Autor Wątek: Czołgi M1A2 Abrams SEPv3 dla polskiej armii.  (Przeczytany 6852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Czołgi M1A2 Abrams SEPv3 dla polskiej armii.
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 21, 2022, 12:55:21 »
W czasach gdy samoloty są powoli zastępowane przez drony, a i czytałem gdzieś o "czołgach" bezzałogowych, zastanawiam się nad sensem kupowania czołgów.
Czy nie rozsądniej jest zainwestować w nowoczesne wyrzutnie RPG ? Taniej i więcej. Można by wzorem Szwajcarii, uzbroić cały naród... hm, ale wtedy "kochana władzuchna" czuła by się zagrożona :P
Jeśli kobieta Cię słucha i nie przerywa, nie budź jej !

« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 21, 2022, 17:29:43 »
Nie znam się, to się wypowiem...

W czasach gdy samoloty są powoli zastępowane przez drony, a i czytałem gdzieś o "czołgach" bezzałogowych, zastanawiam się nad sensem kupowania czołgów.
Czy nie rozsądniej jest zainwestować w nowoczesne wyrzutnie RPG ? Taniej i więcej. Można by wzorem Szwajcarii, uzbroić cały naród... hm, ale wtedy "kochana władzuchna" czuła by się zagrożona :P

Tylko że Szwajcaria to kraj górzysty, gdzie lekka piechota jest w stanie skutecznie bronić nielicznych przełęczy, urządzać zasadzki itd. U nas, w szczególności na wschodzie, nie ma istotnych przeszkód terenowych, które uniemożliwiłyby wojskom ra... wróć, rosyjskim ominięcię/okrążenie/rozbicie ewentualnych punktów oporu. Wydaje mi się, że nasza armia musi być zdolna do zadania poważnych strat przeciwnikowi w wojnie manewrowej. Jeśli zamiast tego zdecydujemy się okopać i bronić piechotą, to pierwsza większa bitwa będzie mieć miejsce na rogatkach Warszawy.

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 21, 2022, 17:45:04 »
Mam pytanie, cz w warunkach intensywnego użycia środków WRE drony staną się równie warte co modele samolotów na półkach hobbystów a czołgi będą komunikować się chorągiewkami? (Zresztą i tak to ćwiczą) Czy może okazać się, że super hiper nowoczesne pole walki będzie polegało na powrocie do średniowiecza?

« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 21, 2022, 18:23:02 »
Nie znam się, to się wypowiem...

Właśnie dlatego, że się nie znam- to zadałem pytanie, o czym świadczy ów "?" znak interpunkcyjny.
Ale nie wiem czy dobrze zadałem pytanie- bo się nie znam  :o  :P
Generalnie- to maść polecam  ;)
Jeśli kobieta Cię słucha i nie przerywa, nie budź jej !

« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 21, 2022, 18:51:35 »
A ja wyraziłem swoje przemyślenia. Bez twierdzenia, że to prawda objawiona ("Wydaje mi się..."), kreowania się na eksperta ("Nie znam się...") czy tym bardziej jakichś wycieczek osobistych. Nie wiem, dlaczego odbierasz to osobiście?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 21, 2022, 22:09:18 »
Mam pytanie, cz w warunkach intensywnego użycia środków WRE drony staną się równie warte co modele samolotów na półkach hobbystów a czołgi będą komunikować się chorągiewkami? (Zresztą i tak to ćwiczą) Czy może okazać się, że super hiper nowoczesne pole walki będzie polegało na powrocie do średniowiecza?
To jest dobre pytanie, na które jeszcze nikt nie zna odpowiedzi. Tylko garstka krajów pracuje nad WRE które byłoby przeznaczone przeciwko maszynom bezzałogowym. Jednakże z tego powodu też i np u nas zainteresowanie systemami autonomicznymi, które po wskazaniu celu ataku będą mogły być niezależne od systemów komunikacji - jak Kratos Valkyrie. Z kolei u innych poważne systemy bojowe w najlepszym wypadku są nadal "opcjonalnie załogowe". To np tyczy myśliwców 6 generacji, czy przyszłych czołgów. Ale nawet i do nich jeszcze daleka droga.

