Autor Wątek: UH-60L Blackhawk - darmowy mod.  (Przeczytany 4474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
UH-60L Blackhawk - darmowy mod.
« dnia: Stycznia 17, 2022, 20:15:24 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: UH-60L Blackhawk - darmowy mod.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 26, 2022, 21:33:37 »
Daje frajdę.

-Model lotu jest i będzie poprawiany, na ten moment nie jest idealny (szczególnie VRS jest wyolbrzymiony niesamowicie!). Z SAS1 i SAS2 lata się bardzo łatwo, w locie postępowym wręcz jak samolotem- nie wypuszczona jeszcze publicznie poprawka np. pozwala- jak w realu- zapomnieć o używaniu pedałów. Ruch cyclic (przepraszam, nie znam polskiego terminu) jest bardzo wytłumiony- ja musiałem bawić się z saturacją osi, bo z 100% linearnymi musiałem nienaturalnie mocno wychylać drążek przy najmniejszej poprawce. Z wyłączonymi SAS (w realu się tak nie lata poza sytuacjami awaryjnymi) jest już trochę pracy na drążku, ale nadal czuć, że w porównaniu do UH-1H to ciężka krowa i jest dość stabilny w zawisie. Moim zdaniem parametry masy/ bezwładności są przesadzone, z dużym oporem zmienia kierunek lotu/ruchu (już są poprawki, najbliższy patch m.in. pozwala już zmienić kurs nie robiąc ogromnego kręgu XD).
Helikopter dziwnie zachowuje się przy wejściu w Transitional Lift- powinien chyba poza nagłym wzrostem pułapu podnieść nos- a więc wymagać wychylenia cyclic w przód; tutaj jest odwrotnie- nos pikuje i trzeba drążek przyciągnąć do siebie. Nie wiem czy to błąd modelu lotu, czy "ten typ tak ma" (w UH-60 tam poza elektroniką jest mechaniczny (sic!) system który automatycznie dokłada poprawki na kontrolerach- może ten mod to oddaje).

-Systemy jak na mod bez dostępu do SDK robią wrażenie- aż nie mogę sobie wyobrazić jak ktoś to ogarnął. "autopilot" (FPS) ponoć sprawia problemy, tzn chyba nie wszystkie kanały działają, radio też działa zdaje się tylko po ustawieniu jakiejś opcji w DCS (simplified coms, czy jakoś tak- w każdym razie poprawki w drodze). Jest już w tej wersji działająca opcja tankowania w powietrzu (probe wysuwa się przyciskiem boosta drugiej pompy paliwa na konsoli centralnej- dedykowany przycisk będize dodany później). Brak obsługi przycisku/ systemu "Go Around"- nie wiem czy dodadzą, ale to duperela. Największy dla mnie minus- trym działa jedynie w trybie dla joysticków ze sprężyną centrującą, dla latających na joystickach z FFB zostaje tylko Force Trim (co jest realistyczne), ale przycisk Trim Release który jest potrzebny do pełnej obsługi FPS rozwala właśnie osie (tzn centruje je w miejscu puszczenia przycisku). Także na dzisiaj zostaje SimFFB i nie mapowanie Force Trim w DCS (i rezygnacja z części dobrodziejstw FPS).
W tej wersji helikopter lata za szybko i za wysoko (o problemie z VRS wspomniałem na początku), oraz zbyt wolno wytraca wysokość i prędkość, ale już są pierwsze poprawki- jak dopracują FM, to ja z tego Moda nie wysiadam ;)

-Wizualnie baardzo ładnie- kokpit mógłby dostać fajniejsze tekstury, ale sprawia pozytywne wrażenie- jak dla mnie wygląda świetnie. Z zewnątrz brakuje elementów WSPS przy wewnętrznej stronie goleni kół, pewnie dodadzą. Można w edytorze misji dodać Fueling Probe i zewnętrzne zbiorniki paliwa. Na razie brak modeli pilotów i załogi.

-Dźwięki mają błąd, tzn z zewnątrz słychać odgłos silnika odrzutowego zamiast turbinowego i brak jest dźwięku łopat (da się znaleźć sposób na naprawienie tego błędu, ale już jest to naprawione i następna wypuszczona wersja będzie pozbawiona problemu).

To tyle. Dla mnie mod ma przede wszystkim potencjał, aczkolwiek już na tym etapie mi dał dużo frajdy!

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 28, 2022, 12:04:02 »
Miałem napisać coś od siebie, ale większość niuansów została opisana.
Ucieszył mnie (i nie tylko mnie) ten mod i pomimo pewnych niedociągnięć sprawia dużo frajdy. Przyznam że trapiący mnie chroniczny brak czasu sprawia iż nie miałem okazji poświęcić więcej chwili na dokładniejsze zbadanie co jest, a co nie powinno być. Ale jak już Samek napisał mod ma potencjał i miejmy nadzieje że twórca będzie go rozwijał.
Helikopter dziwnie zachowuje się przy wejściu w Transitional Lift- powinien chyba poza nagłym wzrostem pułapu podnieść nos- a więc wymagać wychylenia cyclic w przód; tutaj jest odwrotnie- nos pikuje i trzeba drążek przyciągnąć do siebie. Nie wiem czy to błąd modelu lotu, czy "ten typ tak ma" (w UH-60 tam poza elektroniką jest mechaniczny (sic!) system który automatycznie dokłada poprawki na kontrolerach- może ten mod to oddaje).
To jest tzw. "mixing unit" znajdująca się w przednim przedziale hydrauliki pomiędzy SAS a wzmacniaczami popychaczy i faktycznie jest to "elektronika przekładniowo-zębatkowa" żartobliwie rzecz ujmując, która wypracowuje poprawki do sterowania np. kompensuje ruch jaki potrzeba wykonać na orczyku dokładając nogi przy zwiększaniu lub zmniejszaniu wysokości po uniesieniu dźwigni skoku ogólnego w zawisie. 
Ogólnie o sterowaniu czyli AFCS - Automatic Flifgt Control System i współdziałającymi z nim SAS,FPS, FCC itd. można by zrobić całodniowy wykład dla tego też jestem pełen uznania dla twórcy, że to wszystko ogarnia.
Nie wiem jak dokładnie powinien się zachowywać w pewnych fazach lotów... ale może się dowiem  8). Na moje też zbyt łatwo się rozpędza.
Ruch cyclic (przepraszam, nie znam polskiego terminu)
Cyclic stick - to nie drążek sterowy   :icon_wink: ?

Z grubsza poprawiłem. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2022, 14:37:56 wysłana przez KosiMazaki »
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 28, 2022, 13:47:40 »
Cyclic stick - to nie drążek sterowy   :icon_wink: ?
Obiecuję zapamiętać (sam nie lubię zbędnych wtrąceń z języka angielskiego w codziennej komunikacji, ale jeśli chodzi o symulatory, to poza tym forum nigdzie nie używam języka polskiego- nie znam polskiej terminologii; bardzo proszę o wyrozumiałość ;) ).

Przy okazji jeśli ktoś jest ciekaw postępu prac, to na github można śledzić (i zgłaszać błędy/ sugestie): https://github.com/Kinkkujuustovoileipa/uh-60l/milestone/1
« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2022, 14:33:30 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 29, 2022, 15:02:37 »
Wersja 1.1:
https://github.com/Kinkkujuustovoileipa/uh-60l/releases/tag/1.1
Zmiany (skrócona wersja):
- radio poprawione (nie trzeba już ustawiać uproszczonego radia w opcjach DCS)
- do poprawnego działania radia wymagane jest przypisanie przycisku PTT- Push To Talk w ustawieniach DCS
- poprawki do modelu lotu i systemów stabilizacji (zmniejszony VRS, obniżona prędkość, poprawiony system FPS)
- więcej opcji przypisania przycisków w opcjach modułu
- inne poprawki (kompletna lista tutaj: https://github.com/Kinkkujuustovoileipa/uh-60l/milestone/1?closed=1)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2022, 20:05:50 wysłana przez KosiMazaki »

