Autor Wątek: Zwiastun filmu „Niebo” o rosyjskich lotnikach w Syrii...  (Przeczytany 4849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zwiastun filmu „Niebo” o rosyjskich lotnikach w Syrii...
« Odpowiedź #1 dnia: Września 04, 2021, 00:36:54 »
No i doczekaliśmy się rosyjskiej wersji TOP GUN :) Trzeba przyznać, że efekty specjalne wyglądają bardzo dobrze... Jest nawet zestrzelenie Su-24 przez tureckiego F-16. W Rosji premiera 7 października. U nas pewnie bez szans, aby go w kinie zobaczyć, więc trzeba będzie czekać aż pojawi się w TV lub YT (pewnie za 2-3 lata)...

https://www.youtube.com/watch?v=YhoylW6EFNY
Lepsze jutro było wczoraj.

Odp: Odp: Filmy o tematyce militarnej
« Odpowiedź #2 dnia: Września 05, 2021, 14:23:42 »
Każdy kraj ma swoje baśnie zza siedmiu gór, ale ruskie to raczej już fantazja na pograniczu Władcy Pierścieni :p
Super nowoczesne centra dowodzenia, centra szkoleń, ordnung na lotniskach itp. trochę kłóci się z obrazem rosyjskiego stanu państwa, w tym jej armii, zarośniętych lotnisk, walących się elementów na prawo i lewo czy rozklekotanych samolotów i ich niskiej skuteczności.
To jakby kręcić film o Kuźniecowie, jest taki c00l, pływa, można z niego startować, a nawet na nim lądować.
Tworzyć mit, kiedy toto ledwo pływało, było częściej niesprawne niż sprawne, rury ciekły, silniki się psuły i stawał w miejscu, a przez to, że dymił jak parowóz sprawiał wrażenie napędzanego na węgiel. Nie trzeba było radaru by go zlokalizować :D

Odp: Odp: Filmy o tematyce militarnej
« Odpowiedź #3 dnia: Września 05, 2021, 15:33:09 »
Wyjął mi to przedmówca z ust, doskonałe podsumowanie :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Zwiastun filmu „Niebo” o rosyjskich lotnikach w Syrii...
« Odpowiedź #4 dnia: Września 07, 2021, 13:30:39 »
Raczej luźne podejście, ale być może dla ujęć, czasów zimnej wojny i ówczesnych efektów ;> warto obejrzeć:

Dr. Strangelove: https://youtu.be/tyOLJ99ysdU I nie byle kogo bo S.Kubricka.
https://www.filmweb.pl/film/Doktor+Strangelove%2C+lub+jak+przesta%C5%82em+si%C4%99+martwi%C4%87+i+pokocha%C5%82em+bomb%C4%99-1964-5185 .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 10, 2021, 09:43:50 »
A mi się ten trailer podoba :) Jedzie TopGunem na kilometr, ale i tak wzbudził moje zainteresowanie. Co prawda dobór głównego bohatera trochę nieszczególny bo Su-24 takie "niewiadomoco", ale mimo wszystko z chęcią zobaczę.

