Autor Wątek: Windows 11  (Przeczytany 26063 razy)

Odp: Windows 11
« Odpowiedź #180 dnia: Stycznia 08, 2026, 23:57:56 »
Tak tylko napiszę, że udało się zlokalizować problem. Był to RShellEx.dll od Macrium Reflect. Łopatologicznie rozwiązałem problem zmieniając po prostu nazwę tego pliku by się nie ładował.

Temat udało się wykryć dzięki ChatGPT. Wkleiłem mu 350 wierszy z crash logu i skubaniec od razu wskazał ten plik jako najbardziej prawdopodobny powód problemów.

W tym raporcie jest jedna rzecz, która wybija się ponad resztę: wśród załadowanych modułów masz DLL od programu trzeciego:

LoadedModule[180]=C:\Program Files\Macrium\Reflect\RShellEx.dll

To jest rozszerzenie powłoki (shell extension) Macrium Reflect. StartMenuExperienceHost normalnie ładuje masę systemowych DLL, ale pojawienie się konkretnej nie-systemowej DLL w procesie Menu Start jest mocną poszlaką konfliktu. Takie rozszerzenia potrafią wywracać procesy powłoki (Explorer/Start) po aktualizacjach Windows, a potem w logu kończy się to „ntdll.dll” + wyjątek.

Nie mogę na podstawie samego .wer w 100% udowodnić, że to jedyna przyczyna (do tego służy dump), ale to jest najlepszy namierzony podejrzany w Twoich danych.

:-X

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #181 dnia: Stycznia 25, 2026, 23:06:59 »
Ja na "domowym" PC z grami wciąż siedzę na Win 10. Oczywiście, co jakiś czas wita mnie serdecznie okno z przejściem na Win 11, które zaraz killuję.

Czy ktoś dokonując takiej migracji miał jakieś problemy? Coś mu wcięło? Symulatory przestały działać ;)?

Jak to mawiał klasyk, w końcu: "Nie chcę ale muszę".
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #182 dnia: Stycznia 26, 2026, 07:26:36 »
Mnie na windzie 10, trzyma WMR. Widzę że na win11 pro, taki system mam na lapku w pracy, WMR już się nie odpali. Pokazuje komunikat o braku wsparcia i WMR nie startuje. Niestety do czasu wymiany reverba G2 na coś innego, siedzę na win10. Podobno są programy abonamentowe dalszego wsparcia win10, link poniżej. A wystarczyło żeby Microsoft zamroził WMR w takiej postaci jak jest teraz, jeśli nie chce się w to bawić.

https://piekielni.pl/91806#comments

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #183 dnia: Stycznia 26, 2026, 08:36:14 »
Czy ktoś dokonując takiej migracji miał jakieś problemy? Coś mu wcięło? Symulatory przestały działać ;)?

Jak to mawiał klasyk, w końcu: "Nie chcę ale muszę".

U mnie wszystko poszło ok, ale robiłem to jakiś czas temu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #184 dnia: Stycznia 26, 2026, 17:59:00 »
Jeśli używa się konta Microsoft na komputerze z Windows 10, to można się "zapisać" na dodatkowe łaty bezpieczeństwa. Mają być publikowane jeszcze przez rok po zakończeniu wsparcia.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #185 dnia: Stycznia 28, 2026, 08:49:19 »
Mnie na windzie 10, trzyma WMR. Widzę że na win11 pro, taki system mam na lapku w pracy, WMR już się nie odpali. Pokazuje komunikat o braku wsparcia i WMR nie startuje. Niestety do czasu wymiany reverba G2 na coś innego, siedzę na win10. Podobno są programy abonamentowe dalszego wsparcia win10, link poniżej. A wystarczyło żeby Microsoft zamroził WMR w takiej postaci jak jest teraz, jeśli nie chce się w to bawić.

https://piekielni.pl/91806#comments

Ale masz zdaje się Oasis pod Windows 11 zamiast WMR. Wydano go parę miesięcy temu: https://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/1n3icvn/oasis_driver_replacement_driver_for_windows_mixed/?tl=pl.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #186 dnia: Stycznia 28, 2026, 09:24:43 »
Dzięki, przetestuję na służbowym :)