Co do nasycania pola walki środkami przeciwpancernymi - ma to u nas miejsce, po to kupowane są kolejne PPK SPIKE, Javelin-F dla WOT, czy pracuje się nad tanim, kierowanym laserowo PPK Pirat (swoją drogą ostatnio odpalonego z bezzałogowej platformy lądowej).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 23, 2022, 16:34:23 »
Leopardy 2A7 nie byłyby za 2-3 lata. Przypomnę, że Węgierskie siły zbrojne zakupiły takie w 2018 roku i nadal nie wiadomo kiedy ma się rozpocząć ich produkcja.

M1A2SEPv3 w Polsce będą w tym roku... w Powidzu... Amerykańskie. Prawdopodobnie zostaną użyczone w celu szkolenia naszych czołgistów, którzy już są po szkółce w USA.

Tak, że i po stronie mediów, jak i rządzących - bije dzwon, ale ni wiedzą gdzie.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 23, 2022, 17:11:13 »
Ja doceniam jeszcze efekt psychologiczno-pijarowy. Abrams to jest marka rozpoznawalna na całym Świecie i brzmi groźnie, a kto wie co to jest K2PL i Leopard? Oczywiście rozumując szeroko, nie tylko militarnie. To jest równie zakup pokazujący kto nas wspiera i mówiący o jakości naszej armii. Spróbowałbym odkupić jeszcze od Iraku F-16 i kilkanaście dziesiatek Abramsów, które tam niszczeją z powodu odmowy sprzedaży części eksploatacyjnych przez USA. ;)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 23, 2022, 22:38:52 »
Wychodzi polski ład w praktyce. Kupno na łapu capu, adhoc czołgów, a infrastruktura okołoczołgowa nie jest najwyższych lotów. No chyba, że plan jest taki by te monstra służyły jako mobilne bunkry zakopane do połowy w ziemi. Z tego co mi wiadomo to sporo mostów nawet nie ma takiej nośności by takie krowy mogły po nim swobodnie jechać.
Osobiście widziałbym bardziej eskardę Apache by wreszcie wymienić te ruskie rupiecie, które cudem latają oraz systemy plot. Czołg można rozwalić Javelinem więc nie pchałbym się w takie coś na gwałt.

« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 23, 2022, 23:24:34 »
Chłopcy i dziewczęta z CSWL już wrócili z USA. W niedalekiej przyszłości będą przeszkalać nasze załogi w obsłudze M1.

Offline Rolam

« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 24, 2022, 22:31:26 »
Martwi mnie, poza logistyką, planowane rozmieszczenie ich na wschodzie._Bagna i miękki teren, a SEP3 to już mocny spaślaka.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2022, 15:00:12 wysłana przez KosiMazaki »
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 26, 2022, 16:19:41 »
Martwi mnie, poza logistyką, planowane rozmieszczenie ich na wschodzie._Bagna i miękki teren, a SEP3 to już mocny spaślaka.
To jednak nie problem sprzętu jako takiego, a będzie problem inżynieryjny by przygotowany był teren i plany pod operację nim na tych terenach. Dzisiaj wszystkie czołgi mają taką masę, z wyjątkiem bazowego K2, który jednak został zaprojektowany do walki w terenie górzystym, a nie w otwartym polu i jego wersja K2PL jest już bliżej masy M1A2, Leo2A7 itp. W tej chwili są tam 60-tonowe Leo2A5.

Dużym plusem zakupu jest wplecenie w niego zakupu najnowszych mostów M1110, które już mają nośność pozwalającą na przenoszenie nie tylko samego pojedynczego wozu, ale już np zespołu składającego się z wozu zabezpieczenia technicznego M88A2 holującego uszkodzonego M1A2. Mosty towarzyszące jakie mamy, czy też produkujemy, mają nośność pozwalającą przejechać co najwyżej pojedynczemu Leo2A5... ale już holowanemu - nie.

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 05, 2022, 11:36:06 »
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2022, 13:04:06 wysłana przez KosiMazaki »
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 05, 2022, 19:00:02 »
Abramsy i Leopardy okiem użytkownika: https://www.youtube.com/watch?v=dCXEDaEKD5c