Autor Wątek: ThinkPad T430 - nie można sformatować drugiego dysku/partycji.  (Przeczytany 500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cześć

Kupiłem ostatnio laptopa Lenovo T430. Ma dwa dyski; jeden SSD M-Sata, drugi w kieszeni (HDD). Teoretycznie system jest zainstalowany na SSD (C). Problem w tym, że tego dysku D nie mogę sformatować (pisze, że nie można sformatować dysku systemowego). Jak go wyjąłem z komputera, to laptop w ogóle nie zabootował. Pojawiło sie tylko menu bios do wyboru dysków. Co dziwne, w Zarzadzaniu komputerem > Zarządzanie dyskami pokazuje, że ten D ma status System, Aktywna, Partycja podstawowa.
I się pogubiłem. O co tu chodzi? Cały Windows 10 jest na SSD na C: To co siedzi na tym D, że nie można go sformatować i że go widzi jako dysk systemowy?
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2021, 20:21:54 wysłana przez KosiMazaki »
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: ThinkPad T430 - dwa dyski - problem
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 04, 2021, 20:21:15 »
Wróżką nie jestem, ale obstawiam, że na tym dysku systemowym siedzi partycja boot/recovery i stąd nie chce jej sformatować. W dodatku pewnie próbujesz zrobić systemowym narzędziem, więc Ci nie pozwala. Krótko mówiąc masz bajzel w partycjach albo jeszcze jakieś inne cuda nawywijane (źle zrobione klonowanie?). Znajdź darmowy soft do zabawy z partycjami i zrób skrina. Wtedy coś pomyślimy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: ThinkPad T430 - nie można sformatować drugiego dysku/partycji.
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 04, 2021, 21:41:15 »
Zbootuj GParted z USB albo CD, sformatuj oba dyski, na SSD postaw system na nowo.
Born to fly. Forced to work.

Odp: ThinkPad T430 - nie można sformatować drugiego dysku/partycji.
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 05, 2021, 15:25:28 »
Temat ogarnąłem :)
Faktycznie był bajzel na partycjach. Zrobiłem ISO z instalką Windows 10, przez nią pousuwałem partycje (fakt, na tym HDD była jakaś ukryta boot/recovery).
Podejrzewam, że kiedyś na tym HDD był system. Ktoś pousuwał pliki (może po wyjęciu dysku i podłączeniu jej przez kieszeń USB) ale dysku nie sformatował. Włożył dysk SSD, na nim postawił Windows 10, po czym zamontował ten dodatkowy HDD (niby pusty ale jednak z pozostałościami po systemie).
Bartek
Aztec.pl