Autor Wątek: Światłowód przez WiFi  (Przeczytany 1114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Światłowód przez WiFi
« dnia: Maja 14, 2020, 19:37:55 »
Witajcie, mam pytanie w kwestii Internetu.

W skrócie. Światłowód podłączony, ale nie przez kabel do PC (router na dole, PC na górze - zabawy z kablem byłyby pracochłonne, żeby go tam pociągnąć). Aktualnie korzystam z jakiegoś taniego adaptera (Tp-Link) pod USB, dzięki któremu mam WiFi w PC. Osiąga on max 50mbps w porywach do 60mbps (przy światłowodzie). Moje pytanie brzmi, czy jestem w stanie zwiększyć ten limit kupując lepszej jakości adapter, bądź kartę sieciową? Zdaję sobie sprawę, że WiFI ma swoje ograniczenia, ale może jakaś szansa jest na uzyskanie lepszego wyniku? Wykluczam tutaj kwestię ustawień. Zasięg jest bardzo dobry, jakość sygnału również, nic nie zakłóca mi sygnału.

Odp: Światłowód przez WiFi
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 14, 2020, 19:54:07 »
Podaj model routera który udostępnia Twoje Wifi.

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 14, 2020, 19:57:29 »
Jest to FunBox 3.0, nie wiem czy jestem w stanie wyodrębnić jego dokładną nazwę. Jego producentem jest Sagemcom.

Offline petros13

• *
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 14, 2020, 20:24:46 »
Lepszy wynik będzie jak będzie lepszy ruter, TP Link w starszej wersji takie wyniki osiąga..., i choćby skały sr... to tego nie przeskoczysz.
Piotr1szy Nerwowy.

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 14, 2020, 20:49:35 »
Przede wszystkim kluczowe pytanie jest na jakiej częstotliwości jedziesz. 2.4 czy 5 GHz? Jeśli i router i adapter obsługują 5 GHz to przełącz na nie. Router powinien obsługiwać połączenie na dwóch częstotliwościach naraz (tak ma mój stockowy router Huaweii od Netii), więc powinieneś mieć widoczną sieć 2.4 GHz i osobno 5 GHz.

Jakość sygnału (straty) ma horrendalne znacznie dla prędkości. "Dobry" zasięg i sygnał mało tutaj mówią.

Dla przykładu u mnie przed chwilą zrobiłem test prędkości pobierania:

A - telefon zaraz przy routerze
B - telefon w kuchni, na linii ściany i lodówka

2.4 GHz A: ~110 Mbps
2.4 GHz B: ~54 Mbps

5 GHz A: ~578 Mpbs
5 GHz B: ~133 Mpbs

Dodam, że w kuchni też teoretycznie pokazuje mi, że jakość  jest "dobra".

Zainstaluj jakieś programik którym możesz to zmierzyć dokładnie. Polecam Net Analyzer. Możesz też sprawdzić jak wygląda obłożenie kanałów okolicznych sieci wifi. Teoretycznie jeśli jesteś na najbardziej obłożonych kanałach, to zmiana też może przynieść jakiś efekt, choć raczej szału bym się nie spodziewał.
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2020, 20:57:08 wysłana przez Jascha »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 14, 2020, 21:08:41 »
Pewnie rutek nie daje rady albo ta karta wifi. Podłącz się nawet testowo kablem i wtedy sprawdzaj.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 14, 2020, 23:44:11 »
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2020, 07:53:23 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 15, 2020, 08:55:50 »
Nic ciekawego sobą to urządzenie nie prezentuje. Nawet nie ma wyprowadzonych anten na zewnątrz. Jak się zgrzeje to pewnie zwolni. Nie mam dobrego zdania o Sagemach/Thomsonach etc. Dobre na start, przeważnie 3/4 osób spokojnie wystarczą, ale jak masz większą sieć, wymagasz czegoś więcej od swojego łącza (więcej urządzeń, jakiś VPN etc.), to niestety może niedomagać. Przy tych prędkościach trzeba mieć solidny router i karty sieciowe. Poza tym jak masz solidne stropy, ściany, to może nie mieć wystarczającej mocy żeby dostarczyć odpowiedni sygnał do karty.

Jeżeli nie masz opcji podpiąć się kablem pod funboxa to spróbuj chociaż wrzucić lepszą kartę wifi. Nie jakieś tam mikrobadziewie na USB tylko coś na PCIE + anteny (może być 5Ghz). Ważne żeby obsługiwała ten sam najszybszy standard transmisji co router :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 15, 2020, 18:34:35 »
Spróbuję włożyć w PCI-E jakąś sprawdzoną kartę sieciową (5 GHz), troszkę lepszą i napiszę czy coś się zmieniło. Plus taki, że router jest idealnie pod moim PC, więc do przebicia ma w sumie "tylko" sufit. O ile dobrze to rozumuję. Bardzo dziękuje za pomoc. 

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 15, 2020, 22:10:15 »
Nawet sama ściana / sufit (jeszcze zależy też jakiej grubości, z jakiego materiału itp.) wpływa na parametry połączenia i na straty (tzw. tłumienie). Aczkolwiek w opisanej przez Ciebie sytuacji (sufit, szacowana odległość jakieś 4-5m) nie powinny być duże.

Tak jak pisał Kosi - warto sprawdzić najpierw w ogóle jakie ma parametry łącze po kablu (jeśli masz możliwość). Żeby była pewność, że jest tyle, co powinno być.

Częstotliwość 5 GHz oferuje większy transfer, ale jest bardziej podatna na tłumienie, co widać na podanym wyżej przeze mnie przykładzie, gdzie 2.4 GHz traci połowę, prędkość na 5 GHz spada do ok 25% (aczkolwiek może być nominalnie wyższa od 2.4 GHz).

Aha, tak w ogóle możesz jeszcze sprawdzić w ustawieniach routera, czy jest opcja ustawienia siły sygnału. Niektóre to mają. Może jest możliwość zwiększenia.