Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 87093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: dyskusja, przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #105 dnia: Lutego 25, 2022, 20:44:21 »
Cieszy mnie, że politycznie jest zielone światło na odcięcie od swift, jednocześnie aż mdli kiedy widzi się, że niektóre kraje\organizacje "wyrażają zaniepokojenie" czyli wojna wojną, ale są no interesy czy meczyki.
Co ciekawe ponoć nawet kalifat Afganistanu wystosował apel o pokój, co jest już szczytem kuriozum  biorąc pod uwagę co sami reprezentują.

« Odpowiedź #106 dnia: Lutego 25, 2022, 20:48:06 »
Dziwne to jakoś. Cisza przed burzą? Rosjanie nie chcą za dużo pokazać przed NATO? Chcą uzyskać maksimum korzyści minimalnymi środkami? Wiązanie ukraińskich sił? Próba przeciągnięcia konfliktu? Straszenie eskalacją władz ukraińskich?

« Odpowiedź #107 dnia: Lutego 25, 2022, 20:56:49 »
A czy nie jest czasem tak, że większość ukraińskich radarowych systemów OPL (stacji radiolokacyjnych) została przez Rosjan zniszczona za pomocą pocisków przeciwradarowych już w 1. dniu inwazji? Natomiast aktualna ostrożność w użyciu lotnictwa wynika raczej z obawy przed MANPADS naprowadzanymi na podczerwień i lekcjami wyciągniętymi choćby z Afganistanu?

Tzn. nie mam żadnych konkretnych informacji w tym temacie, po prostu tak na logikę.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Lutego 25, 2022, 21:10:20 »
Rosjanie mają środki aby latać wyżej, ponad strefą rażenia zestawów plot krótkiego zasięgu w chwili obecnej.

Nie ma na razie danych jaka część systemu systemu opl ZSU Ukrainy została unieszkodliwiona fizycznie i jakie są rezultaty działań WRE, są tylko zdjęcia pojedynczych trafionych stacji rlok. No i trochę zniszczonych bądź porzuconych przez Ukraińców wozów zestawów plot.

Oczywiście Rosjanie podciągają też swoje zestawy - tak jak ten Tor co został poważnie uszkodzony artylerią czy linkowana tu porzucona pod Charkowem uszkodzona Tunguska.
W każdym razie nie jest tak, że operacja lądowa jest poprzedzona intensywna kampanią powietrzną tak jak przywykliśmy do tego na modłę wcześniejszych konfliktów, a prowadzona jest równolegle (no chyba jest prowadzona). Ewidentnie też trochę się Rosjanie przeliczyli. O ile na południu idzie dość dobrze (od Krymu) i z niemałymi sukcesami to na Północy niemal na pewno pójdzie kolejny rzut SZ Rosji.

Offline Rolam

« Odpowiedź #109 dnia: Lutego 25, 2022, 21:35:09 »
Janku, nie lekceważyłbym możliwości że drugi rzut i właściwy szturm będzie właśnie także masowym użyciem lotnictwa.
Możliwe że właśnie był zwiad bojem, ułożenie sobie armii ukraińskiej na konkretnych i stałych pozycjach które oprócz silnego szturmu z lądu zostaną masowo zbombardowane .
Takie celowe zgrupowanie sił ukraińskich,określenie obszaru i... Próba zmiecenia długotrwałym masowym atakiem.

Takie trochę moje wróżenie.
Mieliby ułatwione zadanie i jako tako określone koordynaty opl, artylerii , czołgów i piechoty.
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #110 dnia: Lutego 25, 2022, 21:36:37 »
Prawie nie widać wojska ukraińskiego w mediach, co raczej dobrze o nich świadczy, o ile jeszcze działają, a patrząc na niemrawe postępy Rosjan to działają, podobno głównie w nocy. Dziwię się tylko, przypominając sobie film "Black Hawk Down", że Ukraińcy nie zdejmują tych wiszących nad Kijowem sowieckich śmigłowców jakimiś manpadami czy innymi wyrzutniami.

