Autor Wątek: Hell Let Loose  (Przeczytany 8763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hell Let Loose
« dnia: Czerwca 11, 2020, 21:20:50 »
Czołem

Nie znalazłem tutaj tematu o tej grze, a myślę że jest warta polecenia - mowa o HELL LET LOOSE.

https://store.steampowered.com/app/686810/Hell_Let_Loose/

Gra jest tym, czym wiele osób chciało żeby był Battlefield V. Jest to strzelanka sieciowa z okresu WW2 nastawiona na realizm i współpracę. Bliżej jej w sumie do serii Red Orchestra, niż do serii BF, choć pod pewnym względami jest od RO bardziej arcade'owa (np. nieskończony sprint). Z drugiej strony, pod innymi względami rozgrywka w HLL jest też jednak bardziej rygorystyczna (np. brak tzw. kill feed - nie mamy informacji czy udało się wroga zlikwidować czy nie, bardziej uciążliwa symulacja przygwożdżenia nieprzyjacielskim ogniem). Gra jest bardzo zorientowana na współpracę i komunikację głosową - każda strona ma swojego głównego dowódcę, który komunikuje się z dowódcami drużyn, a ci dalej wydają rozkazy na szczeblu dowodzonych drużyn. Tyle w teorii, bo nie zawsze ta współpraca funkcjonuje jak należy, ale jak się trafi na ekipę z ogarniętymi dowódcami, to rozgrywka nabiera nowego wymiaru.

Generalnie w grze chodzi o przechwytywanie kolejnych punktów strategicznych, coś w stylu trybu podboju - ale punkty położone są na zasadzie przesuwającej się linii frontu. Mapy są olbrzymie, umożliwiają zapuszczanie się na tyły wroga , więc trzeba pilnować flank. Rozgrywki są aż na 100 osób (po 50 na stronę). Gra jest nadal w fazie Early Access, ale jest stabilna i gra się przyjemnie. Jest na bieżąco rozwijana. Mapy które są aktualnie dostępne to front zachodni 1944-1945: m.in. Utah Beach, Sainte Marie du Mont, Purple Heart Lane, Foy, Hürtgen Forest, Hill 400.

Ogólna prezentacja HLL: https://www.youtube.com/watch?v=yzNp3irKxwY

Warto przy okazji wspomnieć, że HLL to projekt bardzo zbliżony do gry POST SCRIPTUM, który ma już temat na forum:

http://il2forum.pl/index.php?topic=18738

Ja zdecydowałem się na HLL bo bardziej mi odpowiadała wizualnie (na obecnym stanie rozwoju, moim zdaniem prezentuje się lepiej od PS). Ma też lepsze oceny i jest podobno bardziej przystępna (lepiej zbalansowany realizm z rozrywką). Dodatkowo wydaje mi się, że PS jest bardziej nastawione na sprzęt (czołgi) niż HLL, a ja akurat preferują walkę piechoty.

W każdym razie polecam. Można nabyć w promocjach ze zniżką (ostatnio było -20%).

Dobrze, że takie gry są rozwijane. Dzięki temu uświadomiłem sobie, że seria BF ze swoją nachalną propagandą nie jest mi do szczęścia potrzebna (BFV nie kupiłem, tak jak radził jeden z twórców). Fajnie, że jeszcze tworzy się gry, gdzie nie ma pierdyliona dodatków do broni, różowych i złotych skórek i tym podobnych głupot. :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Hell Let Loose
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2020, 09:38:15 »
Ilu ludzi na serwerach, bo to mnie niepokoi i powstrzymuje przed zakupem.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 12, 2020, 09:57:05 »
Ilu ludzi na serwerach, bo to mnie niepokoi i powstrzymuje przed zakupem.
Tyle:
https://steamcharts.com/app/686810

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 12, 2020, 12:21:41 »
Raczej nie ma dnia, żeby nie było z kim pograć, więc w kwestii ludzi online nie ma problemów.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 12, 2020, 12:37:26 »
Tak jak wynika ze statystyk - wieczorami gra ponad 2000 osób, więc jest sporo pełnych serwerów.