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2022, 22:46:26 »
Obejrzałem. I muszę powiedzieć, że po raz pierwszy od bardzo dawna film nie zawiódł oczekiwań wyrobionych na podstawie trailera - a w ostatnim czasie to już naprawdę dużo.
Oczywiście jest trochę propagandy, zwłaszcza jeśli chodzi o udział "tych Dobrych" w doprowadzeniu do wiadomego zdarzenia (do naruszenia tureckiej przestrzeni powietrznej w rzeczywistości doszło chyba w nieco innych okolicznościach, no i raczej nie kierował wszystkim... no, ten pan, który jest pokazany w filmie;), ale z drugiej strony nie ma też jakiegoś przesadnego 'gierojstwa', które hektolitrami wylewa się z ekranu w produkcjach zza oceanu. Jest dużo fajnych ujęć prawdziwych Su-24 (zarówno z zewnątrz jak i z kokpitu), kluczowa scena nie jest jakoś przesmrodzona patetyzmem i dramatyzowaniem ... do tego fajnie i wyraziście (ale też bez przesady) zarysowane postacie, flashbacki z „przeszłości” są powklejane umiejętnie i z umiarem (w przeciwieństwie do np. „Burzowych Wrót”, gdzie jak dla mnie było ich za dużo i w większości nie wnosiły niczego istotnego, a zaburzały płynność oglądania "bieżących" wydarzeń), jest wątek miłosny… albo raczej: rodzinny – i to naprawdę pięknie się komponujący z resztą historii, a chwilami nawet poruszający (ale to już kwestia indywidualnej wrażliwości;).
Jedyne do czego mogę się przyczepić to scena z Su-35: bo ich wtedy jeszcze w Syrii nie było, bo same myśliwce fatalnie wykonane komputerowo (nie można było autentycznych ujęć wstawić ?...), no i to idiotyczne zawracanie "kobrą" (chyba w filmach z "Flankerami" pokazanie tego manewru jest obowiązkowe...) - po prostu sprofanowano moją ulubioną maszynę. No i chyba dyżurna para stoi na pasie gotowa do startu, a nie że dopiero na request o wsparcie zaczyna się tankowanie i uzbrajanie ?...
Czepiam się. Mi się "Niebo" bardzo podobało i chętnie będę do niego wracał - jeżeli pojawi sie u nas na Blu-Rayu to na pewno kupię.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 14, 2022, 11:14:44 »
Jak nie było wątku miłosnego to film już mi się podoba.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 14, 2022, 20:09:27 »
Ostatnio przeczytałem bardzo ciekawą książkę Zbigniewa Parafianowicza "Prywatne armie świata" (polecam), gdzie dużą jej cześć zajmują opisy powiązań, finansowania i działań grupy Wagnera i tym podobnych sowieckich wynalazków, między innymi działania w Syrii, Afryce, Ukrainie. Nakręcili też film jak to dzielni wysłannicy Putina miłujący pokój zaprowadzają ład i porządek w Afryce, w domyśle wagnerowcy, kiedy w rzeczywistości kradną bogactwa, mordują, gwałcą i z porządkiem, pokojem i ładem nie mają nic wspólnego. Sporo też ciekawych informacji a`propos Syrii, więc sorry, ale jak dla mnie nawet gdyby pokazywali najlepsze sekwencje lotnicze na świecie to zwłaszcza w obecnej sytuacji reklamowanie i zachwycanie się wytworami ruskiej propagandy, w kraju, który jest też zagrożony, jest nie na miejscu!

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 15, 2022, 09:38:51 »
Ostatnio przeczytałem bardzo ciekawą książkę Zbigniewa Parafianowicza "Prywatne armie świata" (polecam), gdzie dużą jej cześć zajmują opisy powiązań, finansowania i działań grupy Wagnera i tym podobnych sowieckich wynalazków, między innymi działania w Syrii, Afryce, Ukrainie. Nakręcili też film jak to dzielni wysłannicy Putina miłujący pokój zaprowadzają ład i porządek w Afryce, w domyśle wagnerowcy, kiedy w rzeczywistości kradną bogactwa, mordują, gwałcą i z porządkiem, pokojem i ładem nie mają nic wspólnego. Sporo też ciekawych informacji a`propos Syrii, więc sorry, ale jak dla mnie nawet gdyby pokazywali najlepsze sekwencje lotnicze na świecie to zwłaszcza w obecnej sytuacji reklamowanie i zachwycanie się wytworami ruskiej propagandy, w kraju, który jest też zagrożony, jest nie na miejscu!
Obejrzeć można, średnia wieku na tym forum to pewnie 40+, więc nikt na Ruską (Rosyjską i Radziecką) propagandę się nie nabierze.  Film dla scen lotniczych bym obejrzał, pytanie czy gdzieś po Polsku można go obejrzeć?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 15, 2022, 10:18:12 »
Całkowicie popieram: gdyby patrzeć w ten sposób to chyba ten dział byłby do zamknięcia - no bo jak można się zachwycać filmami amerykańskimi, skoro 6 i 9 sierpnia 1945... że już nie wspomnę o tym, co zrobiono z pierwotnymi mieszkańcami ziem, na których obecnie kwitną Stany Zjednoczone, że kraj ten zbudował swoją mocarstwową pozycję na niewolnictwie i tragedii dwóch wojen światowych, że "misje policyjne" w Ameryce Środkowej w latach osiemdziesiątych, że lot Iran Air 655, że Pentagon'11.09.01 i parę(dziesiąt) innych historii. A co do zagrożenia naszego kraju: to już jest wytwór nie tylko "ruskiej" propagandy, ale i rodzimej - i może w tym miejscu zakończę, bo chyba nie do takich tematów stworzono to forum.

