Autor Wątek: Windows 11  (Przeczytany 18767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Windows 11
« Odpowiedź #120 dnia: Października 29, 2022, 20:29:33 »
Keyshopów jest wiele i wszystkie działają na tej samej zasadzie :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 01, 2023, 10:29:09 »
Cześć.
Czy ktoś wie jak się pozbyć tego cholerstwa: Win64/Spyboy!MSR
Wywaliło mi to po wczorajszej aktualizacji W11.
Defender nie może sobie z tym poradzić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpnia 01, 2023, 11:16:59 »
Kiedyś używałem często do takich rzeczy softu od nich:

https://www.malwarebytes.com/

Natomiast będzie walka, bo chyba to coś świeżego, o ile nie false positive. Tak na szybko też zerknąłem co o tym piszą w necie to widzę, że ludki mają problem z wycięciem tego na dobre. Może musi minąć chwilka zanim pojawi się skuteczny fix.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpnia 01, 2023, 14:47:04 »
Malwerbytes nie znajduje zagrożenia ale Defender cały czas o nim informuje. Tak podejrzewam, ze to jakiś błąd.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpnia 01, 2023, 15:03:09 »
Jeżeli nic podejrzanego nie uruchamiałeś, wiesz, że nie ma opcji aby coś Ci na kompa wlazło to obstawiam, że to jakiś babol po aktualizacji. Wziąłbym na przeczekanie. Tym bardziej, że defender blokuje ewentualnie próby działania złośliwego softu. Poczytaj w necie, bo sporo osób zgłasza podobny problem co Ty masz.

« Odpowiedź #125 dnia: Sierpnia 05, 2023, 00:55:52 »
Jakiś rok temu coś podobnego doprowadzało mnie do szału bo nie mogłem znaleźć przyczyny. Zdarzało mi się usuwać taki syf ręcznie i wcześniej zawsze dawało się dokopać do konkretnych plików, wpisów w rejestrze itp. Ostatecznie okazało się, że to faktycznie skopany update defendera. Po kilku dniach nowy update załatwił sprawę. W razie czego może jednak na razie nie loguj się z tego komputera na konto w banku itp.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2023, 11:56:09 wysłana przez KosiMazaki »
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #126 dnia: Września 02, 2023, 22:31:31 »
Pierwotnie myślałem, że warto dodać poniższe do mojego postu ze zmiany flaków w kompie, ale skoro jest dedykowany wątek...

Windows 11... No cóż, jednak ta parzystość generacji Okienek ma coś na rzeczy. WinXP, Win 7, Win 10 były jakieś "normalne". No dobra, na dziesiątkę przesiadałem się dość późno, więc uniknąłem "wieku dziecięcego".
Z Win 11 są jakieś cyrki z uprawnieniami - reinstalowałem stery nvidii, bo Panel sterujący nie miał uprawnień do zmian ustawień karty graficznej. PDFCreatora jeszcze nie uruchomiłem, bo mimo nadanych uprawnień dalej wywala błąd przy generacji PDFa (brak uprawnień do katalogu PDFCreatora w katalogu z plikami tymczasowymi). Coś co działało w Win10 (nadanie uprawnień), tu nie działa... pdfMachine white robi robotę...
Z Office 2021 też było ciekawie - zaraz po instalacji widziałem osobno programy z pakietu. Później mi zniknęły, ale był widoczne w aplikacji Office 365. Później znów wróciły do widoku Aplikacji... Nie ogarniam, więc spożywam. ;P
Interfejs miejscami na minus, ale miejscami na plus. Część ustawień przeszła do interfejsu z Menu start, do części się trzeba dokopać żeby mieć "klasyczny" wygląd.

Samo Menu Start wolałem z 10. Było o wiele lepsze, zwłaszcza że dało się przypiąć Excela a tam poszczególne, najczęściej używane arkusze. Teraz można przypiąć Excela do paska zadań i dopiero tam przypiąć arkusze.

Icon tray kiedyś mnie blokował, teraz puszcza przesunięcie ikon z pola ukrytych ikon do traya. Nie mam pojęcia skąd ta różnica.
Ogólnie wygląda na zbytnią "opiekuńczość" Win 11 nad użytkownikiem. Za duże ograniczenia w momencie instalacji. Może to i słuszne dla niekumatych, ale starego dziada z czasów DOS 6.0 na 3(?) dyskietkach, to wkurza. ;)

Także na razie, po 4 dniach porządkowania, instalowania, ustawiania, to za wcześnie na werdykt odnośnie Win 11. Na chwilę obecną to takie średnio na jeża, przekombinowane.
Plus - przyjęło klucz z Win 10 BOX bez problemu. Dużo rzeczy przywróciło z konta MSa, ale też sporo przekopiowałem ze starego dysku.
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2023, 12:52:28 wysłana przez KosiMazaki »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #127 dnia: Września 03, 2023, 12:54:31 »
Szczerze mówiąc nie uświadczyłam nigdy takich cyrków o których piszesz. Co najwyżej UAC, ale to standard od czasu Windows Vista. Reszta to kwestia gustu i przyzwyczajeń.

« Odpowiedź #128 dnia: Września 08, 2023, 20:06:10 »
Czy ma ktoś doświadczenie z jakimś narzędziem do robienia kopii zapasowych? Chciałem wykorzystać jeden dysk na usb i szukam czegoś, że podłączam go do komputera, uruchamiam i sprawdza lokalizacje potem robi tylko zrzut zmian. Używam Windowsa 11.

« Odpowiedź #129 dnia: Września 09, 2023, 14:50:04 »
Cześć

Miałem Ashampoo Backup. Działał ok acz nie miałem okazji sprawdzić czy działa przywracanie. Same kopie robił ok. Można było podać albo dyski lokalne albo chmurę (OneDrive, Dropbox, itp.).
Obecnie uważam tego typu soft za zbędny. Wszystko co ważne trzymam w chmurach (dwie niezależne chmury) + mam dysk UBS, na który raz na jakiś czas wrzucam nowe pliki.
Mam osobny dysk na system i programy narzędziowe wiec jak coś padnie, to wole na nowym dysku wrzucić na świeżo system i zainstalować te kilka programów, niż bawić się kopiami.

Znajomy przez rok używał płatnego co roku Acronis (teraz mają jakieś nowe plany). Też kopie robił ok ale też nie było okazji sprawdzić jak działa przywracanie.
Bartek
Aztec.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #130 dnia: Września 09, 2023, 15:09:15 »
Ja mam jakiegoś starszego Acronisa kupionego zanim przeszli na subskrypcje, obecne wersje to straszny kombajn, raczej popatrzyłbym na Macrium Reflect albo jakieś darmowe programy (choć backupy typu "incremental" są przeważnie za opłatą).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #131 dnia: Września 19, 2023, 08:10:33 »
Malcolm,
Linuxowe narzędzie Clonezilla, od lat stosuję i nigdy mnie nie zawiodło.
https://clonezilla.org/

« Odpowiedź #132 dnia: Września 19, 2023, 17:37:10 »
Pytanko. Jeżeli mam teraz na komputerze zainstalowany Windows 10 a chciałbym na nowym (upgrade'owanym) sprzęcie zainstalować Windows 11, to mogę po prostu pobrać Win11 przez Media Creation Tool i wykonać czystą instalację?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #133 dnia: Września 19, 2023, 17:48:02 »
Tak, możesz. Sugeruję od razu stworzyć sobie też konto online na outlook.com i przypisać sobie licencję do niego. Poza tym ułatwi Ci to instalację jedenastki, bo ta na 100% przypnie się o nie na ostatniej prostej i obejście bywa deczko upierdliwe.

« Odpowiedź #134 dnia: Września 19, 2023, 18:17:26 »
Tylko właśnie mam drobny problem, bo Windows 10 mam ogólnie z tego promocyjnego upgrade'u z Win7. W oknie dotyczącym statusu aktywacji jest, że system został aktywowany za pomocą licencji cyfrowej (czy jakoś tak) i na dodatek używam tylko konta lokalnego.

Nie przypominam sobie bym ten Win10 przypisywał do konta MS. Da się to sprawdzić?