Autor Wątek: Kokpit na elementach z samolotu I-22 Iryda.  (Przeczytany 2427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kokpit na elementach z samolotu I-22 Iryda.
« dnia: Marca 05, 2021, 20:55:12 »
Dobry wieczór,

przeglądnąłem z zapartym tchem wszystkie posty z dotychczasowej budowy symulatora czy też odbudowy wnętrza kabiny Mig-21. Ogromne gratulacje dla Pana za wiedzę i zapał do realizacji celu.
Sam od niedawna posiadam tablicę przyrządów z samolotu I-22 Iryda, oraz opisywaną już tutaj głowicę celownika ASP 21. Marzy mi aby doprowadzić przynajmniej do uruchomienia podświetlenia tablicy. Z tym sobie raczej poradzę. Ale chciałbym Pana zapytać czy nie podzielił by się Pan wiedzą i doświadczeniem a może i dokumentacją potrzebną do uruchomienia podświetlenia głowicy celownika?   

Pozdrawiam serdecznie
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2021, 21:00:19 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Odp: Kokpit na elementach z MiG-21
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 06, 2021, 17:23:23 »
Na pewno sobie poradzisz, nic trudnego tam nie ma, wystarczy się do tego zabrać. Na głowicy masz wielkie złącze oznaczone SzR2 (opisane zapewne po rosyjsku). Na tym złączu podłącz na:
pin 6 - masa zasilania;
pin 11 – zasilanie +24V. pozwoli Ci to załączyć siatki celownicze, stałą i ruchomą. Załączasz je potencjometrami umieszczonymi na głowicy. Każda z siatek jest oświetlana osobną żarówką (dwuwłóknową). Do tego na głowicy są dwa przełączniki, przełączające włókna żarówek (podstawowe rezerwowe);
pin 40 – to podświetlanie głowicy, podaj +24V, regulujesz podświetlanie potencjometrem umieszczonym na głowicy;
pin 41 – to podświetlanie skali D (2-9)km, podaj +24V lub patrz opis pinu 34;
pin 35 – to podświetlanie skali D (0,6-2)km, podaj +24V lub patrz opis pinu 34;
pin 34 – tu masz wyjście potencjometru umieszczonego na głowicy od regulacji jasności, Do tego pinu możesz podpiąć podświetlanie skali D (czyli pin 41 albo pin 35). Będziesz wtedy regulował jasność skali D, potencjometrem na głowicy (tak jak całej głowicy). W tym przypadku oczywiście nie podajesz zasilania zewnętrznego na piny 41 i 35.

Powodzenia. Pochwal się jak Ci poszło. Zresztą tablicą od Irydy też mógłbyś się pochwalić, ciekaw jestem co masz.

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 06, 2021, 19:51:44 »
Rewelacja! Żal tylko, że jeden AIM-120 może tak szybko przerwać obsługę takiego kokpitu. ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 06, 2021, 20:37:06 »
Rewelacja! Żal tylko, że jeden AIM-120 może tak szybko przerwać obsługę takiego kokpitu. ;)

Oj tam, oj tam. Jeden średnio rozgarnięty Haker gdzieś na zadupiu w Chinach, może spowodować że taki „F-cośtam” z AIM-120 na pokładzie, gdzieś w USA, nawet nie wystartuje… :002: A taki 21Bis jak latał tak latać będzie. I tego żaden Haker nie zmieni… No przyznasz chyba, że to lepsza technika? :002:

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 06, 2021, 21:30:13 »
Jestem za. I podziwiam efekty.

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 07, 2021, 18:48:40 »
Serdecznie dziękuję za pomoc !!!

Kompletuje jeszcze części, mam problem ze zdobyciem tego gniazda od złącza celownika (SzR-2) chciałem to zrobić chociaż odrobinę "po ludzku".

Od niedawna posiadam tablicę z Irydy nr Boczny 0105 mam też wspomniany celownik i kilka "gratów" które chciałbym przynajmniej oświetlić. Ale walczę również ze zdobyciem główek oświetlenia. Z tablicy zdemontowane zarówno te pojedyńcze jak i te, które otaczały zegary.Na dziś celownik oczyszczony z wilgoci, przeglądnięty i oczyszczony z zabrudzeń. Od kilku miesięcy zbieram dokumentację, listy produkcyjne, instrukcje użytkowania i co tylko uda się pozyskać. Iryda to najważniejszy dla mnie jako mielczanina samolot-więc nie może być lipy :).   

odsyłam na funpage I-22 Iryda tam będę dokładał co nowego uda się uruchomić.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 07, 2021, 20:57:12 »
Proponuję nie robić bałaganu...
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: Kokpit na elementach z samolotu I-22 Iryda.
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 07, 2021, 23:42:00 »
Zegary i tablice zawsze robiły na mnie największe wrażenie. Piękna kolekcja! I na pewno się szybko rozrośnie. Wiem to po sobie. Całe szafy mam wypełnione gratami, których do symulatora nie użyję, ale też nie sprzedam, bo cieszą oko. Brakujące elementy zdobędziesz, kwestia czasu. Życzę powodzenia i trzymam kciuki.

Przy okazji, dzięki Mazak, tak jest znacznie lepiej.
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2021, 07:49:45 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #8 dnia: Marca 12, 2021, 16:16:11 »
Dzięki za poukładanie.

Zwrócę uwagę tylko na fakt, że system zarządzania forum, nie poinformował autora posta o założeniu nowego wątku. Przez kilka dni sprawdzałem czy coś się nie zmieniło i dlaczego wycięło mojego posta, nawet zastanawiałem się czy mogłem jakoś naruszyć regulamin, albo coś w tym stylu. Proponuję przy utrzymywaniu porządku wysyłać informację o przeniesieniu postów zainteresowanym.   
Ty się ciesz, że kolana masz całe, a nie rady dajesz. Mekki.  >:D

« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2021, 17:21:25 wysłana przez Mekki »

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 24, 2021, 19:59:37 »
Pośmiali się to do roboty ;)