Marzy mi się jakiś jankeski rajd i rozdupczenie Kremla z małym Hitlerem w środku. Gdyby Sowieci nie mieli atomu, ZSRR-bis trwałoby 2 dni. Ech...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #111 dnia: Lutego 25, 2022, 21:40:12 »
https://twitter.com/YourAnonTV/status/1497273131567828992

Jakby ktoś chciał porejestrować na różnych ciekawych stronach to można :P.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #112 dnia: Lutego 25, 2022, 21:44:03 »
A czy nie uważacie, że coś Władimirowi nie wyszło i musiał "zrealizować" swoje groźby żeby ratować własną d...? Znaczy, że mocno licytował, ściągał wojska, groził, a jednak druga strona nie pękła i wtedy trzeba było zrobić krok do przodu żeby ratować swój wizerunek. A wizerunek gangstera polityka to jego najważniejsza broń. Jeśli straci twarz to inni go zagryzą. Tak było w 1964 r. gdy odsunięto od władzy Chruszczowa za to, że spękał w październiku 1962 r. w czasie kryzysu kubańskiego. A to "spękał" oznacza, że nie wywołał wojny jądrowej z USA. Co dla części wierchuszki było nie do pomyślenia i go obalili.

Tutaj coś się (na razie) nie spina. Mieli czas od 2014 r. żeby przygotować inwazję i powinno to wyglądać inaczej. Sądziłem, że będzie powtórka z wjazdu USA do Bagdadu. Na razie wygląda to niemrawo. Czyżby nie docenili woli walki Ukraińców? Nie znali potencjału armii przeciwnika? Czy może Rosjanie chcą ograniczyć straty? Swoje i Ukraińców. Rosjanie???

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Lutego 25, 2022, 21:55:19 »
Obrazy wojny – bojowe Mi-35M izd. 758 z krymskiego pułku śmigłowcowego w eskorcie kolumny. Maszyny ewidentnie po późniejszej dorabotce – widać dodane elementy systemu samoobrony SOEP Witebsk.

Offline Rolam

« Odpowiedź #114 dnia: Lutego 25, 2022, 21:55:59 »
https://twitter.com/YourAnonTV/status/1497273131567828992

Jakby ktoś chciał porejestrować na różnych ciekawych stronach to można :P.
Czasami nie wiem czy nie mam za małego i nie wiedziałem jak zamówić pigułki... anonimowo 😁

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #115 dnia: Lutego 25, 2022, 21:57:14 »
Yoyo, jakie zatarasował?

Przecież już to jest chronologicznie opisane, wystarczy poczytać.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Rolam

« Odpowiedź #116 dnia: Lutego 25, 2022, 22:04:21 »
Hmm, w Rzeszowie ląduje teraz A400M tureckich sił powietrznych. Prosto z Ankary.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2022, 22:07:20 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #117 dnia: Lutego 25, 2022, 22:04:51 »
Ponoć ruszyły jakieś większe konwoje z NATO do Ukrainy, mam nadzieję, że to jakieś zestawy plot\radary.
Dostali wcześniej wiele snajperek, a teren miasta jest dobry do tego typu precyzyjnego strzelania. Szykuje się trudna noc dla UA.

@ThomasCrown - wydaje się, że Putler przelicytował. Nie ma też się dziwić dlaczego tak wysoko grał -  jakby nie patrzeć NATO przez lata rdzewiało, było ślamazarne, ociężałe i bez woli istnienia. Takie leśne dziadki. Unia natomiast prorosyjska, przynajmniej ci najwięksi gracze, bo ratlerki jak Litwa się nie liczą.
Biden jako przywódca głównego kraju NATO też się zbłaźnił wyjściem z Afganistanu, swoim zachowaniem, które stawiało jego stan głowy pod znakiem zapytania.
Na szczęście przyszło otrzeźwienie, przynajmniej dla NATO - Biden może jest stary i nie kontaktuje, ale raczej ma dość obeznanych doradców.
UE natomiast jak zwykle okrakiem - Niemcy niby chcą sankcji ale nie do końca... tak to się ciągnęło od 2014.
Z Ukrainą musiał coś zrobić, a że ona z wyszydzanym "komikiem" stanęła mu okoniem to ruszył do przodu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2022, 22:08:44 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #118 dnia: Lutego 25, 2022, 22:08:13 »
Tak trochę odbiegnę od tematu, obiło mi się o uszy że Putin choruje na raka. Ma już swoje lata i wszystko mu jedno, może chce przez ten konflikt zapisać się na kartach historii?
No i trochę mało informacji co dzieje się w Rosji, jakie panują tam nastroje społeczne?
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2022, 22:09:26 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #119 dnia: Lutego 25, 2022, 22:08:20 »
Hmm, w Rzeszowie ląduje teraz A400M tureckich sił powietrznych. Prosto z Ankary.

Mógłby podrzucić parę TB2 w gratisie. Czerwońcy mieliby ciekawiej.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl