Autor Wątek: Zimowy krajobraz w MSFS (pory roku)  (Przeczytany 5417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Zimowy krajobraz w MSFS?
« Odpowiedź #15 dnia: Października 25, 2020, 09:09:44 »
Okazuje sie teraz, ze tam gdzie wg METAR ma padac snieg, MSFS pokazuje to jako deszcz, wiec cos jest zabugowane. Tym samym nie pokrywa gruntu sniegiem z opadu. Oj przydalyby sie tutaj pory roku. Teraz wszedzie mamy lato w MSFS, a powinno byc juz bardziej brazowo tam gdzie latam. Brak odpowiednich tekstur. Mogliby chociaz tylko zaimplementowac rozne rodzaje i kolory drzew i juz bylaby spora zmiana.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #16 dnia: Października 25, 2020, 11:37:47 »
No mogli by...

« Odpowiedź #17 dnia: Października 25, 2020, 13:49:12 »
Żeby zrobić ortho dla każdej pory roku, na całym świecie, to chyba nawet Microsoftu nie będzie stać. ;-) Faktycznie mogliby roślinnością kombinować, to już sporo by dało.

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #18 dnia: Października 25, 2020, 14:07:39 »
Wbrew pozorom byc moze wcale nie bylo to takie trudne i miejscozerne. Mogliby dodac taka transparentna teksture dajaca brazowy podklad na sama siatke gleby z teksturami, taki filtr. Moze nie byloby to 1:1 ale symulowaloby wyplowialy grunt. Plus roslinnosc od podstaw.

www.yoyosims.pl

Offline bla

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Października 25, 2020, 15:12:23 »
Okazuje sie teraz, ze tam gdzie wg METAR ma padac snieg, MSFS pokazuje to jako deszcz, wiec cos jest zabugowane. Tym samym nie pokrywa gruntu sniegiem z opadu.
(...)
MSFS zdaje się nie bierze danych pogodowych z METAR tylko z serwisu pogodowego MeteoBlue, w którym informacje zapewne mogą się nieco różnić niż to co jest w METAR (tak jak i są różnice między samymi serwisami pogodowymi).
Można spróbować darmowej wtyczki do MSFS dodającej pogodę na podstawie METAR: Unreal Weather.
Co prawda nie zmieni ona tekstur (bo i mapy MS nie przewidują różnych tekstur dla pór roku), ale być może doda opad śniegu na podstawie danych z METAR. Czy na podstawie tego doda również pokrywę śnieżną (np. na podstawie informacji o stanie okolicznej drogi startowej z METAR) to nie wiem.
Niestety nie mogę znaleźć lotniska z aktualnie padającym śniegiem więc nie mam jak sprawdzić czy to tak zadziała :).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 12, 2020, 08:10:49 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 23, 2020, 23:24:36 »
Jakby ktos tesknil za jesienia:

O!!! Dziękuję !!!

« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 26, 2020, 22:15:42 »
Po aktualizacji, jesień znikła  :| Co gorsza, jak się chce podmienić znów pliki z FIX-a, to włącza się ponowna aktualizacja  :|

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Zimowy krajobraz w MSFS (pory roku)
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 23, 2020, 23:55:32 »
Po aktualizacji, jesień znikła  :| Co gorsza, jak się chce podmienić znów pliki z FIX-a, to włącza się ponowna aktualizacja  :|

Okazuje się, że teraz ten mod jest płatny. Gościu jeszcze go dopracował, zapewnia updejty i sprzedaje na Simmarket. Skusiłem się na jesień i nie żałuję. Zmiana jest dość spora, aż dziwne, że Asobo jeszcze tego nie zrobił bo to są małe pliczki, no chyba, że mają w zanadrzu zrobienie każdej pory dla każdego położenia zgodnie z realiami i aktualnie panującą porą (czyli tak jak w FSX/P3D).

« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2020, 12:17:32 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 01, 2021, 14:48:44 »
Okazuje się, że teraz ten mod jest płatny.

Dziękuję za podpowiedź, ale chyba na razie się wstrzymam i poczekam. Może wstawią łatkę ;)

« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 07, 2021, 21:45:47 »
Włączyłem dziś MFS + REX Weather Force i ku mojemu zaskoczeniu jest zimowo  :evil: (Nie ma dodatku zmieniającego pory roku).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 15, 2021, 09:03:18 »
REX wydał właśnie soft do pór rok. Mam produkt od BIJAN HABASHI i jest całkiem ok, chociaż ten chyba lepiej sobie poradzi z shaderami na glebie, a to sporo daje.
Cena w sumie spoko, pewnie wezmę i dam znać czy warto.

REX Accuseason.
http://rexsimulations.com/accuseason.html

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 04, 2022, 18:50:09 »
Cześć

I jak, testowałeś już REX Accuseason? Warto to brać?
Bartek
Aztec.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 04, 2022, 20:42:20 »
Cześć
I jak, testowałeś już REX Accuseason? Warto to brać?

Mam. Ogólnie polecam, ale dodatek Bijan też robi robotę. W każdym bądź razie ten od REX lub Bijan to dla mnie "must to have addon". Który lepszy? Ciężko powiedzieć. REX obiecuje go rozwijać, są bardziej różnorodne kolorystycznie drzewka, ładniejsze to dla oka, chociaż, wszystko przy letniej fototeksturze, więc bywa, że wygląda to mało realnie, kolorowo i efektownie.  Dodatek Bijan jest bardziej dopasowany kolorystycznie do obecnych tekstur, więc brązowy dla przykładu w REX to tu zielonkawo brunatny wpadający w odcień brązu. Mniej widać, ale bardziej pasuje kolorystycznie. Są też drzewa 3D, czyli nowe ładniejsze modele, REX tego nie dodaje. Plusem REX za to jest ta autoaktualizacja. W sensie raz na tydzień odpalasz, sam ściąga i instaluje nowe tekstury, zamykasz program i tyle. Teraz latam z REX, ale Bijan to też świetny addon. Na pewno się więcej napracował no i są te shadery pod jesień (i faktycznie podmienia nam to obecna letnia teksturę ziemi na bardziej brązową i wypłowiałą), ale są tutaj pewne bugi z tym.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 10, 2022, 18:30:59 »
A jak działa Bijan? Chodzi mi o to, że obecnie w Poznaniu jest biało. W MSFS2020 ustawiam się na EPPO, real weather i jest zielono, ani grama śniegu. W opisie Bijan widzę taki zapis:
Winter season does not automatically place snow in scenes. If you want to see snow, you will have to add snow manually in the weather setting or fly in an area in live weather to see snow.

Czyli co, nawet mając Bijan (albo REX AccuSeason) nadal nie będę miał zimowego krajobrazu (mimo, że za oknem mam)?
Bartek
Aztec.pl