Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2020 i VR  (Przeczytany 21331 razy)

Odp: Microsoft Flight Simulator 2020 i VR
« Odpowiedź #15 dnia: Października 24, 2020, 13:23:00 »
Byleby chodziło znośnie na moich gratach, resztę przeboleję.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 24, 2020, 14:33:09 »
A ja sobie dla zabawy kupiłem zakrzywiony monitor 49" (5120x1440) szajsunga i powiem wam szczerze, że szczena opada przy FS. Dużo jeszcze się matryc wypali, zanim denka od butelek zwane VR wejdą na taki poziom imersji.

EDIT.

Tak, tak, wiem, że to co obecnie użytkuję w VR jest już troszkę leciwe, ale czekam na przedpłacone u szwaba G2 i się zastanawiam czy w ogóle będę to rozpakowywał, czy pogonię dalej w uj.  8)
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2020, 14:50:45 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

« Odpowiedź #17 dnia: Października 24, 2020, 14:55:24 »
Żaden monitor nie da ci wrażenia że siedzisz w samolocie. Denka od butelek z Rifta CV1 robią większe wrażenie niż najlepszy monitor na rynku, przynajmniej jeśli chodzi o symulatory.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Października 24, 2020, 15:01:02 »
Żaden monitor nie da ci wrażenia że siedzisz w samolocie. Denka od butelek z Rifta CV1 robią większe wrażenie niż najlepszy monitor na rynku, przynajmniej jeśli chodzi o symulatory.

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie, szczególnie, że w obecnej jakości grafiki w VR, i nie mam na myśli rozdziałki okularów, ale możliwości komputerów, symulatory to może w 60% to co widzisz, a w 40% twoja podniecona wyobraźnia. Niestety, owa podnieta przechodzi po jakimś czasie, czyli imersja słabnie. Monitor ma jeszcze jedną zaletę, której trudno szukać w VR. Nadaje się do wszystkich gier i innych amatorskich zastosowań, VR to raczej tylko symulatory, albo jakieś "paletki i miecze".

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #19 dnia: Października 24, 2020, 15:11:36 »
Oj, zanosi się tu na ostrą wymianę zdań.

« Odpowiedź #20 dnia: Października 24, 2020, 15:20:46 »
Oj, zanosi się tu na ostrą wymianę zdań.
Raczej czytając to co powyżej to coś jak ponowne odkrywanie Ameryki i kolejne głoszenie tzw. prawd objawionych...

« Odpowiedź #21 dnia: Października 24, 2020, 15:30:09 »
symulatory to może w 60% to co widzisz, a w 40% twoja podniecona wyobraźnia. Niestety, owa podnieta przechodzi po jakimś czasie, czyli imersja słabnie.

Mi jakoś nie przechodzi a latam i jeżdże w VR od 4 lat. Nowego MSFSa nawet jeszcze nie kupiłem, tylko dlatego że brakuje VR. Polatałem kilka razy korzystając z Xbox Game Pass ale wrażenia marne, brak imersji :).

Monitor ma jeszcze jedną zaletę, której trudno szukać w VR. Nadaje się do wszystkich gier i innych amatorskich zastosowań, VR to raczej tylko symulatory.

Z tym się zgodzę. Do niczego innego nie używam VR.

« Odpowiedź #22 dnia: Października 24, 2020, 16:33:43 »
A ja sobie dla zabawy kupiłem zakrzywiony monitor 49" (5120x1440) szajsunga i powiem wam szczerze, że szczena opada przy FS. Dużo jeszcze się matryc wypali, zanim denka od butelek zwane VR wejdą na taki poziom imersji.
Immersji? Jeśli nie trolujesz to serio współczuję, jeśli możliwość obcowania z przestrzenią i głębią, szczególnie w symulatorze nie ma dla Twojej immersji wielkiego znaczenia. Mnie jakoś zawsze coś zniechęcało do symulacji. Bez względu na rozdzielczość i poziom detali zawsze coś mnie odpychało od latania w symkach, VR uświadomiło mi jaka była tego przyczyna.
Nawet FS2020 ze swoją obłędną grafiką nic tutaj dla mnie nie poprawia, chwilę polatałem i leży odłogiem czekając na VR.

Niestety, owa podnieta przechodzi po jakimś czasie, czyli imersja słabnie.
Dokładnie tak jest, ale tym większym szokiem jest dla mnie przerzucenie się na monitor, gdy nagle znika przestrzeń, która jest już dla mnie "normalnością".

