Autor Wątek: DCS Mi-24P - filmiki szkoleniowe  (Przeczytany 3877 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DCS Mi-24P - filmiki szkoleniowe
« dnia: Kwietnia 12, 2021, 10:14:48 »
Do premiery jeszcze pewnie sporo czasu, wrzucam więc linki do dwóch ciekawych filmików dotyczących podstaw modułu Mi-24P.
Plusy to bardzo przystępny sposób prezentacji oraz czysty i klarowny głos lektora.

https://www.youtube.com/watch?v=4vPuAOr1uxM

https://www.youtube.com/watch?v=IvDa0TCpDx0
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: DCS Mi-24P - filmiki szkoleniowe
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2021, 15:37:27 »
Nowy filmik Wagsa, obsługa broni niekierowanej:

https://youtu.be/0g_SmFkANHo
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 13, 2021, 21:10:28 »
Tak popatrzyłem sobie... Ka-50 i jego systemy to faktycznie nowoczesność w porównaniu do Mi-24. Lubię ten śmigłowiec, ale nie widzę jego przeżywalności w świecie misji DCS. Nawet Ka-50 ma problem z niektórymi wozami, które mają mocne działko... jedna dobra seria i po silniku.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2021, 21:13:43 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2021, 10:36:13 »
Tak popatrzyłem sobie... Ka-50 i jego systemy to faktycznie nowoczesność w porównaniu do Mi-24. Lubię ten śmigłowiec, ale nie widzę jego przeżywalności w świecie misji DCS. Nawet Ka-50 ma problem z niektórymi wozami, które mają mocne działko... jedna dobra seria i po silniku.

Bo misje będą musiały być skrojone pod Hinda, czyli takie lata 70-80 i wtedy może być jeszcze w miarę. Nie ma co się oszukiwać, Mi-24 to przeżytek, a na współczesnym polu walki, ta wersja, którą tutaj dostaniemy to kaplica w zasadzie w każdym wydaniu. Zresztą wystarczy sięgnąć do konfliktu w Ukrainie, gdzie potem... zabroniono już latać na Mi-24 w związku z ilością ich zestrzeleń. Ka-50, nawet ten co mamy obecnie to już inna klasa i epoka, a zwłaszcza ten z upgrejdem. Niemniej chociażby przez sentyment i tak każdy na nim będzie latał. :evil:

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 14, 2021, 10:57:48 »
Bo misje będą musiały być skrojone pod Hinda, czyli takie lata 70-80 i wtedy może być jeszcze w miarę. Nie ma co się oszukiwać, Mi-24 to przeżytek, a na współczesnym polu walki, ta wersja, którą tutaj dostaniemy to kaplica w zasadzie w każdym wydaniu. Zresztą wystarczy sięgnąć do konfliktu w Ukrainie, gdzie potem... zabroniono już latać na Mi-24 w związku z ilością ich zestrzeleń. Ka-50, nawet ten co mamy obecnie to już inna klasa i epoka, a zwłaszcza ten z upgrejdem. Niemniej chociażby przez sentyment i tak każdy na nim będzie latał. :evil:

Mi-24 to dla pewnego pokolenia symbol maszyny bojowej, śmigłowca. Mam na myśli urodzonych w PRLu i jako dziecko zachwycających się drapieżną sylwetką owej maszyny. Oczywiście, Redaktor ma rację, to maszyna pod odpowiedni scenariusz, w którym nie ma najnowszego sprzętu. Hind to maszyna do szybkiego ataku i oddalenia się, a nie wiszenia za drzewami... Jak sobie to uświadomimy, to będzie łatwiej pogodzić się z jej - jak na dzisiejsze czasy - ograniczeniami. Jeśli ktoś lubi prażyć z porządnego działka (i padów), to dostanie w swoje łapki przesłodką zabawkę  :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 14, 2021, 11:10:41 »
Zawsze jest alternatywa ataku na Hindzie jak obecnie w Syrii 8). Wtedy wszyscy są bezpieczni, być może łącznie z tymi co na ziemi ;>.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 14, 2021, 11:16:56 »
Hind jest bardzo klimatyczny i jeśli miałbym go porównać do czegoś w świecie DCSa, to najbliżej mu do MiG-21 i oczywiście Mi-8. W kokpicie jest co przełączać i czym się bawić. Wszystko analogowe. Jeśli zaś chodzi o celownik ASP-17, to jest to praktycznie to samo co w Su-25.
Jak pisałem wyżej, jest to maszyna niezwykle klimatyczna dla osób, które lubią radziecki sprzęt i nie lubią wisieć za drzewem jak stare gacie po praniu. Nalot, atak, i dluuuuga - coś jak zoom & boom w graciarni drugowojennej. Jak dla mnie rewelka.  :evil:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 14, 2021, 11:21:22 »
Qrdl się rozpisał jak nigdy w życiu. Chyba premiera jednak w czerwcu :evil:.
Btw. z tego co pamiętam, to czwartki są spirito-śmigłowcowe ;>.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 15, 2021, 07:55:50 »
Nowy filmik, tym razem przeciwczołgowe pociski 9M114:

https://youtu.be/jtzLUCO-KfU

Tak się zastanawiam nad tą mapką (w filmie widać, że to Cypr), czy ten klasyczny mapnik nie powinien się przesuwać? Jest to mechaniczne urządzenie, ale też jest jakieś zaznaczone centrum.

Jak to działa widać tutaj: https://youtu.be/H17sXrWgAgQ?t=4178 ustawia się początkowy punkt i gościu mówi, że to się przesuwa (nie mapa ale znacznik).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2021, 08:12:53 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 18, 2021, 23:51:24 »
Co do ruchomego znacznika na mapie, obecnie mam wrażenie, że jest to nieco zabugowane. Przede wszystkim włączenie tego tak jakby "odwraca nam kierunki", ale też nie w całości. Lepiej zostawić na dolnej pozycji.

Tutaj trochę szerszy tutorial:

https://youtu.be/F4vRTTm9jmw

Sam ten mapnik jest bardzo fajną opcją, segmenty map przeskakują, ale też bywa (zwłaszcza na zoomie), że pojawiają się czarne obszary. EA, tak bywa.

www.yoyosims.pl

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 21, 2021, 20:05:18 »
Standardowe uruchomienie do kolejnego lotu. Uprzedzając ewentualne pytania dysponuje bardzo ograniczonym czasem wolnym dostępnym na DCS. Z chęcią zmontowałbym kolejne filmiki dotyczące kabiny na wzór tych zrobionych przez Orła na temat Mi-17.  Jeśli będzie okazja postaram się zrobić, choć z tego co widzę zwrot "wczesna wersja" jest tu na miejscu, wiec może poczekamy chwilę niech podłączą wszystkie kabelki.
https://youtu.be/YyReXOrRQGY
Mam nadzieje że będzie pomocny dla tych co lubią sobie popstrykać.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2022, 22:14:44 wysłana przez KosiMazaki »
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 04, 2022, 19:59:47 »

www.yoyosims.pl