Autor Wątek: Centrowanie widoku (celownika) w Il2.  (Przeczytany 1495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Centrowanie widoku (celownika) w Il2.
« dnia: Lipca 18, 2021, 12:49:20 »
Czy ktoś mógłby objaśnić mi jak mam sobie ten widok ustawić? Obecnie mogę spojrzeć celując przez celownik albo prawym, albo lewym okiem (umownie mówiąc, bo taki widok przez niego mam - zezowaty).
Podłączę do tego jeszcze 6DOF, zdarza się, że wchodzę do gry i się gubi bo jest tylko 3DOF, pozostaje tylko w SVR w ustawieniach programistycznych kalibrować, można tego uniknąć?
Dawno nie latałem i trochę zapomniałem porad a są one tak rozrzucone, że ciężko znaleźć. Poradnik szanownego redaktora YoYo nie uszczegóławia tej kwestii niestety.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Centrowanie widoku (celownika) w Il2.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 18, 2021, 14:21:21 »
Zwyczajnie głową ustawiasz kamerę gdzie chcesz i naciskasz F10 (save snapview). To będzie nowa domyślna pozycja kamery.

Ja tak poprawiłem większość samolotów z WWI, bo tam jakoś te kamery są dziwnie poustawiane, w FW190 też wygodniej oddalić się trochę od tablicy przyrządów, wtedy widok jest bardziej jak w DCS.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 18, 2021, 18:22:41 »
Zapisywanie widoku nie działa w trybie VR, trzeba przejść do 2D, zapisać i wtedy ten nowy dopiero będzie w VR. Natomiast ja tutaj mam metodę nieco inną, przysuwasz się do celownika do przodu o połowę i wtedy kręgi ładnie się już zlewają w całość i jest ok.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 18, 2021, 18:33:04 »
Jak najbardziej działa w VR :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 24, 2021, 20:45:13 »
Jak najbardziej działa w VR :)

Dziś musiałem zmienić pozycję w Sopwith Dolphin, bo tam się siedzi jak podczas kąpieli w wannie. Faktycznie, działa w VR :) !
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl