Autor Wątek: Thrustmaster TPR Pendular Rudder są nierozpoznawane po restarcie przez system.  (Przeczytany 593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skusiłem się, zakupiłem i ogólnie polecam. Ale mam z nimi taki problem, że po ponownym uruchomieniu systemu pedały są nierozpoznawane przez system. Dostaję taki komunikat z Windows o nie rozpoznaniu urządzenia USB. Muszę pedały odłączyć i podłączyć ponownie - wtedy działają bez problemów.

Nie wiem gdzie leży problem, dwa pozostałe joysticki (Saitek X56) po restarcie są od razu widoczne w systemie i działają.                                                                                                                       
« Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2021, 13:15:18 wysłana przez KosiMazaki »
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

kwadrat

• Gość
Odp: Thrustmaster TPR Pendular Rudder - Problem z USB
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 29, 2021, 09:28:41 »
Może zbyt duże obciążenie portu. Czy tak się dzieje jak tylko same pedały są podłączone? Warto by sprawdzić na jakimś HUB z dodatkowym zasilaniem. A sprzęt wygląda świetnie gratuluję zakupu.

Odp: Thrustmaster TPR Pendular Rudder - Problem z USB
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 29, 2021, 10:39:18 »
Próbowałem na różnych portach, 2.0, 3.0, 3.1. Wyłączenie i ponowne uruchomienie PC powoduje, że sprzęt trzeba fizycznie odłączyć i podłączyć ponownie.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Spróbuj sobie wyłączyć oszczędzanie energii na portach lub też w menadżerze urządzeń, znajdź swój orczyk i we właściwościach odhacz opcję aby system mógł zarządzać energią dla tego urządzenia.

Sprzęt się poprawnie nie wybudza i stąd takie problemy. Najczęściej to występuje po uśpieniu kompa. Opcja ostateczna to coś nakombinowane w systemie. Może warto sprawdzić na innym kompie?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Problem rozwiązany. Wcześniej używałem nieoryginalnego przewodu USB. Mam pełno takich przewodów, a tego oryginalnego nie chciałem początkowo rozpakowywać. Dzisiaj podłączyłem pedały oryginalnym przewodem (przy okazji zauważyłem, że przy jednym z końców jest dławik magnetyczny), i pedały są już bez problemów wykrywane po ponownym uruchomieniu PC.