Autor Wątek: =WAR/2\BIRDS= próba wskrzeszenia legendarnego serwera =warbirds= sq302  (Przeczytany 3406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam.

Tak jak w temacie próbuję razem z kolegą Czary wskrzesić działanie serwera o nazwie -=warbirds=-, który był stawiany przez chłopaków z wirtualnego sq302 "Poznański" na Hyper Lobby.  Obecnie na Hyper Lobby  jest postawiony serwer dedykowany =WAR/2\BIRDS= z rotacyjnymi mapami  przez FBDj 2.0  ver. 412.2m z modem HsFX 7.0.3.  Jeszcze jest duzo do zrobienia, ale wszelka pomoc, uwagi oraz porady przez dawnych założycieli sq302 "Poznański", którzy tworzyli serwer -=warbirds=- miło widziana.   

Pozdrawiam

Odp: =WAR/2\BIRDS= próba wskrzeszenia legendarnego serwera =warbirds= sq302
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 16, 2022, 22:47:46 »
Hej,

Jako że grzebałem przy tym serwerze dosyć sporo, to może będę mógł wam coś podpowiedzieć, ale jak patrzę na pliki, to ostatnio grzebałem w 2014 roku, także sporo mogło mi już umknąć od tego czasu :)
Nie chcę was zniechęcać, ale serwer poszedł w odstawkę głównie dlatego, że nie było na nim frekwencji, co nie zachęcało do dalszych prac nad jego rozwojem. Klimat Warbirds jednak wymaga, żeby trochę tych ludzi na 'arenie' było, żeby było czuć, że coś się dzieje. Nie jestem przekonany, czy tutaj schemat "build it and they will come" się sprawdzi ;)

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 17, 2022, 01:09:25 »
Ja tam był polatał. A jak by było sporo ludzi to i Rax by pewnie zajrzał. Choć jak pomyślę, że trzeba by było iła od początku znów modować to...

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 19, 2022, 12:06:30 »
Cześć, dobrze, że jeszcze mamy zwolenników starego, dobrego iłka. Po rozmowach z Falkonem i próbach uruchomienia dedykowanego serwera doszliśmy do wniosku, aby postawić go na modzie UP2.01 i iłku 4.09m- przynajmniej na razie. Idealnie byłoby odtworzyć serwer z mapami na podobnej zasadzie jak działa WB FH- zajmowanie kolejnych lotnisk, rolling plane set, itd.
Ze swojej strony mogę zapewnić platformę do serwera (Dell Wyse Z90) oraz publiczne IP, które zamówiłem jakieś 2 miesiące temu pod kątem tego serwera.

Czy będzie frekwencja ? - Pewnie słaba, ale z sentymentu myślę, że paru pilotów tam się pojawi ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 20, 2022, 23:57:47 »
Witam.
ale jak patrzę na pliki, to ostatnio grzebałem w 2014 roku, także sporo mogło mi już umknąć od tego czasu :)
Nie chcę was zniechęcać, ale serwer poszedł w odstawkę głównie dlatego, że nie było na nim frekwencji, co nie zachęcało do dalszych prac nad jego rozwojem...
Pamiętam te czasy ostaniach dni serwera -=warbirds=- na przełomie czerwca- lipca była np. duza obszerna zimowa mapa. Może warto poprawić frekwencję dokładniejszym opisem jak działa serwer dla początkujących i nowych pilotów wchodzących na serwer. Spróbujemy zamieścić opis działania serwera na stronie oprócz statystyk itp.
            To tak od początku, aby mogły działać mapy np. CAN_Channel musi byc serwer z modem 4.12.2m-HsFX7.0.3 został pobrany i mapy załadowane do  FBDj 2.0 i to działa. Serwer z mapami -=warbirds=- działał na tej zasadzie ze przejmowano teren wroga przez zdobywanie wrogich lotnisk i do tej funkcji był potrzebny mod o nazwie ZUTI to miedzy innymi wyczytałem z pliku FBDj Release 1.6 Readme.txt . Mod ZUTI z tego co wyczytałem i wiem, że jest załączany przez JSGME wersjach IL-2 Sturmovik :1946 z patchem 4.09m- UltraPack 2.01 oraz 4.10.1m-UltraPack 3.0.   
           W swoich archiwum mam kilka plików miedzy innymi mod  kompletny o nazwie ^^00_WarBirds-fh_1.4.8.zip, który był wymagany, aby wejść na serwer -=warbirds=- (4.09m-UP2.1).

