Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 87481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: dyskusja, przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #540 dnia: Marca 02, 2022, 21:49:40 »
Ministerstwo Obrony Rumunii potwierdziło, że Puma spadła 11km od lotniska. Kierowca Lancera miał zawrócić ze względu na warunki atmosferyczne.

Edit: Zapomniałem wspomnieć, że cała załoga Pumy już nie żyje :| Nadal nie wiadomo co z Lancerem.

https://twitter.com/air_intel/status/1499118307424845824

« Odpowiedź #541 dnia: Marca 02, 2022, 21:52:53 »
To jakiś nowy Aligator?

Chyba nowy. Ten pierwszy miał PPK pod skrzydłami, ten ma NPRy.

« Odpowiedź #542 dnia: Marca 02, 2022, 21:53:47 »
To jakiś nowy Aligator? Jak mnie wnerwia to przeglądanie na tym Twitter, istnieje jakaś opcja by przegladać bez konta i zalogowania? Nie mam i nie chcę mieć.

Do tej pory też się opierałem ale stwierdziłem że wojna zmieniła sytuację.

« Odpowiedź #543 dnia: Marca 02, 2022, 21:55:12 »
Ka-52 w polu:
https://twitter.com/Liveuamap/status/1499108753907539971?s=20&t=3ms7v8ekn4DPybQ5kwvsbQ

Tak z ciekawości to ten sam Ka-52 którego już widzieliśmy, czy to kolejny? No i co widać w ręce tego kogoś na zdjęciu trzecim?

P.

« Odpowiedź #544 dnia: Marca 02, 2022, 21:58:55 »
Dziś dowiedziałem się dwóch smutnych rzeczy.

1. Rosja zdobędzie Ukrainę, ponieważ jak dotąd zaangażowali 2% swoich sił.
2. W przypadku zaatakowania jakiegokolwiek kraju NATO, NATO ma czas na reakcję do 6 miesięcy, przy czym nie ma obowiązku odbijania straconych terenów.

Ktoś może to potwierdzić?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #545 dnia: Marca 02, 2022, 22:06:41 »
Ukraina pewnie padnie, ale może być nowym Afganistanem, a on jakoś się uwolnił od Ruskich. I jak ty policzyłeś te 2%? A nie jest tak, że Ruskie mieli naokoło Ukrainy 150-180k ludzi, a tam jest 60-80, czy jakoś tak? A USA dziś twierdziło, że nie ma ruchów z innych rejonów Sowietów...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #546 dnia: Marca 02, 2022, 22:13:57 »

Podobno pod Irpieniem oberwał z Buka i spadł Su-25SM. Z 18. Gwardyjskiego Szturmowego  - to pułk z Dalekowschodniego Okręgu...

« Odpowiedź #547 dnia: Marca 02, 2022, 22:14:20 »
Z ostatnich wiadomości wydaje mi się, że podawano, że teraz już zaangażowano 80% sił zgromadzonych przy granicach Ukrainy. Pierwszy rzut to było bodajże 30%. Odnośnie tego jak wygląda aktualna sytuacja Ukrainy, w stosunku do tego co przekazuje się w mediach (prawie stawianie krzyżyka na Ruskich), Bartosiak jednak brzmi bardzo pesymistycznie w ostatnich wypowiedziach. Także w kontekście ewentualnego prowadzenia wojny partyzanckiej przez Ukraińców również z terenu Polski, w przypadku upadku Ukrainy.

Co do gwarancji NATO, terminów, deklaracji że ktoś nie odda nawet guzika, myślę że my - Polacy, powinniśmy wyciągnąć już lekcję z historii, ile są warte różne gwarancje jak przychodzi co do czego. Tym bardziej, że wciągnięcie NATO w konflikt może oznaczać aktywowanie się Chin. Pacyfik będzie priorytetem dla Amerykanów, nie Europa. I znowu ktoś będzie zawzięcie walczył "do ostatniego Polaka".

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #548 dnia: Marca 02, 2022, 22:21:58 »
Te 2% to pewnie jak ktoś policzył ilu rezerwistów może powołać Putin. W końcu w Rosji nadal obowiązuje obowiązkowy pobór do wojska.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #549 dnia: Marca 02, 2022, 22:22:39 »

2. W przypadku zaatakowania jakiegokolwiek kraju NATO, NATO ma czas na reakcję do 6 miesięcy, przy czym nie ma obowiązku odbijania straconych terenów.