Film z polskimi napisami można zachomik... przepraszam: "obejrzeć" na znanej polskiej stronie do "przechowywania plików";) Polecam ten w wersji *.avi, bo jakość jest dużo lepsza niż w przypadku pliku *.rmvb oferowanego przez innych użytkowników.

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 15, 2022, 11:12:25 »
Stany Zjednoczone, że kraj ten zbudował swoją mocarstwową pozycję na niewolnictwie i tragedii dwóch wojen światowych,

Typowy przykład manipulacji, żeby ustosunkować się tylko do tego jednego stwierdzenia, czyli w domyśle mieli interes w obu wojnach, może jeszcze je sprowokowali? A to, że istniał wcale realny scenariusz, że będą jedynym krajem podczas II WŚ walczącym na dwa fronty i że po wojnie wpompowali całkiem niemałe pieniądze w odbudowę Europy, chcieli również w Europę Wschodnią, ale nasi wielcy "przyjaciele" ze wschodu zabronili, to o tym ani słowa. Co do niewolnictwa, pełna zgoda, ale skoro tak razi niewolnictwo made in USA, to czemu nie razi niewolnictwo brytyjskie, francuskie, belgijskie, czy właśnie sowieckie i nie jest to zamierzchła przeszłość, ale czasy powojenne lub współczesne, a w przypadku sowieckiego całkowicie współczesne, bo to między innymi się dzieje w Afryce i nie druga półkula, ale nasi bliżsi lub nieco dalsi sąsiedzi.
A z tym strachem, że niby to wpływ obecnej ekipy, no cóż, ręce się załamują, jak się nie ma argumentów to najlepiej wyjeżdżać z sugestiami per ty pisiorze, albo platfusie, albo zwolenniku tej czy innej narracji politycznej.
Wystarczy trochę poczytać, pouczyć się historii, z różnych źródeł, pokojarzyć fakty, a nie oglądać wytwory sowieckiej propagandy, żeby z najwyższym niepokojem obserwować to co się obecnie dzieje w naszej najbliższej okolicy, dokładając do tego chyba nie najlepszy poziom naszej armii i nie do końca chyba pewne sojusze, to sytuacja jest w najwyższym stopniu niepokojąca.

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 16, 2022, 10:37:28 »
Kolego, po pierwsze to uprzejmie proszę, żebyś nie wkładał mi w palce rzeczy, których nie napisałem. Nikogo nie nazwałem pisiorem ani platfusem, ani w ogóle nie odnosiłem się do czyichkolwiek poglądów politycznych – nie mam w zwyczaju komentowania cudzych poglądów, tym bardziej, że Twoich nie znam, a poza tym dyskusja w tym dziale dotyczy zupełnie innych kwestii.
Moja uwaga nie była kierowana do Ciebie, chciałem tylko pokazać, że nie muszę oglądać „rosyjskiej propagandy” żeby poczuć wciskanie mi atmosfery permanentnego zagrożenia wojną – i to nie tylko idącego z zewnątrz, ale również ze strony „wrogów wewnętrznych”. Od 30 lat zajmuje się historią hobbystycznie, przez pięć lat studiów historycznych – nazwijmy to: „quasi-zawodowo”, więc „trochę poczytałem”. I widzę, co się dzieje na wschodzie, ale to, na ile jest to sytuacja niepokojąca, to już jest kwestia indywidualnego odbioru i interpretacji. Ja osobiście nie czuję się zagrożony przez żadne państwo – również przez Rosję, nawet jeśli ta dokona podboju reszty Ukrainy, ale to już temat to dyskusji w innym dziale.
Co do Stanów: tak, moim zdaniem mieli interes w obydwu wojnach – jak każde państwo, zawsze ma jakiś interes. Czy sprowokowali ? Słabo znam się na pierwszej wojnie, ale jeśli chodzi o drugą – to już możemy podyskutować, na ile przyłożyli rękę do tego, że znaleźli się w stanie wojny z Niemcami i Japonią. A pompowanie pieniędzy w odbudowę innego państwa to nie są gesty miłosierdzia – to inwestycje, które w takiej czy innej formie mają się zwrócić.
I mnie razi niewolnictwo w wykonaniu każdego państwa, podobnie jak wszelkiej maści zbrodnie, agresje itd. Chodziło mi tylko o pokazanie, że nic nie jest Czarne/Białe – każde państwo (również Polska) ma swoje „plamy” w historii i rozumowanie pt. nie może mi się podobać film o rosyjskim lotnictwie, bo rosyjscy najemnicy robią złe rzeczy (pomijając fakt, że najemnicy każdej nacji robią złe rzeczy…) prowadzi do absurdu: bo zamiast się cieszyć, że mamy jednego z najlepszych napastników na świecie powinniśmy potępiać Lewandowskiego za to, że pomaga odnosić sukcesy niemieckim klubom, po tym jak w Oświęcimiu…?
Chętnie porozmawiam o obecnym zagrożeniu ze wschodu oraz „drodze” Stanów Zjednoczonych do  II Wojny Światowej, ale proponuję przenieść tą dyskusję do innego działu albo na jakiś prywatny kanał – bo przypuszczam, że pozostali użytkownicy są raczej zainteresowani kwestiami związanymi z samym filmem, niż tą polityczno – ideologiczną „otoczką”, którą – zupełnie niepotrzebnie – tu tworzymy.

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 17, 2022, 11:12:35 »
Mamy odmienne zdania. Dyskutować można by sporo, ale zgadzam się, że nie jest to miejsce do tego przeznaczone, więc już ostatni raz zabieram głos.
Co jak co, ale propagandę i umiejętność głoszenia półprawd, czy też wręcz kłamstw i odwracania kota ogonem, to nasi wschodni sąsiedzi mają chyba najlepszą na świecie (ćwiczą od dawna) i nawet w niby niewinnych treściach potrafią sporo fałszu przemycić, a nic tak nie ułatwia głoszenia sowieckiej wizji świata jak nowoczesne technologie i atrakcyjna wizualnie otoczka.
Nawet ta dyskusja, jest charakterystyczna. Napisałem o faktach dotyczących sowieckich działań w Afryce i Syrii, a w zamian słyszę, nie argumenty w obronie, czy też podważające moje tezy, tylko atak na USA?!?! Co ma piernik do wiatraka? No chyba, że chodzi o celowe relatywizowanie, no bo skoro wszyscy są be, to może Ci Sowieci nie są najgorsi? Otóż są najgorsi, począwszy od podwalin tego wspaniałego antyludzkiego systemu, poprzez wszystkie dokonania i czas współczesny, był i jest to kraj stanowiący zagrożenie dla sąsiadów i ogółu populacji. Nie jestem amerykanofilem (byłem w USA, ale nie chciałbym tam żyć), ale porównywanie na tej samej szali Sowietów i USA (przy wszystkim ich błędach) jest nieporozumieniem, żeby nie powiedzieć manipulacją, czy też właśnie przejawem sukcesu sowieckiej propagandy. Jakoś Amerykanie rozbiorów Polski nie przeprowadzali, podboju Europy przez Polskę w 1920 roku nie ćwiczyli, nie napadli na nas 17.09.1939 i nie zapewnili nam 45 lat "morderczych atrakcji" po wojnie, o działaniach nakierowanych na inne kraje nawet nie wspominając.
Jest takie chińskie przekleństwo - "Obyś żył w ciekawych czasach", no cóż trochę za ciekawe te czasy.
Naprawdę życzyłbym sobie, aby moje obawy były bezpodstawne, a czasy nudne.

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 17, 2022, 20:21:28 »
Cieszę się, że zabierasz głos po raz ostatni. Jestem otwarty i chętny na każdą konstruktywną i merytoryczną dyskusję, ale nie do odpowiadania na notorycznie wylewane emocje – które nie tylko nie przystoją osobie w wieku, który deklarujesz, ale również uniemożliwiają Ci czytanie ze zrozumieniem tego, co piszę i przysłaniają Ci pewne powszechnie znane fakty. Otóż w żadnym miejscu nie odnosiłem się do Związku Radzieckiego (i bardzo daleki jestem od wykazywania „lepszości” ZSRR nad Stanami Zjednoczonymi – choćby z tego względu, że moją rodzinę bezpośrednio dotknął Katyń i ucieczka z Kresów), a Ty uparcie używasz określenia „sowieci”. Przypomnę zatem, że Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich nie istnieje od 31 lat, a obecna Federacja Rosyjska, choć daleko jej do ideału szeroko rozumianej demokracji, poszanowania praw człowieka itp., jest jednak zupełnie innym państwem niż ZSRR (zwłaszcza w latach 1920 – 1939, które przywołujesz) – i to pod każdym względem. I powtórzę raz jeszcze: jeżeli mamy dzisiaj patrzeć na obecną Rosję przez pryzmat jej „twórczości” w minionych stuleciach to przypomnę, że rozbiorów Polski w XVIII wieku oraz w 1939 roku nie dokonała sama – i co w takim razie z tym biednym Lewandowskim czy zachwytami nad zakupionymi od „nazistów” Leopardami ?... Nie wiem, może to źle, że po 1989 roku na studiach historycznych zaczęto uczyć studentów krytycznego, bezstronnego i oderwanego od emocji podejścia do otaczającego świata, a nie tylko patrzenia zgodnie z obowiązującą w danej chwili „słusznością polityczną” – ale mi to pierwsze podejście jednak bardziej odpowiada.
A żeby choć trochę jednak nawiązać do wątku, którego dotyczy ten dział ;) : zgadzam się, że nasi wschodni sąsiedzi mają duży talent do przedstawiania pewnych rzeczy inaczej niż rzeczywiście się mają/miały. Dotyczy to zwłaszcza wciskania (nadal), jak to bezbronny i miłujący pokój Związek Radziecki bohatersko bronił się przed faszystowskim najeźdźcą niemalże wyłącznie za pomocą wideł i Odwagi. Do tego stopnia, że jakiś czas temu w ogóle przestałem oglądać rosyjskie filmy na temat drugiej wojny, bo ostatnie produkcje na ten temat są dla mnie po prostu niestrawne (może za wyjątkiem „Diewiatajewa”, choć tam też się nie obyło bez pewnego ordynarnego kantu) – nawet pomimo dbałości o autentyczny wygląd czołgów i samolotów (na co zwracam uwagę, a w tej akurat kwestii inne produkcje nie dorównują rosyjskim). I między innymi dlatego tak pozytywnie oceniam „Niebo”, bo tutaj ta „propaganda” aż tak nie razi w oczy.