Autor Wątek: Toshiba HDWD240 P300 w trakcie kopiowania zaczyna niesamowicie zwalniać.  (Przeczytany 1341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mam dość dziwaczny problem z dyskiem hdd TOSHIBA HDWD240 P300. Gdy kopiuję na niego pliki, po kilkudziesięciu sekundach zaczyna niesamowicie zwalniać i czas dostępu rośnie do tysięcy ms. Ten sam problem występuje przy defragmentacji, po całym dniu wykonuje kilkanaście procent zadania. Sprawdzałem S.M.A.R.T, robiłem testy, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Wydajność dysku zgadza się z innymi tej klasy. Problem nie występuje przy odczycie. Próbowałem skopiować z niego na inny dysk 100GB i idzie be problemów. Spotkaliście się z podobnym zjawiskiem? Widziałem setki padających dysków, ale żaden nie zachowywał się w tak dziwny sposób. Może to jakiś bug Windowsa?

Nazwa tematu. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2020, 07:43:14 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl_logos

• Gość
Odp: Problem z zapisem na dysku TOSHIBA HDWD240 P300
« Odpowiedź #1 dnia: Września 21, 2020, 02:01:21 »
Nie przegrzewa się?

« Odpowiedź #2 dnia: Września 21, 2020, 02:08:33 »
Nie przegrzewa się?
Raczej nie, chłodzenie ma bardzo dobre, nie przekracza 30 stopni, teraz 27. Siedzi w obudowie Fractal Design Define R5, już chyba lepiej się nie da.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 21, 2020, 02:13:56 »
Raczej nie, chłodzenie ma bardzo dobre, nie przekracza 30 stopni, teraz 27. Siedzi w obudowie Fractal Design Define R5, już chyba lepiej się nie da.

Ja rozumiem, ale przy zapisie czy przekracza np. 50-60C? Zapuść np. CrystalDiskInfo, to prawdę Ci powie.

« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2020, 02:28:24 »
Ja rozumiem, ale przy zapisie czy przekracza np. 50-60C? Zapuść np. CrystalDiskInfo, to prawdę Ci powie.

Nie, tak to wygląda jak na załączonym obrazku, potem zwalnia coraz bardziej, aż praktycznie się zatrzymuje bez generowania jakichkolwiek błędów w systemie.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 21, 2020, 02:38:51 »
Może antywirus, próbowałeś wyłączyć?

« Odpowiedź #6 dnia: Września 21, 2020, 02:47:50 »
To pierwsze co mi przyszło do głowy, bez efektu. Co ciekawe, jeśli kopiuję ze źródła o niskiej wydajności, np przez sieć, to jeszcze przez jakiś czas kopiuje stabilnie. Jeśli natomiast kopiowanie leci z SSD, zatyka się po kilku sekundach. Tak jakby system nie ogarniał, że to hdd. Po zatrzymaniu kopiowania, czasami jeszcze kilkanaście minut opróżnia bufor zanim się ustabilizuje.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 21, 2020, 06:08:53 »
To może przepnij go do innego portu/zmień kabelek...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Toshiba HDWD240 P300 w trakcie kopiowania zaczyna niesamowicie zwalniać.
« Odpowiedź #8 dnia: Września 21, 2020, 07:43:44 »
Podłączyć do innego kompa i sprawdzić czy tak samo się zachowuje. Możesz jeszcze sprawdzić do dysków (MHDD lub HDTune lub coś od Toshiby), czy nie zaczynają mu lecieć sektory. Toshiby są raczej żywotne, ale może trafiła się słabsza sztuka.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2020, 07:49:16 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #9 dnia: Września 21, 2020, 16:00:48 »
To może przepnij go do innego portu/zmień kabelek...
Z kabelkami już kombinowałem bez efektu. Faktycznie spróbuję jeszcze z innym portem

Podłączyć do innego kompa i sprawdzić czy tak samo się zachowuje. Możesz jeszcze sprawdzić do dysków (MHDD lub HDTune lub coś od Toshiby), czy nie zaczynają mu lecieć sektory. Toshiby są raczej żywotne, ale może trafiła się słabsza sztuka.

Sęk w tym, że wszystkie te testy przechodzi śpiewająco. Odpaliłem go dzisiaj pod Linuxem i efekt jest ten sam, odczyty ok, zapisy zaczynają zamulać po kilku/kilkunastu sekundach.
Spróbuję jeszcze przepiąć do innego PC, niestety nie mam w tej chwili żadnego pod ręką.
Podczas skanowania  HD Tune leci pięknie 170-200MB/s, aktywność nie wysyca się nawet na 100%
Pierwszy raz widzę taki fenomen, żeby problem był tylko z zapisem na dysku, a odczyty szły jak po maśle. W dodatku zapis też nie zgłasza żadnych błędów, po prostu jest niesamowicie wolny, tak jakbym  na dyskietce zapisywał dane.

Odp: Toshiba HDWD240 P300 w trakcie kopiowania zaczyna niesamowicie zwalniać.
« Odpowiedź #10 dnia: Września 25, 2020, 14:40:31 »
Prawdopodobnie problem powiązany jest z tym:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Shingled_magnetic_recording
Ponoć ostatnio zrobiła się z tego zadyma i producenci zaczęli się przyznawać w jakich dyskach stosują taką technologię.  Skasowałem z dysku część danych (1T wolnego miejsca) i nadal dość wolno ale zaczął działać.
Na tym dysku trzymam orto dla x-plane, wiec są to setki tysięcy plików i często wiele godzin dziennie idą na niego zapisy, widocznie nie jest w stanie strawić takiej pracy w połączeniu z SMR.
Może to też tak dziwnie objawia się uszkodzenie dysku z SMR.