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Października 24, 2020, 16:37:28 »
Immersji? Jeśli nie trolujesz to serio współczuję, jeśli możliwość obcowania z przestrzenią i głębią, szczególnie w symulatorze nie ma dla Twojej immersji wielkiego znaczenia. Mnie jakoś zawsze coś zniechęcało do symulacji. Bez względu na rozdzielczość i poziom detali zawsze coś mnie odpychało od latania w symkach, VR uświadomiło mi jaka była tego przyczyna.
Nawet FS2020 ze swoją obłędną grafiką nic tutaj dla mnie nie poprawia, chwilę polatałem i leży odłogiem czekając na VR.
Dokładnie tak jest, ale tym większym szokiem jest dla mnie przerzucenie się na monitor, gdy nagle znika przestrzeń, która jest już dla mnie "normalnością".

Przestań pisać jak dziecko, które w patyku widzi karabin i potem krzyczy, że ten karabin co jest na monitorze nijak się ma do patyka, który ma 3d i głębie i czucie etc. :evil:

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #24 dnia: Października 24, 2020, 16:59:47 »
Cytując klasyka, ja wiedziałem, że tak będzie hi, hi, hi....

« Odpowiedź #25 dnia: Października 24, 2020, 17:06:51 »
Przestań pisać jak dziecko, które w patyku widzi karabin i potem krzyczy, że ten karabin co jest na monitorze nijak się ma do patyka, który ma 3d i głębie i czucie etc. :evil:
Jeśli VR bez  porównania bardziej obciąża system od tego co potrzeba do wyświetlenia na monitorze, jeśli musi wyrenderować i wyświetlić znacznie więcej, w dodatku na 2 niezależnych ekranach, to gdzie jest ten patyk, na monitorze czy w VR? Dla mnie to patyk zawsze będzie na monitorze, nie poradzę. Jakby dokładnie nie był wyrysowany to nadal patyk, w dodatku płaski ;-)
Minusem VR jest niestety to,  że jest strasznie niewygodne. W dodatku, żeby pograć w inne, fajne gry, trzeba się ruszać, co wiadomo jest złe i niezdrowe  :evil:
Ciekawe czy wszyscy, którzy się zgłosili dostaną ten dostęp do VR Beta, czy będzie jakaś selekcja?

« Odpowiedź #26 dnia: Października 31, 2020, 08:11:25 »
Podobno mejle z zaproszeniami do VR Close Beta rozsyłają...  8)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #27 dnia: Października 31, 2020, 09:20:38 »
Podobno mejle z zaproszeniami do VR Close Beta rozsyłają...  8)

To jak ktoś dostanie to niech się chociaż pochwali ;>. Ja jeszcze nie mam.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #28 dnia: Października 31, 2020, 14:00:12 »
Wczoraj odnowiłem Game Pass za £1.00, mam nadzieję że się wyrobią z VR do końca miesiąca.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 27, 2020, 16:49:49 »
Jeśli VR bez  porównania ....

Tak się nie mogłeś nachwalić i co? Puszczasz?

Być może jedną z najbardziej pożądanych przez ludzi funkcji nowego symulatora jest implementacja wirtualnej rzeczywistości. W ciągu ostatnich kilku tygodni zespół testował w zamkniętym środowisku beta, ale „opinie były tak dobre”, że zespół czuje, że jest teraz gotowy do udostępnienia go wszystkim. W aktualizacji Sim # 2, która zostanie wydana 22 grudnia 2020 roku, wirtualna rzeczywistość zostanie dodana całkowicie bezpłatnie do wszystkich zestawów słuchawkowych. Chociaż pierwotnie ogłoszono, że ogranicza się to tylko do kilku określonych zestawów słuchawkowych, obecnie potwierdzono, że wszystkie zestawy VR będą działać z symulatorem. Doświadczenie VR obejmie również system menu, aby zapewnić możliwie najbardziej płynne wrażenia. Ponadto aktualizacja Sim # 2 będzie zawierała dwa nowe samouczki dotyczące Airbusa A320neo i oczywiście szereg innych poprawek i zmian

Czyli VR 22 grudnia, w sam raz na Święta. Ucieszą się też ci, co nie mają WMR, MSFS będzie działał z każdym zestawem.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl