Autor Wątek: Do PDF-ów zamiast Adobe?  (Przeczytany 851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Do PDF-ów zamiast Adobe?
« dnia: Lutego 19, 2022, 17:31:30 »
Pytanie jak w temacie: jaki program do obsługi PDF-ów zamiast Adobe Readera? Koleś polecił mi Foxita i chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym programem, czy może używa/poleca inny i dlaczego. Ja osobiście raczej słabo znam się na tym, więc chodzi mi o coś prostego i było by miło żeby był po polsku.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Odp: Do PDF-ów zamiast Adobe?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 19, 2022, 17:48:46 »
SumatraPDF - prosty, szybki i działa

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 19, 2022, 19:58:56 »
Mam i polecam SumatraPDF. Mały, szybki, lekki. Foxit też kiedyś taki był. Był...
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 19, 2022, 21:52:11 »
Jakakolwiek przeglądarka internetowa. Firefox, Edge, Chrome. Wszystkie doskonale sprawdzają się jako czytnik pdfów.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 19, 2022, 23:49:59 »
Mazaku, jako czytnik to wiem, ale czasami potrzebuję coś wyciąć, przekopiować, itp...
                                                                                  S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 20, 2022, 18:34:15 »
U mnie tam proste kopiowanie działa. W najgorszym wypadku print screen lub w ostateczności konwersja online do dokumentu tekstowego np. MS Word i kopiuj/wklej jako tekst. Na okrętkę, ale nic nie kosztuje. Bardziej zaawansowane rzeczy to w Adobe Readerze Pro lub płatnych wersjach innych softów np. Foxit.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 20, 2022, 19:19:29 »
Z darmowych programów do obróbki pdf-ów to Briss do przycinania z uwagi na możliwość zaznaczania myszką, zaś do pozostałych czynności (łączenie, dzielenie, zmiana rozmiaru) to PDFill PDF Tools.

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 21, 2022, 23:47:07 »
Mazaku, to faktycznie działa, tylko ja jestem małpa niekumata w komputery. Print Screen > do schowka > otwarcie w programie graficznym > kadrowanie, przeskalowanie > eksport do .jpg-u.
Nie na darmo był wątek, w którym się darli żeś WIELKI! Podziękował  :564:
                                                                                  S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 22, 2022, 07:46:06 »
Luz, czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Grunt, że działa :564: ;).

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 22, 2022, 09:11:57 »
Bardziej zaawansowane narzędzie do PrintScreen to polecany już na tym forum GreenShot (darmowy, również do działalności komercyjnej)
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500