Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 228733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #1395 dnia: Listopada 16, 2022, 11:39:38 »
Nieoficjalnie Amerykanie mówią już o ukraińskim pocisku. Przypuszczam, że od początku o tym wiedzieli, a zwłoka z oficjalnym komunikatem wynika z konieczności dogłebnego przeanalizowania i uzgodnienia ze wszystkimi "zainteresowanymi" w jakim kształcie ten fakt upublicznić, żeby jak najmniej zaszkodzić relacjom polsko-ukraińskim.

« Odpowiedź #1396 dnia: Listopada 16, 2022, 11:53:53 »
Trzeba brać pod uwagę w jakim czasie to się stało, czyli zmasowany atak rosyjskich rakiet. Ta która spadła u nas to prawdopodobnie zbłąkana rakieta OPL. Nie ma co spekulować, wiedzieli czy nie wiedzieli. Niektórzy już zapomnieli lub sprawiają takie wrażenie, że na Ukrainie jest wojna.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1397 dnia: Listopada 16, 2022, 12:16:55 »
I tak 100% winy ruskich. Bez dwóch zdań.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1398 dnia: Listopada 16, 2022, 12:35:18 »
Stało się dokładnie to co w nocy przypuszczałem i o czym tu pisałem. Ukraińska S-300.

I tak 100% winy ruskich. Bez dwóch zdań.
Naprawdę? Bez jaj! Ukraińcy strzelali w stronę granicy polskiej i chyba musieli zdawać sobie sprawę, że istnieje spore prawdopodobieństwo, że ta rakieta minie ruski cel i poleci dalej nad Polskę. Spadła na suszarnię zboża. Co jeśli spadłaby na szkołę, żłobek lub centrum handlowe?

Może powinniśmy zakomunikować UKR, że nie życzymy sobie, aby strzelali S-300 w naszym kierunku...

Czekam na oficjalne przeprosiny Zełeńskiego. W końcu zginęło dwóch Polaków.
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2022, 12:42:34 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #1399 dnia: Listopada 16, 2022, 12:42:42 »
Bez przesady, pociskami przeciwlotniczymi nie "celuje się w stronę granicy",  więc o to bym się Ukraińców nie czepiał. Bardziej martwi mnie to, że oni wciąż upierają się, że rakieta była rosyjska i możliwe konsekwencje "zderzenia" ich stanowiska z ewentualnym oficjalnym komunikatem Amerykanów, że pocisk jednak był ukraiński.

« Odpowiedź #1400 dnia: Listopada 16, 2022, 12:51:24 »
Ukraińcy strzelali S-300 w kierunku zachodnim... Oczywiście do ruskiego celu powietrznego. Nie zmienia to faktu, że powinni liczyć się z konsekwencjami, że S-300 przestrzeli i poleci sobie dalej.   

« Odpowiedź #1401 dnia: Listopada 16, 2022, 12:55:31 »
To pewnie znowu ukraińska rakieta leciała na Rosję, tylko się znienacka obróciła o 180 stopni i uderzyła na Polskę ;P.
Miało być zabawnie a wyszedł prorok  ;D
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2022, 13:06:02 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #1402 dnia: Listopada 16, 2022, 13:28:49 »
Stało się dokładnie to co w nocy przypuszczałem i o czym tu pisałem. Ukraińska S-300.

No i co z tego? Szampana otwierasz? Żonie majtki kupisz i truskawki z tej okazji?

A są już oficjalne wyniki śledztwa?

Nie ma kompletnie znaczenia, czyja to rakieta. Tam trwa pełnoskalowa wojna, zmasowane, demolujące miasta ataki rakietowe i desperacka intensywna przed nimi obrona.

Niestety zginęli ludzie i to stanowi problem.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #1403 dnia: Listopada 16, 2022, 13:36:53 »
Żonie majtki kupisz i truskawki z tej okazji?

Kupię twojej żonie  :evil:

« Odpowiedź #1404 dnia: Listopada 16, 2022, 13:40:19 »
Ufff. na szczęście nie mam  :evil:

Teraz pytanie, co z tego wyjdzie. Ja od dawna jestem zdania, że należy ruskim wprowadzić efektywny zakaz lotów czymkolwiek. Przynajmniej 500 km od granicy NATO. Teraz jestem zdania, że opl natowska powinna wreszcie zacząć zdejmować RU pociski nad Ukrainą. W którymś momencie trzeba będzie kończyć tę zabawę, bez oglądania się na tych bandytów i ich straszenie, tupanie.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #1405 dnia: Listopada 16, 2022, 14:19:30 »
Ukraińcy strzelali w stronę granicy polskiej i chyba musieli zdawać sobie sprawę, że istnieje spore prawdopodobieństwo, że ta rakieta minie ruski cel i poleci dalej nad Polskę. Spadła na suszarnię zboża. Co jeśli spadłaby na szkołę, żłobek lub centrum handlowe?