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 06, 2022, 23:04:00 »
Czołem,
na Discordzie deweloperów pojawił się template BH. Czy znalazłby się na forum jakiś młody, zdolny grafik, który nieodpłatnie wymalowałby skórki naszych czterech GROM-owych Black Hawk-ów. Wszystko to po to, aby szerzyć  w świat nieprzeciętny kunszt załóg tychże śmigłowców z szachwnicami. 😃
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2022, 07:51:45 wysłana przez KosiMazaki »
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2022, 15:20:34 »
Taka tylko informacja- ten template niedługo nie będzie już aktualny i malowania pod niego robione prawie na pewno nie będą poprawnie działać z nowymi aktualizacjami moda. Obecna wersja modelu ma bardzo dużą ilość polygonów i będzie optymalizowana, w raz z tym będzie robiony nowy unwrap.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 07, 2022, 20:47:52 »
Trochę kusi mnie ten mod, nie przeczę, poczekam jeszcze chwilę jak go bardziej rozwiną. Przydałyby się też lepsze teksturki, ale to da się zrobić.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 14, 2022, 22:48:29 »
Witam
A mi nie lata! Wgrałem moda jak kazali, pod open betę. Spod "saved games" też nie lata. W menadżerze modułów jest zielony guzik, ale na ekranie "powitalnym" brak ikony! Co mam zrobić żeby go oblatać?
Zbyszek
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2022, 07:43:18 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 15, 2022, 18:49:38 »
Jeżeli prawidłowo wgrałeś go w "Saved Games\DCS" lub "DCS.openbeta\Mods\Aircraft\UH-60L"_to polatać możesz w:
1. "Instant Action" - tam masz trzy proste misje.
2. Ściągnąć misje dla UH-60 z forum DCS.
3. Wejść na serwer który ma zainstalowany ten mod np: "304-VFW_[PL]_S02".
4. Samemu stworzyć misję w mission edytorze.

Łukasz

Regulamin forum. Mazak.

« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2022, 20:15:33 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 16, 2022, 22:11:34 »
"Jeżeli prawidłowo wgrałeś ", co to oznacza? Wgrałem jak piszesz (wersja druga) i dalej to samo, czyli lipa!
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2022, 07:35:54 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 19, 2022, 15:58:15 »
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2022, 16:05:53 wysłana przez JacD »
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 16, 2022, 14:45:27 »
Wrzuciłem sobie tego moda i trzeba przyznać, ze faktycznie fajny dodatek, tym bardziej że za darmoszkę. Może FM jest trochę drewniany i sunie prawie jak po szynach ale i tak jest lepszy niż w obecnym Gazelle ;). Kuleje animacja śmigła, to powinni poprawić w modelu 3D. Teraz pojawił się też mod dodający pilota i co pilota (jak na screenach) i od razu jest lepiej, oryginalny tego nie posiada. Na pewno warto jak ktoś lubi śmigłowce.

Mod z figurkami pilotów można ściągnąć tu:
https://www.digitalcombatsimulator.com/en/files/3321772/
A tu dodatek z różnymi kombinezonami:
https://www.dropbox.com/s/tcydvinuz1f9wy5/UH-60L.rar?dl=0 .
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2022, 18:50:20 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

Offline Luber

• *
  • 7 Wirtualna Eskadra Działań Specjalnych
    • 7 Wirtualna Eskadra Działań Specjalnych
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 17, 2022, 08:26:01 »
To że lata jak po "szynach" może być spowodowane ilością systemów stabilizujących. System FPS przy większych prędkościach sprawia że pilotaż staje się zbliżony do pilotowania samolotów i praktycznie eliminuje użycie orczyka, tak ponoć jest w realnym śmigłowcu.

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 17, 2022, 08:52:39 »
To że lata jak po "szynach" może być spowodowane ilością systemów stabilizujących. System FPS przy większych prędkościach sprawia że pilotaż staje się zbliżony do pilotowania samolotów i praktycznie eliminuje użycie orczyka, tak ponoć jest w realnym śmigłowcu.

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

UH-60 jest stabilny w realu i to bardzo, ale tutaj ewidentnie czuć brak tzw. AFM, który powinien objawiać się myszkowaniem dziobu w pewnych fazach lotu (w tym żadnych drgań spowodowanych pewnymi kątami). Tego nie ma, FM bardzo wiele też wybacza ... ale porównując go np. do FM w takim FSX/P3D, nie mówiąc o MSFS to i tak jest lepiej nawet jak na darmówkę. Model lotu jest uproszczony ale i tak to co mamy nie jest złe na pewno. Just for fun. Jest też trochę baboli w samym modelu 3D (np. opony, który mają mesh na zewnętrznych częściach), natomiast to wciąż WIP i na pewno jeden z bardziej zaawansowanych modów jakie kiedykolwiek wyszły do DCS. Na pewno nim chętnie dłużej polatam.

www.yoyosims.pl