jeszcze) jakoś koszmarnie drogie (nie trzeba brać od razu dysku z górnej półki), więc można coś wydumać i dokupić jak chce się bawić w symulatory. Gorzej mają właściciele konsol :). Poza tym podobne klimaty były i są przy FSX/X-Plane. Trzeba przywyknąć, bo co innego zrobić? ;).
« Ostatnia zmiana: Maja 05, 2020, 08:28:28 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 05, 2020, 22:40:57 »
Czyli przełknąć i popić wodą. Ok.

A tak przy okazji, czy ktoś ma jakieś benchmarki jak to czy DCS znajduje się na SSD czy HDD wpływa na wydajność?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 06, 2020, 01:34:55 »

A tak przy okazji, czy ktoś ma jakieś benchmarki jak to czy DCS znajduje się na SSD czy HDD wpływa na wydajność?

Przestań kombinować jak koń pod górę... albo - jak wolisz - przerzuć sobie na HDD, gwarantuję, różnicę odczujesz bardzo, bardzo szybko, jak będzie Ci rwało podczas latania, że o doczytywaniu nie wspomnę.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 06, 2020, 02:26:12 »
Wpływa tak, że mając DCS na HDD wczytywało mi Kaukaz 7 minut (czysta misja) i generalnie się nie dało latać. Musiałem kupić SSD. Kilka lat temu latałem normalnie na HDD.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 06, 2020, 07:44:39 »

Nie przeskoczysz, więc w zasadzie chyba tak :).

Klatki nie przybędą, wydłużą się czasy ładowania map i zacznie chrupać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 06, 2020, 08:20:10 »
A ze dwa lata temu robiłem sobie porównanie na dwóch takich samych buildach DCSa, jednym na talerzówie, drugim na budżetowym SSD Goodrama. Test polegał na odpaleniu systemu i po usunięciu fxo i metashaders zmierzeniu czasu od kliknięcia DCSa do wczytania jednej z misji Cold Start na Nevadzie. Wyników już dokładnie nie pamiętam, ale to było coś koło 1,5 minuty na SSD wobec 9,5 na HDD. Nawet jeśli ktoś jest wystarczająco cierpliwy do czasów wczytywania misji, to chrupanie w trakcie lotu (szczególnie podczas przybliżania i oddalania - to też doczytuje tekstury, chmurki i obiekty) skutecznie zniechęca do talerza.

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 12, 2020, 18:00:50 »
Panowie. DCS ściągając aktualizację, oczywiście ściąga ją na dysk, na którym jest zainstalowany.  Czy można ten folder, do którego ściągana jest łatka przed instalacją, przenieść na inny dysk? Mam wprawdzie jeszcze 90GB wolnego na dysku ale jak dojdzie nowa mapa, a teraz następna, to nie starczy miejsca na aktualizacje.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 18:06:58 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)