Ale kartę graficzną bez kolejki to miło było kupić, co?

Nic nowego, globalny rynek dostaw tak działa. Zresztą nie przesadzajcie z tą dostępnością. To, że sklepy jak X-kom realizują pierwsze partie zamówień a Allegro nie brało preorderów, więc po prostu rzuciło 40 sztuk na wolny rynek, to jeszcze nie znaczy, że gogle są łatwo dostępne.
A jeśli chodzi o moje pierwsze wrażenia G1 vs G2:
Na minus:
- Komfort. G1 są lżejsze i lepiej leżą mi na głowie. W G2 mam podobne zastrzeżenia jak w Index, dość ciasne wokół oczu, mało miejsca na okulary i trzeba mocniej zacisnąć paski, żeby się nie zsuwały na nos. Ale to bardzo indywidualna kwestia, kto inny może być zachwycony.
- Gumowej klapki na nos nie da się łatwo zdemontować tak jak we wszystkich innych goglach, które miałem, tym razem jest przyklejona.
- Obudowa bardziej koliduje z zewnętrznymi słuchawkami, jeśli ktoś chce używać wokółusznych a nie tych wbudowanych w gogle.
- Coś gryzły się u mnie z portami USB na płycie głównej, ale chyba update BIOS pomógł.
- Kontrolery pracując na akumulatorkach 1.2V bardzo szybko raportują niski poziom baterii.
Na plus:
+ wreszcie jakiś sensowny kabel zamiast sztywnego pytogna
+ regulacja IPD działa jak należy, maks to 67-68mm
+ brak mury
+ trochę lepsze odwzorowanie kolorów, ja widzę to głownie na czarnych elementach kokpitu, które w G1 się zlewały ze sobą a tutaj są wyraźniejsze.
+ lepiej działa śledzenie, G1 portafił mi się pogubić przy patrzeniu w dół na boczne konsole w kokpicie, tutaj nie zauważyłem póki co żadnych problemów
+ sweet spot może i jest trochę lepszy, ale szczerze mówiąc ciężko mi ocenić różnicę oraz to ile w tym zasługi soczewek, a ile regulacji IPD (mam 67, więc G1 były "na styk").
+ wbudowane audio, kontrolery, podobno lepsze ale nie używałem w G1 więc nie mam porównania.
Czyli podsumowując jest to względem G1 upgrade, ale nie rewolucja. Nie ma musu zmieniać z oryginalnego Reverba chyba, że ktoś chce mieć wszystko naj- albo bardzo mu zależy na poprawie któregoś z opisanych aspektów. W innym przypadku G1 nadal daje radę.
Oczywiście piszę to z perspektywy kogoś, kto już przyzwyczaił się do bardzo wysokiej rozdzielczości G1. Jeśli ktoś przesiada się z innego headsetu o niższej rozdzielczości, to różnica będzie znaczna.