Archiwum do wglądu i pobrania:
Forum "archiwum": WarBirds FreeHost

Serwer Dedykowany pod HsFX 7.0.3, rozmiar 14GB

Mod -=warbirds=- v4.09-UP2.1
00_WarBirds-fh_1.4.8.zip
opis pliku FH_WarBirds.jsgme
(tłumaczenie)
Rozgrywka jest zgodna z ideami areny WarBirds FreeHost, najpopularniejszego modu w historii.
Głównym celem jest całkowite przejęcie terytoriów wroga.
Wymagaj: łatka 4.09m + UP2.01
Odwiedź www.war-birds.com 

Opis działania modu ZUTI
MDS_v1.2.pdf

FBDj
FBDjRelease1.6.rar
FBDjRelease1.8Beta2.zip
FBDj_2_0.rar

Konfiguracja FBDj
IL-2_Sturmovik-_30_Minute_Server.pdf
FBDj-SturmoWiki.de.pdf

Obiekty
ObjList409b1.pdf
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2022, 08:17:19 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2023, 16:39:34 »
Co do serwera "-=War/2\Birds=-" to  wstępne plany są takie, że  dostępna będzie mapa CAN_Channel_FH. Uruchomiony serwer będzie w weekndy na Hyper Lobby. Co do wymagań: 

- IL-2 Sturmovik: 1940, v4.12.2m
- mods HsFX 7.0.3
- dodatek  do pobrania  -=WarBirds client 3.33=-.

Klimat 
Dogfight MordyPranie

IL-2 Sturmovik WarBirds.BoB.m2t

« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2023, 18:28:37 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 28, 2023, 10:27:52 »
Swietna wiadomość:

Co do serwera "-=War/2\Birds=-" to  wstępne plany są takie, że  dostępna będzie mapa CAN_Channel_FH. Uruchomiony serwer będzie w weekndy na Hyper Lobby. Co do wymagań:

- mods HsFX 7.0.3

Gdzie wgrać pliki z tego dodatku, nie jestem pewien...
Jakieś inne porady przed uruchomieniem gry na serwerze?

Pozdrawiam
Jurek
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 28, 2023, 14:35:03 »
Swietna wiadomość:

- mods HsFX 7.0.3

Gdzie wgrać pliki z tego dodatku, nie jestem pewien...
Jakieś inne porady przed uruchomieniem gry na serwerze?

Pozdrawiam
Jurek

Dodatek -=WarBirds client 3.33=-. rozpakowujesz i wrzucasz do lokalizacji tam gdzie masz zainstalowaną  grę IL-2 Sturmovik -1946 v4.12.2m(HsFX-7.0.3) do katalogu "jsgmemods". Później przy pomocy okna "JSGME.exe", czyli "Generic Mod Enabler" przerzucasz tj. "aktywujesz mod" na prawą stronę. Tak jak  pokazuję poniżej  załączony screen.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #8 dnia: Września 13, 2023, 20:50:46 »
Jutro potestuje modowanie iłka do wymaganego formatu. Mam nadzieję, że coś się tam jeszcze dzieje w temacie.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 28, 2024, 22:09:35 »
Mam nadzieję, że coś się tam jeszcze dzieje w temacie.
A dzieje się i dziać się będzie. Uruchomiłem mapy : Africa_FH, CAN_Channel_FH, Italy_FH i metoda prób i błędów próbuję stworzyć mapę w klimacie Battle  of Pacific.