Autor Wątek: Gigabyte Aorus Pro + Windows 10 nie widzi dysku i nie pozwala zainstalować się.  (Przeczytany 742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam. Taki problem:
Wstawiłem nowe bebechy do kompa (proc i płyta). Wygląda na to że wszystko działa, system wstaje i nie zgłasza błędów.
Problem w tym, że chciałem zrobić reinstalkę systemu, żeby było na nowo. Niestety po wyborze USB z systemem (oryginalny), podczas bootowania pojawia się opcja win 32 lub 64. Oczywiście wybieram 64. Przez momencik wczytuje, a potem wyświetla info, że nie może znaleźć urządzenia z systemem. Płyta to Gigabyte Aorus Pro. Podpinałem do różnych portów USB - bez zmian. Próbowałem odpalać z windowsa ale nie pozwala.

Jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2020, 12:23:59 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Problem z instalacją Win10 z USB
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2020, 12:20:44 »
Tak, musisz sobie ogarnąć UEFI i w jakim trybie chcesz instalować Windowsa 10.

1. Legacy mode + MBR.
2. UEFI + GPT.

Do tego dobrze zrobiony bootowalny pendrive programem Rufus. Jak wszystko dobrze zrobisz to będziesz miał bootowalne urządzenie widocznie na liście urządzeń bootujących w UEFI.

Inna opcja za dużo dysków, złe obsadzone porty SATA, przez co nie widzi dysku M.2. Najlepiej, jak nie ogarniasz, zostaw sobie tylko docelowy dysk dla nowego Windowsa i próbuj zainstalować. Możesz też wyłączyć kontroler SATA. Do wyboru do koloru. Kwestia co masz za sprzęt i w jakim kierunku chcesz iść.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2020, 12:30:13 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Więc tak:
Poradziłem sobie tworząc nowy pendrive bootowalny, dzięki programowi ze strony Microsoftu. System siedzi, nie było problemu z instalacją, nic nie musiałem robić w Biosie.
Pozostaje pytanie: co się stało z orginalnym pendrivem? Padł? Ja wiem że klucz produktu to podstawa, resztę można odzyskać, ale on (pendrive) leżał sobie przez ponad rok w pudełku na półce.
Chyba że do niego, trzeba specjalnie zmieniać coś w Biosie, chociaż nie pamiętam, żebym musiał to robić za pierwszym razem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Sorry ale nic z tego nie rozumiem... jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że trzeba wiedzieć co się robi. Windowsa można zainstalować na kilka sposobów. Poradziłeś sobie - to fajno. EOT.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"