Autor Wątek: 9K114 Szturm i multicrew  (Przeczytany 3769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
9K114 Szturm i multicrew
« dnia: Czerwca 26, 2021, 17:20:42 »

Fajnie online, jest klimacik! To zupełnie inna zabawa :)! Natomiast jest jakiś babol, że na stacji P-O po pewnym czasie widok w celowniku coraz bardziej jest jakiś taki zakrzywiony. Coś jakby gyro nie wyrabiało, pomimo resetu radiacji. Raczej oceniam to w kontekście bug'a. Idzie co prawda dalej celować, ale trzeba poruszać nim w inną stronę, zupełnie zmienia pozycję względem horyzontu (zresztą w SP też to się parę razy mi pojawiło, a w multi ten efekt pojawia się dużo szybciej).

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
Odp: 9K114 Szturm i multicrew
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 26, 2021, 19:22:33 »
Może za ostre manewry i gyro się rozjechało.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2021, 21:46:12 »
Może za ostre manewry i gyro się rozjechało.

Trochę takie jest wrażenie. Natmiast wrota zamykam zawsze, switchem. Może warto to ustawić gdzieś na joyu by było jeszcze szybciej i wtedy wyjdzie czy to to.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2021, 22:45:29 »
Wrota, to nie gyro. Dawaj krótkie S Piotrowiczowi jak chcesz odejść. Sam też wyłączaj - o ile pamiętam - B2.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2021, 23:34:45 »
Wrota, to nie gyro. Dawaj krótkie S Piotrowiczowi jak chcesz odejść. Sam też wyłączaj - o ile pamiętam - B2.

Nie, obie rzeczy są powiązane ze sobą, Reduga korzysta z luster, które są stabilizowane żyroskopowo. Jak je otwierasz to złączasz system związany z żyroskopem przy celowniku. Widać to nawet po zachowaniu w manewrach Petrovitcha jak są otwarte drzwiczki, a jak nie przy wydawaniu mu rozkazów. Ps. jakie krótkie S? Krótkie S to obniżenie prędkości o 50. Ćwicz dalej :]
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2021, 23:42:30 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 27, 2021, 00:06:13 »
Ps. jakie krótkie S? Krótkie S to obniżenie prędkości o 50. Ćwicz dalej :]

Co mam ćwiczyć dalej? Czytanie ze zrozumieniem, czy może RTFM zanim się właduje do kabinki? ;-).
Napisałem "Dawaj krótkie S Piotrowiczowi jak chcesz odejść." i dotyczyło to gracza jako pilota. Jakby Redaktor poczytał z uwagę instrukcję, to by to wiedział. Strona 68 oficjalnej instrukcji stanowi "Down Short Undesignates Petrovich’s target and commands Petrovich to retract the targeting periscope and
turn off the targeting gyros.
[pogrubienie - T.M.]"

Tak więc jak Redaktor nie umi wyłączyć gyra będąc na stanowisku operatora broni, to niech się przełączy na pilota, włączy ctrl+v i naciśnie krótkie S.
Proste?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 27, 2021, 00:11:06 »
Gada głuchy ze ślepym. Przecież ja od początku tu piszę jako gracz - operator, przecież masz screen z celownikiem stacji. Petrovich jako operator to dla bab w multi ;>.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 27, 2021, 00:13:02 »
Jeszcze dodam.

Strona 72 instrukcji:
"When you are in the Pilot-Commander seat, Petrovich will turn off the
targeting gyros if you make large cyclic inputs. We still recommend
explicitly commanding Petrovich to switch off the targeting gyros using
Menu Down Short
[pogr. - qrdl] prior to performing aggressive maneuvers."

Tak więc jak widzicie pojawia się znowu te krótkie S i nie tylko dla zmiany prędkości. Nawet jak zakładamy, że Piotrowicz powinien zabezpieczyć gyra, to lepiej samemu wydać rozkaz.  :P

No i co z tego, że mam screen, skory Wy przy każdym praktycznie poście wrzucacie pierdylion skrinów, z których nic nie wynika  :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 27, 2021, 00:16:02 »
Piszesz tu zupelnie o czym innym, pewnie chcesz zatuszowac swoj blad teraz ;D. W multi w locie jestes w stanie sie przelaczyc miedzy pozycja 1 i 2 wg. Ciebie?

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 27, 2021, 00:19:29 »
Piszesz tu zupelnie o czym innym, pewnie chcesz zatuszowac swoj blad teraz ;D. W multi w locie jestes w stanie sie przelaczyc miedzy pozycja 1 i 2 wg. Ciebie?

Nie, nie jesteś, ale przestań kozaczyć, bo raz (pewnie pierwszy raz on-line) polatałeś z Cyganem ;-).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 27, 2021, 00:34:52 »
Wiem ze zazdroscisz i pewnie chodzi o zajete pozycje ;>, ale spokojnie moze Viggen kiedys tez bedzie dwumiejscowy.
Wracajac do tematu, mysle ze jest to zwiazane z tym nieprzekraczaniem 25 stopni w osi poprzecznej. Nie ma instrukcji pelnej jeszcze ale to by sie zgadzalo. Jesli pilot w multi przekroczy te wartosc, a Reduga nie bedzie miala zabezpieczenia wlaczonego (albo zostanie to zrobione za pozno) to przy kazdym nawrocie bedzie wlasnie coraz wieksze odchylenie na zyroskopie. Dlatego tez w offie nalezy dawac krotki S by juz nie sledzil celu. W multi zatem odejscie powinno byc na komende operatora (po zabezpieczeniu). Warto to sprawdzic. Podpialem do joya by szybciej zabezpieczyc system.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 27, 2021, 00:40:02 »
W multi zatem odejscie powinno byc na komende operatora (po zabezpieczeniu). Warto to sprawdzic. Podpialem do joya by szybciej zabezpieczyc system.

Zgadzam się. Ja miałem wczoraj Bartiego jako operatora broni i ustaliliśmy dość szybko, że w momencie trafienia rakiety, czy też jej eksplozji, Barti natychmiast zabezpiecza stację przed uszkodzeniem i to się sprawdzało, tzn. żyro nie odmówiło posłuszeństwa, choć ja odchodząc dość ostro manewrowałem pod ostrzałem BTRów.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 25, 2024, 00:03:28 »
Panowie takie pytanie odnośnie Mila - po wystrzeleniu dwóch pocisków Ataka Petrovich namierza kolejny cel - ale zdaje się że nie przełącza wajchy na kolejny pylon z ppk. Jest na to jakieś rozwiązanie - z fotela pilota?

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 25, 2024, 01:02:53 »
Nie zdarzyła mi się jeszcze taka sytuacja. Wybiera następny pocisk automatycznie. Możesz nakazać wybranie kolejnego pocisku za pomocą komendy AI: krótkie nienaciśnięcie prawego przycisku (w trybie wyznaczania celów).

PS. Może po prostu nie byłeś w parametrach wystrzelenia.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 25, 2024, 07:06:10 »
Panowie takie pytanie odnośnie Mila - po wystrzeleniu dwóch pocisków Ataka Petrovich namierza kolejny cel - ale zdaje się że nie przełącza wajchy na kolejny pylon z ppk. Jest na to jakieś rozwiązanie - z fotela pilota?

Nie dziala w multicrew? Dziala, recznie tylko trzeba przelaczyc sie na inny pylon w pierwszej kabinie.

www.yoyosims.pl