chciałem tylko napisać, że pokombinowałem trochę, stery nowe zainstalowałem do radka (omega) i nie jest tak źle (choć mogłoby być lepiej). najgorszy framerate mam zdecydowanie w kampanii a10 ~20...25fps, ale czasem spada do 20...15... co ciekawe, gdy w locie koszącym skrzydłowy zrobił wjazd do jakiejś stodoły (już był kulą ognia a jeszcze przez radio nawijał:"bejling aaałt!"), framerate skoczył mi do ponad 30fps... zauważyłem też spore 'zacięcia', gdy jakiś obiekt zostaje zniszczony - nawet jeśli nie widać go na ekranie, a jeśli go widać, to szkoda gadać... w pozostałych kampaniach jest zdecydowanie lepiej: jakieś 30fps (su27 -> trochę 'szarpie', bo sporo się dzieje). wszystkie uwagi dotyczą pierwszych misji. inna rzecz, że mojemu radkowi 9600 jest chyba obojętne czy jedzie na antyaliasingu 4x czy bez... a rożnica w wyglądzie zasadnicza... wracając do niszczenia - wybuchy i płomienie to największe chyba w tej grze 'zjadacze' framerate'u, nawet przy effects ustawionych na low (suwak effects w ustawieniach zmienia wygląd wszelkich dymków i smug, ale nie eskplozji, przynajmniej między low, medium i high różnicy nie zauważyłem). poza tym największy spadek framerate'u powodują u mnie: haze - advanced, visibility inne niż low... no i water inne niż low (ew. medium). za to scenes na high (na krymie są fajne laski

) nie powodują chyba bez większego zwolnienia (2...5 fps).... a i jeszcze jedno spostrzeżenie: o ile w cfs2 czy w il2:fb sporo frameratu zabierały zegary w kokpicie, to w lock on'ie jakieś 7-12 fps 'zjada' mi hud (nawet w su-25!). tyle. ołwer ent ałt.