Autor Wątek: Wersja pudełkowa MSFS do uruchomienia wymaga płyty w napędzie DVD (uwaga!).  (Przeczytany 9283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wersja pudełkowa MSFS (uwaga!)
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 18, 2021, 16:39:44 »
Obecnie nie ma już wymogu trzymania płyty w napędzie - przynajmniej tak stało się u mnie. Wersja pudełkowa zawiera kod, który i tak został przypisany do konta MS.
Przed chwilą spróbowałem uruchomić i nadal żąda płyty w napędzie.

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 18, 2021, 21:11:32 »
Przed chwilą spróbowałem uruchomić i nadal żąda płyty w napędzie.

To nie rozumiem, właśnie odpaliłem i w ogóle nie spytał o płytę. Czy w MS Store widzisz MFS jako posiadany tytuł?

« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 19, 2021, 02:52:00 »
To nie rozumiem, właśnie odpaliłem i w ogóle nie spytał o płytę. Czy w MS Store widzisz MFS jako posiadany tytuł?
Tak, jest widoczny w sklepie jako zainstalowany i gotowy do gry.

sunrrrise

• Gość
Odp: Wersja pudełkowa MSFS do uruchomienia wymaga płyty w napędzie DVD (uwaga!).
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 19, 2021, 17:40:47 »
A masz może Game Passa? Może dlatego mnie nie prosi o płytę bo wciąż mam GPU.

Odp: Wersja pudełkowa MSFS do uruchomienia wymaga płyty w napędzie DVD (uwaga!).
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 19, 2021, 18:11:30 »
A masz może Game Passa? Może dlatego mnie nie prosi o płytę bo wciąż mam GPU.
Możliwe, ja nie mam Game Passa już. W każdym razie u mniej jest tak jak powinno niestety. Łudziłem się, że da się to jakoś obejść ale bez choćby wirtualnego napędu cd nie da rady, chociaż to rozwiązanie jest stosunkowo mało kłopotliwe na szczęście.

« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 21, 2021, 10:02:24 »
Potwierdzam, od jakiegoś czasu nie trzeba mieć juz płyty. Wczoraj sprawdzałem, mam wersję z MS i nie mam GamePassa :D

« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 21, 2021, 15:59:41 »
Potwierdzam, od jakiegoś czasu nie trzeba mieć juz płyty. Wczoraj sprawdzałem, mam wersję z MS i nie mam GamePassa :D
Jaką wersję, podstawkę, deluxe? Może tutaj jest haczyk.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2021, 19:02:39 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 22, 2021, 14:44:17 »
Wersja 1.12.13, standard. Miesiąc temu jeszcze płyta była wmagana, chyba zmienili w ostatnim updejcie.

Offline bla

• *
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 23, 2021, 17:44:16 »
Jaką wersję, podstawkę, deluxe? Może tutaj jest haczyk.
Wersja 1.12.13, standard. Miesiąc temu jeszcze płyta była wmagana, chyba zmienili w ostatnim updejcie.
Ja mam wersję "Premium-Deluxe", też 1.12.13 i u mnie też płyta jest wymagana. Jeśli korzystałeś z obrazu płyty to może jest on teraz u Ciebie "zamontowany" na stałe w systemie?

Ja mam wersję "Premium-Deluxe", też 1.12.13 i u mnie też płyta jest wymagana.
Potwierdzam, zakupiony w zeszłym tygodniu, zainstalowany w sobotę i też wymaga płyty.

No to chyba jednym działa, a drugim nie :) Nigdy nie montowałem obrazu płyty, nie mam nawet do takich rzeczy softu na kompie. Ciągle grałem z płytą i od pewnego czasu zauważyłem, że juz nie trzeba. Nawet wczoraj jeszcze chwilę latałem nad Anglią i płyta ciągle nie była wymagana do uruchomienia.

Chyba znalazłem rozwiązanie, dlaczego nie muszę mieć płyty. Jakiś czas temu włączyłem SDK w symulatorze i zainstalowałem go, bo chciałem wymodelować Łosia do MSFS :). Od tego czasu chyba właśnie nie muszę mieć płyty w napędzie. Z drugiej stront SDK zajmuje kilka GB, więc chyba już lepiej mieć zamontowany gdzieś obraz z płyty.
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2021, 10:49:43 wysłana przez KosiMazaki »

Offline bla

• *
Chyba zły trop, bo też mam SDK. Może faktycznie chodzi o wersję Standard (pojawiła się już tutaj taka sugestia)?
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2021, 18:23:54 wysłana przez KosiMazaki »

Ojej, przepraszam Panie Mazak za pisownię w poprzednim poście, nie wiem jak to się stało :(

No ja mam standard, ale koledzy wyżej tez chyba mają standard i muszą mieć płytę. Dziwna sprawa z tym. Skoro SDK nic nie zmienia, to ja nie mam więcej pomysłów...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 05, 2021, 21:25:54 »
Przypomniały się dawne czasy. Dzisiaj znalazłem chwilę i zainstalowałem wreszcie FS2020. Lawirowanie płytami od godz. 17 do około 21, a potem jeszcze chwila na preparowanie nocd z DVD1 - bezcenne. Zresztą do teraz się aktualizuje kobyła jedna :D. W sumie pomimo, że to czasochłonne to też całkiem przyjemne. Przypomnijcie sobie, kiedyś każdy gracz nerwowo oczekiwał momentu, aż kaseta się wczyta lub gra zainstaluje. Dzisiaj wystarczy kliknąć dwa razy, odczekać chwilę i już się gra. Zero interakcji i zaangażowania.

Ogólnie potwierdzam to co już zostało napisane wcześniej, że gra wymaga płyty w napędzie DVD1 lub pliku iso. Ten ostatni można sobie zrobić samemu wykorzystując pliki: 

ISSetup.dll, setup.inx, 0x0409.ini oraz 0x0410.ini.

Wrzucić do folderu z grą, zamontować w napęd wirtualny i problem rozwiązany. Reszta wędruje na półeczkę. Poza tym wersja deluxe bardzo ładnie wydana, a wszystko okraszone zapachem farby drukarskiej. Mnie takie rzeczy cieszą i pomimo ceny z du... to i tak jest to o wiele przyjemniejsze niż otwieranie np. Doom Eternal Deluxe PC, gdzie w środku nic nie ma, a za płytę z grą robi spreparowany kawałek kartoniku z kodem.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"