Autor Wątek: Ulubione moduły do DCS-a.  (Przeczytany 2094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ulubione moduły do DCS-a.
« dnia: Lipca 25, 2020, 01:48:22 »
Jakie są Wasze ulubione moduły (samoloty lub śmigłowce) dające najwięcej frajdy do DCS-a? Mi brakuje 6 samolotów Christen Eagle II, Yak-52, L-39, AV-8B, Fw –190 A-8 i JF-17. Z czego ostatnie trzy miałem okazje przetestować. I tak moje ulubione moduły to MiG-21Bis i F-18, który pierwszy, który drugi, ciężko zdecydować. Na trzecim miejscu dylemat, bo P-51, P-47 i Mi-8 są sobie równe (F-14 mam za krótko, więc na razie nie namiesza). I co was rozczarowało? Dla mnie Spitfire, samolot bardzo dobry, ale bez emocji i F-16 też słabo. Tylko rycie w glebie ratuje F-16. A jak wygląda to u Was?
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2020, 16:28:52 wysłana przez KosiMazaki »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
Odp: Ulubione moduł do DCSa.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 25, 2020, 15:16:17 »
Zdecydowanie MiG-21bis.
Na drugim miejscu F/A-18C w klimacie Supercarriera.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Ulubione moduły do DCS-a.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 25, 2020, 21:24:15 »
Tomcat za całokształt, Hornet za możliwości (mimo, że WIP).

Największe rozczarowanie to Harrier, do żadnego innego modułu nie zgłosiłem tylu bugów. Duża część nadal nie poprawiona, Razbam ma na to wywalone.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 27, 2020, 12:24:18 »
Moim ulubionym modułem w DCS jest MiG-21. A największym rozczarowaniem jest brak klikanych Rosyjskich/Radzieckich maszyn. Gdyby MiG-29 był klikany to na pewno byłby to mój ulubiony moduł w DCS.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 27, 2020, 15:03:05 »
To jest tak, że ja różne fazy łapię. Ostatnio miałem fazę na Uh-1 i L-39. Uważam je za bardzo fajne moduły.

Ze stałych fascynacji:
Standardowo Ka-50. Lubiłem Gazelę, zanim zaimplementowali jej FM typu Arcade. Mi-8 na zawsze w moim sercu. 

A-10 w odstawkę poszedł i jakoś nie bardzo chce mi się wracać, mimo, że moduł jest świetny.

F-14 to jest high-end standard dla DCS moim zdaniem, do którego niestety reszta modułów nie dorasta. Mimo to czeka sobie aż znów fazę złapię.

Obecnie latam sobie głównie F-18 i F-16. O dziwo, bo zawsze mnie ciągnęło do wynalazków typu Mietek, Viggen, Mig-19,15, F-86.
Co do MiGa to całe życie czekałem na porządny symulator MiG-21. Jak już się pojawił... moduł jest bardzo dobry, dobrze zrobiony, oddaje całkowicie ducha tego samolotu. Ale nie czuję na razie potrzeby latania.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 28, 2020, 16:37:49 »
Największe rozczarowanie to Harrier, do żadnego innego modułu nie zgłosiłem tylu bugów. Duża część nadal nie poprawiona, Razbam ma na to wywalone.

Ja zacząłem się uczyć tego modułu. Na razie robiłem tylko podstawy, ale generalnie sprawia masę frajdy.

Jakieś poważne te błędy? Możesz podać przykłady?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 28, 2020, 17:09:25 »
Jakieś poważne te błędy? Możesz podać przykłady?

Jak dla mnie to pierdy zostały. W ostatnim puczu akurat popsuli piper dla niekierowanych pocisków rakietowych, więc jeszcze to muszą naprawić, a tak to w zasadzie w 95% model jest ok. Mam już go dość dobrze opanowanego (no może nie dotykałem jedynie tankowania w locie). Bardzo fajny moduł, polecam, zresztą jak się zmobilizuję to będzie recka.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 03, 2020, 13:08:00 »
Przedwczoraj popatrzyłem na olany i nielatany już jakieś 2 lata A-10c i pomyślałem "a ch**, przypomnijmy sobie". Odkryłem temat na nowo.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 03, 2020, 23:34:25 »
Przedwczoraj popatrzyłem na olany i nielatany już jakieś 2 lata A-10c i pomyślałem "a ch**, przypomnijmy sobie". Odkryłem temat na nowo.

