Autor Wątek: Stawianie serwera DCS na wewnętrznym IP z Vectry.  (Przeczytany 1388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Stawianie serwera DCS na wewnętrznym IP z Vectry.
« dnia: Października 07, 2020, 11:12:07 »
Witam, mam problem z postawieniem serwera w DCS. Po postawieniu niestety nikt nie widzi mojego serwera. Posiadam Internet z Vectry i niestety jako indywidualny klient nie mogę otrzymać swojego adresu IP. Mam taki jak połowa miasta. Pytanie czy można to jakoś obejść aby inni gracze mogli się ze mną połączyć?
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2020, 13:00:21 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Problem z postawieniem servera internet z Vectry
« Odpowiedź #1 dnia: Października 07, 2020, 11:38:58 »
Witam, mam problem z postawieniem serwera w DCS. Po postawieniu niestety nikt nie widzi mojego serwera. Posiadam Internet z Vectry i niestety jako indywidualny klient nie mogę otrzymać swojego adresu IP. Mam taki jak połowa miasta. Pytanie czy można to jakoś obejść aby inni gracze mogli się ze mną połączyć?

Jeśli masz dynamiczny IP to może być problem. Warto też sprawdzić jakie masz otwarte porty i pootwierać te dla DCS'a (w Routerze).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Października 07, 2020, 11:48:15 »
Jeśli masz dynamiczny IP to może być problem. Warto też sprawdzić jakie masz otwarte porty i pootwierać te dla DCS'a (w Routerze).

A mógłbyś powiedzieć jak sprawdzić te porty i jak je pootwierać dla DCSa ?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Października 07, 2020, 12:49:12 »
A mógłbyś powiedzieć jak sprawdzić te porty i jak je pootwierać dla DCSa ?

Nie mam pojęcia jaki masz Router, na pewno masz instrukcję, a jak nie to pewnie można ją znaleźć w sieci. Przeczytaj sobie np. to https://192-168-1-1.pl/. Adres routera jest uniwersalny ale bywają wyjątki. Port dla DCS (default, ale możesz też inny otworzyć) to 10308.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Stawianie serwera DCS na wewnętrznym IP z Vectry.
« Odpowiedź #4 dnia: Października 07, 2020, 13:45:40 »
Gdybyś miał po prostu zmienne IP, to bez problemu by działało. Co najwyżej przekierowanie portów po oby stronach i podanie reszcie nowego IP (podobnie działo się w neostradzie). Dawni klienci Vectry (10+ lat stażu) mogą mieć stałe IP lub dynamiczne, bo kiedyś Vectra dawała to każdemu bez łaski. Teraz raczej jesteś za NAT-em i tak jak piszesz, całe dzielnice wiszą na jednym IP. Dlatego raczej nic z tym nie zrobisz. Może jakiś tunel i IP v6, ale nie wiem czy DCS to obsługuje i czy będzie to sensownie działać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #5 dnia: Października 07, 2020, 18:57:17 »
Siema, mam Vectrę i mam dynamiczne IP i nie jest ono w tym przypadku problemem. Problemem jest to, że trzeba router Vectry przestawić na pracę "Bridge"(ja mam dwa routery Vectra-bridge i Netis-router). Stawiam serwer DCS i wszystko śmiga elegancko. Był większy problem z Arma 3 dla której trzeba było ustawić stałe LAN IP w routerze.
Przejrzyj ten link mam nadzieję, że pomoże:
https://forum.qnap.net.pl/threads/kabl%C3%B3wka-z-vectry.27489/
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #6 dnia: Października 07, 2020, 20:11:38 »
Siema, mam Vectrę i mam dynamiczne IP i nie jest ono w tym przypadku problemem. Problemem jest to, że trzeba router Vectry przestawić na pracę "Bridge"(ja mam dwa routery Vectra-bridge i Netis-router). Stawiam serwer DCS i wszystko śmiga elegancko. Był większy problem z Arma 3 dla której trzeba było ustawić stałe LAN IP w routerze.
Przejrzyj ten link mam nadzieję, że pomoże:
https://forum.qnap.net.pl/threads/kabl%C3%B3wka-z-vectry.27489/

Dziękuję za odpowiedź 😎