Autor Wątek: HP Reverb druga generacja  (Przeczytany 49951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
Odp: HP Reverb druga generacja
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 29, 2020, 14:19:39 »
Pamiętaj, że IPD Pimaxa jest inaczej liczone....

Jak możesz coś więcej napisać o sposobie kalkulacji IPD w Pimax'ach byłbym wdzięczny.

Ja teraz sobie zmierzyłem IPD przed lustrem metodą z linijką. Wychodzi, że jestem wyjątkowy. Mam 78 mm. Pomiar wykonałem kilka razy i raczej błąd jest mały. Wcześniej pisałem, że mam 70 mm... no cóż, takie wartości podawali mi optycy jak dobierałem okulary. Ale coś mi się wydaje, że robili to pod ofertę oprawek, które mieli. Z drugiej strony błąd IPD w zwykłych okularach, które mają normalne soczewki, nie jest tak istotny jak w goglach VR, gdzie są soczewki Fresnela.

Dlatego w tym momencie muszę zweryfikować gdzieś moje IPD. Nie wiem czy Reverb G2 będzie dla mnie lepszy, albo porównywalny z Pimax8KX pod względem IPD...

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 29, 2020, 15:00:03 »
Ja teraz sobie zmierzyłem IPD przed lustrem metodą z linijką. Wychodzi, że jestem wyjątkowy. Mam 78 mm. Pomiar wykonałem kilka razy i raczej błąd jest mały. Wcześniej pisałem, że mam 70 mm... no cóż, takie wartości podawali mi optycy jak dobierałem okulary. Ale coś mi się wydaje, że robili to pod ofertę oprawek, które mieli.

Jednak zaufałbym optykom ;)
To nie oprawki dopasowuje się do IPD, tylko soczewki optyk odpowiednio docina. Nic tu nie ma do ugrania.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 29, 2020, 15:12:54 »
No zgadza się, pewnie docinają tak soczewki aby otrzymać założone IPD. No ale mi nie chce wyjść inaczej niż jakieś 76-78 mm. Do 70 mm jest naprawdę daleko nawet zakładając błąd pomiarowy. No ale tak jak pisałem, muszę to jeszcze gdzieś zweryfikować.

Znalazłem jakąś stronę, która robi zdjęcie z kamerki i podaje IPD. Wg tych pomiarów mam 74,5 mm. Pewnie prawda leży gdzieś pośrodku.
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2020, 15:26:39 wysłana przez Yossarian »

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #33 dnia: Maja 29, 2020, 15:30:17 »
Zaufałbym bardziej optykom jednak. Reszta to mierzenie "na oko".

Co do Pimaxa to nie jestem Ci w stanie wiele powiedzieć poza tym, że gdzieś czytałem, że oni podają jakieś IPD dalekie a inne gogle IPD bliskie? W każdym razie ja w Pimax musiałem dawać zupełnie inne IPD niż miałem w CV1.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 29, 2020, 16:12:10 »
Dzięki.

Nie jestem specjalistą, przejdę się do optyka i mi zmierzy.

Co do tych dalekich i bliskich IPD to tak na logikę, pewnie są drobne różnice:
- jak patrzymy na coś co mamy pod nosem, wtedy nasze źrenice robią większego "zeza", czyli patrzą pod kątem zwróconym do naszego nosa, wtedy naturalnie źrenice zbliżają się do siebie i IPD maleje.
- jak patrzymy na coś w dali, wtedy nasze źrenice patrzą prawie równolegle, wtedy IPD jest maksymalne.

Idąc tym założeniem pomiar dalekiego IPD, które robi Pimax daje lepsze marginesy błędu niż pomiar bliskiego IPD. Jeżeli Pimax ma maksymalny daleki IPD 75mm, to pewnie w moim przypadku moje bliskie IPD zmniejszy się o 1 góra 2 mm. Czyli jak wybiorę Pimax'a to jestem po bezpiecznej stronie błędu pomiędzy dalekim a bliskim IPD.  :)

Zapewne różnice pomiarowe IPD biorą się z technologii, a w zasadzie w odległości ekranów LCD od naszych oczu. Pimax ma największy FOV, więc przypuszczam, że ich ekrany LCD są oddalone najbardziej od oczu niż w innych goglach. Dlatego oni mierzą już dalekie IPD. No ale to tylko moje domysły...

« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 01, 2020, 17:06:36 »
Jak masz Iphone'a albo ktoś ze znajomych, to polecam taką darmową apkę:

https://apps.apple.com/us/app/eyemeasure/id1417435049

Może nie jest to idealny pomiar, ale u mnie sprawdziło się całkiem dobrze.

Zawsze to kilkadziesiąt złotych w kieszeni.

Pozdro
Vilnus
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2020, 17:14:00 wysłana przez vilnus »

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 01, 2020, 17:59:27 »
Musisz mieć IPhone z Face ID - przynajmniej IPhone X.
F-16C Block50 driver...

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 02, 2020, 10:25:01 »
Tak, sprawdzałem te aplikacje. Jest ich nawet kilka. Ja mam starego iPhone'a, zresztą tak jak napisał JankeS trzeba mieć iPhone'a na wypasie aby ta apka działała.  :evil:

Ja już zweryfikowałem IPD. Poszedłem do optyka w galerii i za darmo mi zmierzyli IPD. Mam 74,5 mm, czyli dokładnie to co miałem z pomiarów na kamerze z laptopa (przez stronę internetową).

Niezależnie od tego czy jest to bliskie IPD (tak zakładam), czy dalekie, to jest ono dużo większe niż to co będzie oferować Reverb G2, czyli 68 mm.
Obawiam się, że różnica 6,5 mm to za dużo. Zwykła soczewka jest gładka i pewnie takie różnice są niezauważalne, to w soczewkach Fresnela mamy "karbowaną" powierzchnię soczewki i takie przesunięcie może mieć znaczenie.

Zobaczę jak potoczy się sytuacja. Jak Pimax wypości model 8KX przed HP Reverb G2, to biorę Pimax'a. Jak będzie odwrotnie, to może zaryzykuję i kupię w x-kom Reverb G2, o ile będą go oferować.

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 02, 2020, 10:46:16 »
Tak, sprawdzałem te aplikacje. Jest ich nawet kilka. Ja mam starego iPhone'a, zresztą tak jak napisał JankeS trzeba mieć iPhone'a na wypasie aby ta apka działała.

Użyłem apki podlinkowanej przez vilnusa na iPhone X i IPD wyszedł o 3mm mniejszy od pomiaru u okulisty.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 02, 2020, 12:25:44 »
Apka również mierzy bliskie i dalekie IPD, najlepiej mierzyć patrząc w dal.
F-16C Block50 driver...

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 20, 2020, 19:32:44 »
Kto tu się dopytywał o kontrolery.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 21, 2020, 12:57:40 »
Ciekawe kiedy ruszy preorder dla Europy - wstępnie mówili, że w połowie czerwca ale póki co cisza.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 21, 2020, 18:29:38 »
W X kom nic nie wiedzą na razie i nie ma planów.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 21, 2020, 19:53:20 »
W X kom nic nie wiedzą na razie i nie ma planów.

A obecne są dostępne?  ;)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 21, 2020, 23:01:05 »
Chodziło mi bardziej czy dostaną dystrybutorstwo.

Win10 64bit