Poczekaj już na Warthoga II i odkładaj $$$ na niego ;).
Fakt za to, prawda. Jak coś się nie używa przez jakiś dłuższy czas to sporo wylatuje  głowy. Dlatego przy dodatkach DCS tak ważne jest latanie dla latania i ćwiczeń ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 12, 2020, 13:25:38 »
F-14 i MiG-21. To nie są plastikowe zabawki, ani latające komputery, ale manualne analogowe samoloty z krwi i kości.

Zresztą tamten okres, lata ~1960-1990 wydają mi się bardziej atrakcyjne z punktu widzenia 'gracza' - są już potężne piękne maszyny, ale jeszcze i dogfighty, bombardowania w ogniu obrony plot., niedoskonałe systemy, ograniczenia, ręczny pilotaż, ograniczona świadomość sytuacyjna - ogólnie przewaga umiejętności ważniejsza niż sprzęt.

(No i sposób działania systemów nie musi być zmieniany/okrojany, żeby nie ujawniać tajemnicy wojskowej jak w nowszych modułach)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2020, 13:34:46 wysłana przez sermen »

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 12, 2020, 13:32:57 »
Poczekaj już na Warthoga II i odkładaj $$$ na niego ;).
Fakt za to, prawda. Jak coś się nie używa przez jakiś dłuższy czas to sporo wylatuje  głowy. Dlatego przy dodatkach DCS tak ważne jest latanie dla latania i ćwiczeń ;).

Akurat jak wsiadam do Warthoga nawet po rocznej przerwie to czuję się jakbym latał nim wczoraj. Może dlatego że używam joya Warthoga i obsługa jest bardzo intuicyjna.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 12, 2020, 13:46:51 »
Dla mnie trochę niedoceniane przy większości "prawdziwych" odrzutowców: MiG-15 I F-86. Świetnie wykonane modele.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 12, 2020, 13:51:59 »
Akurat jak wsiadam do Warthoga nawet po rocznej przerwie to czuję się jakbym latał nim wczoraj. Może dlatego że używam joya Warthoga i obsługa jest bardzo intuicyjna.

Heh. No fakt. Miałem trochę problemów, żeby przypisać klawiszologię na X55, ale dało radę. Kompromis taki, że zoom in/out slow w kombinacji z shiftem przypisałem (normalnie mam góra/dół na hacie, który robi w A10 za TMS.).

Te dwa lata temu dużo latałem A-10 jeszcze za starej kabinki, ale nigdy tak do końca nie mogłem skumać tych wszystkich funkcji TAD, tych SOI, SPI, Slave'ów, wzajemnych zależności (ale wtedy tez na pałę lądowałem wszystkim bez trzymania parametrów). Tym razem, mając już wiedzę i podejście do latania i parametrów "by the book" (dużo tu dała nauka lądowania na lotniskowcu) jakoś bardzo szybko i łatwo załapałem jak z tego korzystać w pełni.

Dla mnie trochę niedoceniane przy większości "prawdziwych" odrzutowców: MiG-15 I F-86. Świetnie wykonane modele.

No jakby jeszcze F-86 odbugowali w ramach 2.5.6 to byłoby dobrze. Kaszana w kokpicie jest na razie. Przy otwartej owiewce "warstwa zarysowań" jest cały czas w pozycji zamkniętej i pod pewnymi kątami znika szybka celownika. + coś tam z cieniami się krzaczy.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2020, 14:00:43 wysłana przez Qbeesh »

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 12, 2020, 14:46:37 »

Obydwa bardzo dobrze zrobione i ogólnie fajnie się nimi lata, dają dużo satysfakcji. Dostają po dupie tylko ze względu na brak mapy Korei i asset packa z tamtego okresu - kilku maszyn AI jak B-29, P-80, P-84, IŁ-10 i kilku jednostek naziemnych.

Krótko mówiąc standardowy grzech DCS - 2 świetnie zrobione samoloty z jakiegoś losowego okresu bez odpowiedniego środowiska.

DCS bardzo by skorzystał, gdyby skupili się na maksymalnie 3-4 konfliktach - np. Normandia 44, Korea, Wietnam, późna zimna wojna/Pustynna Burza - z historycznymi mapami i asset packami i wydawać samotny tylko do nich, w odpowiednich wersjach.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2020, 14:57:50 wysłana przez sermen »