Natomiast warto wspomnieć, że nie zawsze łatwo jest dołączyć do gry. Z reguły jest 5-10 serwerów na pełnym obłożeniu. Wiadomo, że wszyscy chcą dołączyć tam gdzie jest prawie to 100 osób. Dodatkowo serwery są podzielone często pod względem języka mówionego - są niemieckie, francuskie. Komunikacja głosowa jest zastrzeżona do danego języka (często są też dwujęzyczne czyli np. GER/ENG) - jest to podane w nazwie serwera. Oczywiście można grać nie znając języka, ale jest "zakaz" rozmów w języku innym niż wskazany.

To sprawia, że z reguły serwery z komunikacją w języku angielskim i w pełnym obłożeniem są najbardziej oblegane i ciężko się na nie wbić. Przeglądarka pokazuje np. 98/100 slotów, ale przy próbie połączenia dowiadujemy się, że jesteśmy 5 w kolejce. Zdarzyło mi się już 2 razy czekać chyba 5-10 minut na połączenie, bo jak ludzie się już dostaną na taki serwer to z reguły zostają do końca meczu (w przypadku wyrównanych sił może trwać nawet ponad godzinę).

Ale tak jak wspomniałem, to dotyczy tych najbardziej popularnych i pełnych serwerów. Zawsze bez problemu można się wbić na jakiś który ma ok. 70 graczy (zresztą ta liczba i tak urośnie później).

Myślę też, że popularność tej gry będzie coraz większa, bo gra jest intensywnie rozwijana.

Plany na 2020: LINK

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 12, 2020, 15:28:25 »
Obserwuję ją gdzieś od pół roku wraz z Post Scriptum. Byłem już bliski kilka razy by kupić którąś z nich, ze wskazaniem na HLL ale co chwilę gdzieś w necie wieszczą koniec tych gier z braku ludzi na serwerach. Przypatrzę się jeszcze raz.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 12, 2020, 16:39:27 »
Jest bardzo duże grono ludzi z Polski którzy organizują mecze. Niestety tempo jest tak duże, że ciężko tu mowić o taktyce. Na pewno nie jest to Arma. Bliżej do Army ma rywal HLL czyli PS. Poza tym te znaczniki nad głowami psują klimat. Grafika ładna.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 12, 2020, 17:52:30 »
Rutkov, żadna gra nie jest rozwijana wiecznie i każda sieciowa rozgrywka w końcu się kończy. Myślę, że trochę podchodzisz do tematu jak pies do jeża. Gra majątku też nie kosztuje.

Myślę że i HLL parę lat spokojnie pociągnie. Zależy w dużej mierze też to pewnie od twórców, bo niejeden ciekawy projekt został wysłany na manowce jakąś dziwną i niepopularną decyzją devów. Na razie jednak HLL ma się dobrze.

Tak, zdecydowanie to nie jest Arma i całe szczęście. To nie jest ultra realistyczny projekt - i nie do graczy zainteresowanych taką rozgrywką jest skierowany. Tak jak wspominałem - jest to coś między RO a BF. TTK jest zdecydowanie w stylu RO. Czyli ginie się szybko i akurat w tej grze nawet nie wiadomo z czego i skąd (jest tylko informacja jeśli padliśmy ofiarą team kill).

Tempo HLL jest właśnie dla mnie jednym z jej atutów. Nie jest to COD - bieganie tutaj na szaleńca nic nie da. Jednocześnie rozgrywka nie wlecze się tak jak w niektórych tytułach. Nie zgodzę się zupełnie z tym, że tempo przekreśla taktykę. Wszystko tylko zależy od tego czy się trafi na ogarniętych dowódców. Ciężko na to trafić, ale wydaje mi się, że w miarę jak ludzie będą nabywali doświadczenie, to rolę dowódcy będą obsadzały właściwe osoby. Niestety jest tak, że żeby wejść do gry - trzeba albo dołączyć do utworzonej drużyny (drużyna piechoty składa się z 6 osób), albo utworzyć własną (jeśli wszystkie miejsca są zajęte, to jedyny sposób by dołączyć do gry). Jeśli tworzymy własną, jesteśmy już przypisani jako dowódca i nie można tego zmienić. Przez to jako dowódcy często grają osoby, które nie są w ogóle zainteresowane aspektem dowodzenia. 

