Autor Wątek: DCS, Vsync i VR  (Przeczytany 1466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
DCS, Vsync i VR
« dnia: Grudnia 12, 2020, 13:03:18 »
Odkryłem u siebie dziwną rzecz. Jeśli Vsync jest włączony w opcjach gry, to DCS zaczyna przycinać i wydajność leci na pysk mimo, że teoretycznie ta opcja nie powinna mieć żadnego wpływu w VR. Tak się dzieje tylko, jeśli aktywna jest opcja Vsync w ustawieniach samego DCS'a, a w sterownikach nVidii vsync jest ustawiony na domyślne "pod kontrolą aplikacji".  Jeśli Vsync wymusimy w sterowniku, to przełącznik w DCS nic nie robi i wydajność jest OK.

Zatem jeśli komuś po aktualizacji sterowników, zmianie karty graficznej itp DCS działa gorzej niż wcześniej, to warto sprawdzić czy przypadkiem nie ma właśnie takiej kombinacji u siebie: sterownik - Vsync pod kontrolą aplikacji, DCS - Vsync wł. Każda inna kombinacja wydaje się być ok.

Oczywiście może to tylko wina mojego komputera, fazy księżyca i tego, że DCS jest zainstalowany na partycji, której litera jest samogłoską, ale może komuś jeszcze się przyda :)

DCS Vsync OFF:

DCS Vsync ON:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: DCS, Vsync i VR
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 12, 2020, 16:38:07 »
Dlatego warto miec monitor z GSync, wiekszosc gier wykrywa to z automatu i od razu jako default wylancza swoj wewwnetrzny VSync :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
Odp: DCS, Vsync i VR
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 12, 2020, 17:15:19 »
Akurat mam monitor z gsync i niczego to nie zmienia. Zresztą Gsync = ON + Vsync = OFF to kombinacja, która przydatna jest tylko tym, którzy walczą o jak najmniejszy input lag.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"