No to teraz odwróć perspektywę. Co by było gdyby Rosjanie ostrzeliwali choćby moją rodzinną Zieloną Górę? Obrona przeciwlotnicza miałaby milczeć kiedy rakiety manewrujące spadałyby na nasze szkoły, żłobki i centra handlowe, bo nie daj Boże jakiś zbłąkany SAM poleci za Odrę? Nie, to tak nie działa. To Rosjanie latają rakietami w przestrzeni powietrznej Mołdawii i walą w ukraińską infrastrukturę krytyczną przy granicy z Polską. Ukraińcy nie wybierają ani miejsca, ani kierunku ataku, oni mogą się tylko bronić albo pozwolić na bezkarne mordowanie swoich cywili.

Oczywiście powinny być przeprosiny, odszkodowanie i śledztwo czy wszystkie rozsądne środki ostrożności zostały zachowane, ale pamiętajmy że to Rosjanie wystawili naszych cywili na ryzyko. Zresztą zobaczcie jak cynicznie reagują na to ich media - cieszą się, że teraz my "mamy swój Biełgorod", zachęcają do wypowiedzenia wojny Ukrainie... Spodziewam się, że teraz będzie takich ataków tylko więcej. Wzdłuż granicy z Polską i zwrot na wschód, na Lwów. A może następnym razem ukraińskim przeciwlotnikom ręka zadrży i nie odpalą? Albo może będzie kolejny incydent? Dla Rosjan win-win :(.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1406 dnia: Listopada 16, 2022, 14:23:32 »
Nic z tego nie będzie. Dogadają się kanałami dyplomatycznymi, rodziny dostaną list od władz i co najwyżej na koszt państwa odbędzie się ceremonia. No, może jakieś świadczenie otrzymają rodziny. Trwa wojna i są ofiary. Rakiety też miewają usterki. Może któraś nie wybuchła, może ta ruska dostała za mało i jej się "poputało" w główce dolatując za daleko? Przypomnijcie sobie ile ruskich rakiet spadało na ukraińskie miasta i wbijało się w glebę bez bum. Może zwyczajny niefart, dziesięć razy wyszło, a raz nie. Z punktu widzenia Ukraińców jeśli miałbym do wyboru ryzykować incydent międzynarodowy, a ratowanie własnych ludzi w miastach i infrastrukturę, to bez wahania bym nacisnął przycisk.  W tym wszystkim szkoda tych przypadkowych ofiar. Nie ma się czym podniecać i tupać nóżkami.

Ruskie bukiem trafili MH17 i nikt nikomu wojny nie wypowiedział.

Mnie bardziej zastanawia czemu profilaktycznie nie postawiliśmy tam jakiejś własnej wyrzutni - tak na wszelki wypadek.

PS Proponuję zluzować ze złośliwościami, bo będzie przerwa od forum.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1407 dnia: Listopada 16, 2022, 14:40:40 »
Panowie, niezależnie od tego jak było. Czy to awaria S-300, czy też zwykły przypadek, to jednak zwlekanie strony ukraińskiej z przeprosinami, gdy NATO już ogłosiło, że to UKR rakieta budzi pewien niesmak...

« Odpowiedź #1408 dnia: Listopada 16, 2022, 14:45:08 »
Nikt jeszcze nic oficjalnie nie ogłosił, poza onetami i ich anonimowymi źródłami w centrach dowodzenia multiversum. UA mówi teraz, że może przedstawić dowód, oferuje współpracę, specjalistów itd itp. Sprawa jest rozwojowa.
Dawniej Qbeesh.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1409 dnia: Listopada 16, 2022, 14:49:05 »
Panowie, niezależnie od tego jak było. Czy to awaria S-300, czy też zwykły przypadek, to jednak zwlekanie strony ukraińskiej z przeprosinami, gdy NATO już ogłosiło, że to UKR rakieta budzi pewien niesmak...

Przepraszam, mogę co najwyżej mówić za siebie, ale u mnie nic nie budzi. Większość znanych mi osób (np. w pracy) nawet specjalnie nie wie o co chodzi i brzydko mówiąc olali temat. Także bez przesady. Większy niesmak u mnie budzi to, że kolejny raz tapicer zrobił mnie w siusiaka...
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"