Mapy są naprawdę olbrzymie i prezentują się kapitalnie. Moim zdaniem to najmocniejsza strona tej gry. Bardzo dobre jest również udźwiękowienie. 

Znaczniki nad głowami, identyfikujące graczy z drużyny - to jedyny element HUD który jest widoczny cały czas. W opcjach możesz ustawić dystans na jakim mają być widoczne. Ustawienie wartości zero wyłączy je zupełnie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 17:59:15 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 12, 2020, 18:06:02 »
Tak, wiem że znaczniki można wyłączyć po stronie klienta, niestety nie można po stronie serwera co czyni rozgrywkę łatwiejszą i nieco "na pałę", bo się leci zająć checkpoint i jak widzisz kogoś daleko lub za krzakiem bez znacznika to prujesz. Nie ma czasu popatrzeć czy to czasem nie przekrada się inna drużyna drugą stroną itp. Dla mnie to minus, ale rozumiem, że są zwolennicy takiej gry. Mechanika gry co kilka update'ów się zmienia. Nie zawsze na lepsze. Tracenie terenu i jego zajmowanie, start pointy itp. Nie wszystkim pasuje mechanika. Długo by można pisać o historii tego tytułu, jeszcze więcej dokąd zmierza, ale co będzie nikt nie wie. Drogo nie jest, więc można samemu sprawdzić i wesprzeć deweloperów. Osobiście pograłem i czekam aż produkt nieco dojrzeje.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 18:28:53 wysłana przez KosiMazaki »
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 13, 2020, 10:13:41 »
Ja w to nie gram (próbowałem tylko, jak był darmowy weekend), ale obserwuję projekt. Jak mi się skończy zainteresowanie BF5, to może się włączę. Czasy grania RO2 i większego zaangażowania w ten tytuł uważam za jedne z najlepszych, więc coś podobnego byłoby miodne, szczególnie, że Wietnam od twórców RO mnie nie wciągnął...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 17, 2020, 00:12:23 »
W tym tygodniu wypuszczona została kolejna mapa - Carenten.

Rozpoczął się też darmowy weekend, który potrwa do poniedziałku 20.07. Grę można nabyć w promocji -25%. Dla zainteresowanych - dobra okazja by wypróbować. :)

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 18, 2020, 12:51:54 »
Spróbowałem i podoba mi się. To coś między Squadem/Post Scriptum a Rising Stormem. Jest tez bardziej przystępna niż ww. tytuły.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 18, 2020, 19:41:30 »
Jeżeli jest tam taki klimat,_miodność i realizm jak w Red Orchestra to ja to kupuję ;). Bardzo zatęskniłem za graniem w RO2 i zastanawiałem się czy nie zainstalować go ponownie. A tu proszę taki powiew świeżości, super!
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2020, 20:00:49 wysłana przez KosiMazaki »

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 18, 2020, 20:05:17 »
Nie pamiętam jak to było w RO2, odbiłem się od niego do czasu rehabilitacji studia w postaci kapitalnego Rising Storma. Pod względem realizmu jest bardzo podobnie, natomiast to co ewidentnie odróżnia te tytuły to skala map i drużynowe nastawianie. Mapy są mniejsze niż w Post Scriptum (dla mnie to zaleta) natomiast znacznie większe niz w RO2/RS a nawet RS2. Rozgrywka premiuje granie w drużynie (jak w Squadzie, PS, RS2 czy wreszcie w Battlefieldach).

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 19, 2020, 21:24:04 »
Powiem tak. Gra jest naprawdę świetna! Nawet pomimo tego, że jest w fazie wczesnego dostępu. Owszem są niedociągnięcia, ale klimat i grafika - bajka! Dla mnie godny następca RO2. Polecam!
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2020, 21:39:36 wysłana przez KosiMazaki »