Autor Wątek: PointCTRL  (Przeczytany 1077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
PointCTRL
« dnia: Lutego 06, 2022, 23:07:16 »
Od tygodnia jestem posiadaczem tej przystawki do gogli VR.
Pełen opis i fotki jak i filmy znajdziecie na stronie producenta: https://pointctrl.com/

Zestaw dostępny w dwóch wariantach. Ten bogatszy ma dodatkowe dwa panele po 3 przyciski montowane na gogle. Twórca dostarcza warianty pod różne VR - ale z tego co pisze to 90% to HP G2.
Bogata wymiana doświadczeń jest do poczytania na kanale Discorda.

Minusem jest czas oczekiwania: ja od momentu zamówienia do odbioru czekałem 13 MIESIĘCY (!). Koszt z wysyłką ok. 250 bagsów. Cło 26 złotych (na szczęście).

Pierwsze wrażenia: wreszcie można latać bez odrywania ręki od drążka. Udało mi się skonfigurować go na tyle precyzyjnie, że bez problemu sięgam do bocznych konsol - nawet najbardziej oddalone przełączniki można obsłużyć.
Nakładki nie przeszkadzają w operowaniu drążkiem jak i przepustnicą.
Nakładki na palce są zasilane z wbudowanych akumulatorków. Fajnie że kable mają magnetyczne złącza - nie ma ryzyka ich uszkodzenia przy podłączaniu. Baterie starczają na 4-5 godzin latania - wszystko zależy od intensywności klikania. Jest wbudowana funkcja czasówki po której diody przechodzą w stan uśpienia - wzbudzenie pojedynczym kliknięciem.
Jestem do tego stopnia zadowolony, że rozważam demontaż fizycznego kokpitu.

Minusy: dość trudna konfiguracja, jakość wykonania - wydruki z drukarki 3D. Wydaje mi się że to ABS, bo robi wrażenie kruchego. Ale pożyjemy zobaczymy :)

« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2022, 07:51:04 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: PointCTRL
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2022, 18:51:51 »
Ależ wygląda, Cyberpunk się chowa ;). Ps. a jakie to simy obecnie obsługuje? DCS ma tę opcję ale są jeszcze jakieś inne? Do tanich zabawek to nie należy, jeszcze można by pomyśleć, ale okres oczekiwania to jakaś totalna wtopa ... :o.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2022, 20:08:03 »
Ja 95% i tak polatuję w DCSie. Kolejka jest faktycznie masakryczna. Ale tego gadżetu mi przy goglach najbardziej brakowało. W FS powinien działać analogicznie, ale jeszcze nie sprawdzałem.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2022, 20:42:41 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2022, 23:50:43 »
Dzięki Marcin za recenzję, której mi brakowało na tym forum.
Czas oczekiwania skutecznie jednak mój zapał ostudza do podejmowania jakichkolwiek kroków.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 10, 2022, 08:40:30 »
Wgryzłem się głębiej: te dwa zestawy po 3 przyciski zamocowane na goglach to dodatkowe switche pod które można sobie przypisać komendy np. w DCS. Są do nich przypisane skróty lctrl + rctrl + q, w, e, r, t, y.
Idealnie pod centrowanie widoku, salute, flashlight, NVG, itd.