Daje frajdę.
-Model lotu jest i będzie poprawiany, na ten moment nie jest idealny (szczególnie VRS jest wyolbrzymiony niesamowicie!). Z SAS1 i SAS2 lata się bardzo łatwo, w locie postępowym wręcz jak samolotem- nie wypuszczona jeszcze publicznie poprawka np. pozwala- jak w realu- zapomnieć o używaniu pedałów. Ruch cyclic (przepraszam, nie znam polskiego terminu) jest bardzo wytłumiony- ja musiałem bawić się z saturacją osi, bo z 100% linearnymi musiałem nienaturalnie mocno wychylać drążek przy najmniejszej poprawce. Z wyłączonymi SAS (w realu się tak nie lata poza sytuacjami awaryjnymi) jest już trochę pracy na drążku, ale nadal czuć, że w porównaniu do UH-1H to ciężka krowa i jest dość stabilny w zawisie. Moim zdaniem parametry masy/ bezwładności są przesadzone, z dużym oporem zmienia kierunek lotu/ruchu (już są poprawki, najbliższy patch m.in. pozwala już zmienić kurs nie robiąc ogromnego kręgu XD).
Helikopter dziwnie zachowuje się przy wejściu w Transitional Lift- powinien chyba poza nagłym wzrostem pułapu podnieść nos- a więc wymagać wychylenia cyclic w przód; tutaj jest odwrotnie- nos pikuje i trzeba drążek przyciągnąć do siebie. Nie wiem czy to błąd modelu lotu, czy "ten typ tak ma" (w UH-60 tam poza elektroniką jest mechaniczny (sic!) system który automatycznie dokłada poprawki na kontrolerach- może ten mod to oddaje).
-Systemy jak na mod bez dostępu do SDK robią wrażenie- aż nie mogę sobie wyobrazić jak ktoś to ogarnął. "autopilot" (FPS) ponoć sprawia problemy, tzn chyba nie wszystkie kanały działają, radio też działa zdaje się tylko po ustawieniu jakiejś opcji w DCS (simplified coms, czy jakoś tak- w każdym razie poprawki w drodze). Jest już w tej wersji działająca opcja tankowania w powietrzu (probe wysuwa się przyciskiem boosta drugiej pompy paliwa na konsoli centralnej- dedykowany przycisk będize dodany później). Brak obsługi przycisku/ systemu "Go Around"- nie wiem czy dodadzą, ale to duperela. Największy dla mnie minus- trym działa jedynie w trybie dla joysticków ze sprężyną centrującą, dla latających na joystickach z FFB zostaje tylko Force Trim (co jest realistyczne), ale przycisk Trim Release który jest potrzebny do pełnej obsługi FPS rozwala właśnie osie (tzn centruje je w miejscu puszczenia przycisku). Także na dzisiaj zostaje SimFFB i nie mapowanie Force Trim w DCS (i rezygnacja z części dobrodziejstw FPS).
W tej wersji helikopter lata za szybko i za wysoko (o problemie z VRS wspomniałem na początku), oraz zbyt wolno wytraca wysokość i prędkość, ale już są pierwsze poprawki- jak dopracują FM, to ja z tego Moda nie wysiadam

-Wizualnie baardzo ładnie- kokpit mógłby dostać fajniejsze tekstury, ale sprawia pozytywne wrażenie- jak dla mnie wygląda świetnie. Z zewnątrz brakuje elementów WSPS przy wewnętrznej stronie goleni kół, pewnie dodadzą. Można w edytorze misji dodać Fueling Probe i zewnętrzne zbiorniki paliwa. Na razie brak modeli pilotów i załogi.
-Dźwięki mają błąd, tzn z zewnątrz słychać odgłos silnika odrzutowego zamiast turbinowego i brak jest dźwięku łopat (da się znaleźć sposób na naprawienie tego błędu, ale już jest to naprawione i następna wypuszczona wersja będzie pozbawiona problemu).
To tyle. Dla mnie mod ma przede wszystkim potencjał, aczkolwiek już na tym etapie mi dał dużo frajdy!