Autor Wątek: DCS UFC - pomocna aplikacja na tablecik  (Przeczytany 6871 razy)

Odp: DCS UFC - pomocna aplikacja na tablecik
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 16, 2026, 11:35:38 »
Dzięki @Jascha.

Ściągnąłem też MFD Exporter tego samego autora. Niestety tutorial jest mizerny, ktoś w tym dłubał? Nie jest jasne jak to dobrze zrobić - w szczególności konfiguracja ekranu.

« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 17, 2026, 09:06:36 »
U mnie działa poprawnie, nic się nie rozłącza. Jeśli gdzieś miałem problemy, to aplikacją NAVI, ta lubi się przywiesić , ale tylko na dużych misjach w MULTI. Co do MFD exporter, to jak najbardziej działa, oczywiście wysyłanie obrazu jest na drugi komputer z Windows, a nie na tablet.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 17, 2026, 11:29:42 »
Nie rozumiem tego jak należy poprawnie zrobić podział rozdzielczości. Miałem też zawiechę kompa (choć tu użyłem DCS MT i może nie działa poprawnie na wielu rdzeniach cpu) kiedy użyłem apki.
Jest jakiś sensowny tutorial?

« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 18, 2026, 13:28:57 »
A jak ona wam działa? Umie często się rozłączała i w sumie już z niej nie korzystam a specjalnie dla niej kupiłem tableta. A można z niej po kablu korzystać?

Ale rozłącza się w trakcie? Czy nie możesz się połączyć po jakimś czasie? Może to problem zmiany IP urządzeń.

U mnie działa poprawnie, nic się nie rozłącza. Jeśli gdzieś miałem problemy, to aplikacją NAVI, ta lubi się przywiesić , ale tylko na dużych misjach w MULTI. Co do MFD exporter, to jak najbardziej działa, oczywiście wysyłanie obrazu jest na drugi komputer z Windows, a nie na tablet.

Ale która wersja u Ciebie działa? Ja próbowałem podłączyć tą pierwotną apką  i mi się nie udało. Ustawiłem wszystko tak jak opisane na github. Od czasu jak ostatnio korzystałem z tej aplikacji zmieniłem tablet i router, więc może to jest powodem. Muszę jeszcze sprawdzić na starych urządzeniach.

« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 18, 2026, 23:15:30 »
Obie działają. Pamiętaj by tabletowi przypisać w ruterze statyczny IP, tak by nie przydzielał ciągle innego, Tak samo trzeba to zrobić dla komputera. oczywiście muszą być inne dla tabletu i komputera.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 19, 2026, 01:25:02 »
Ale rozłącza się w trakcie? Czy nie możesz się połączyć po jakimś czasie? Może to problem zmiany IP urządzeń.
Tak po jakimś czasie się rozłączał, używałem pierwszej wersji tego oprogramowania z tabletem.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 19, 2026, 08:15:30 »
Obie działają. Pamiętaj by tabletowi przypisać w ruterze statyczny IP, tak by nie przydzielał ciągle innego, Tak samo trzeba to zrobić dla komputera. oczywiście muszą być inne dla tabletu i komputera.

Ustawiłem IP prawidłowe, takie jakie były w tym momencie przypisane do urządzeń. Porty domyślne. Nie chciał nawiązać połączenia.

A skrypt i konfigurator skryptu jest uniwersalny dla obu aplikacji?

Tak po jakimś czasie się rozłączał, używałem pierwszej wersji tego oprogramowania z tabletem.

Jeśli rozłączał się w trakcie tej samej sesji DCS to nie wiem co to mogło być. Jeśli "rozłączał się" w znaczeniu przestawał nawiązywać połączenie po paru dniach, to zapewne był to problem braku statycznych IP (PC i/lub tabletu) w konfiguracji routera. Jeśli przypisane zostały inne IP, to co miałeś ustawione w skrypcie przestało działać.

« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 20, 2026, 00:16:36 »
Jeśli rozłączał się w trakcie tej samej sesji DCS to nie wiem co to mogło być. Jeśli "rozłączał się" w znaczeniu przestawał nawiązywać połączenie po paru dniach, to zapewne był to problem braku statycznych IP (PC i/lub tabletu) w konfiguracji routera. Jeśli przypisane zostały inne IP, to co miałeś ustawione w skrypcie przestało działać.
Nie pamiętam dokładnie ale zdaje się że po resecie przypisywałem ten sam port i zaczynał działać, ale może masz rację bo mam Nortona a on ma natywnie włączony VPN. Trzeba by wyłączyć i spróbować znowu.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 20, 2026, 09:03:36 »
PC łączy się z tabletem po sieci lokalnej, nie przez Internet, więc to raczej nie kwestia VPN. Przypisz stałe IP do PC i tabletu (do danego adresu MAC) w ustawieniach routera. Poza tym trzeba mieć wyłączoną izolację tych urządzeń w sieci lokalnej, aby się "widziały".

Ewentualnie w ustawieniach VPN trzeba sprawdzić, czy nie ma jakiejś opcji blokowania ruchu lokalnego (ale skoro działało zaraz po konfiguracji, to raczej nie).