Ktoś może to potwierdzić?

NATO będzie wiedziało o planowanej inwazji na miesiące przed jej rozpoczęciem, podobnie jak wiedziało o Ukrainie. Zaś przerzut początkowych 30 batalionów, 30 eskadr lotniczych i 30 okrętów ma trwać max 1 msc. I ten miesiąc to nie jest miesiąc po rozpoczęciu inwazji tylko miesiąc po wykryciu przygotowań do niej na członka sojuszu. Są stosowne siły w gotowości, zostało to przećwiczone. Ja po tym co pokazał zachód teraz jestem raczej spokojny. Aktualne działania Rosji NATO tylko wzmocnią.

« Odpowiedź #550 dnia: Marca 02, 2022, 22:39:26 »
Zaczyna mnie mierzić słuchanie i czytanie o "technice" rosyjskiej i ukraińskiej. Precz z rusycyzmami! Pojazdy bojowe (ewentualnie) źle brzmią?

Trafiłeś pan w mój czuły punkt. Od lat mam wysypkę od "migówdwudziestychdziewiątych" i "eFówszesnastych". W armii u nas nomenklatura jak za czasów minionych. Jenerały tak mówią bo sami są z czasów minionych jeszcze, potem prezydenci tak powtarzają w TV, a na koniec lud myśli, że jak tak będzie mówić to będzie "po fachowcowemu". Pamiętam jak ludzie odkrywali na studiach nowe liczebniki chcąc wymówić nazwę 737-800. O epidemii "bejinga" nie wspomnę  :angel:

To jakiś nowy Aligator?

Rozczulają te ordynarnie zamalowane oznaczenia. Znowu mamy śmigłowce, które można kupić w każdym sklepie ze śmigłowcami...

« Odpowiedź #551 dnia: Marca 02, 2022, 22:50:07 »
Tu ciekawy wątek na temat lotnictwa pasażerskiego w Rosji:

https://twitter.com/janedvidek/status/1498723248183382020

według niego, duża cześć floty jest na leasingu irlandzkim i wróci do Irlandii, za jakieś 2-3 tyg pokończą się cześci zamienne do pozostałych  zachodnich maszyn i zostaną im tylko Antonowy i Iły.

« Odpowiedź #552 dnia: Marca 02, 2022, 22:57:35 »
Rozczulają te ordynarnie zamalowane oznaczenia. Znowu mamy śmigłowce, które można kupić w każdym sklepie ze śmigłowcami...

Szczególnie, że nie mówimy o jakimś poradzieckim sprzęcie którego pełno w połowie krajów świata, tylko o śmigłowcu którego jedynym użytkownikiem poza Rosją jest Egipt.

Przy okazji. Ukraińskie siły specjalne ogłosiły że za ostrzeliwanie miast artylerzystów nie będą brali do niewoli. Rozstrzelają na miejscu.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #553 dnia: Marca 02, 2022, 23:14:51 »
Te 2% to pewnie jak ktoś policzył ilu rezerwistów może powołać Putin. W końcu w Rosji nadal obowiązuje obowiązkowy pobór do wojska.

Nie ja policzyłem, ale ktoś mądrzejszy ode mnie. Istotnie, chodziło o siły, które może powołać Rosja.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #554 dnia: Marca 02, 2022, 23:24:49 »
Osz: https://wiadomosci.wp.pl/wojna-w-ukrainie-nagroda-za-ujecie-putina-1-mln-dolarow-od-rosjanina-6743059016157792a . Nie wiem, czy go ktoś dosięgnie zza tego długiego stołu, a i podobno teraz w bunkrze siedzi. Oby mu tylko do głowy coś lepszego nie strzeliło w akcie desperacji. Nagonka staje się naprawdę ostra. Być może faktycznie w KGB powstanie jakis plan nowego przewrotu, w sumie nie pierwszy i ostatni raz. Wsadzą na stołek takiego samego, tylko młodszego, a tego wyślą gdzieś do jakiegoś pałacu. W sumie na arenie międzynarodowej jest już stracony, a bez zachodu, z ekonomicznych tarapatów sami nie wyjdą.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl