Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 230082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #405 dnia: Maja 09, 2022, 17:13:09 »
Jeszcze, żeby faktycznie było jak piszesz, że wyrażą krytykę, czy też jej pozór.

Już wyrazili: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/oswiadczenie-ministra-spraw-zagranicznych
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #406 dnia: Maja 09, 2022, 17:21:24 »

Co polska Policja miała zrobić? Pałować wszystkich z ukraińskimi flagami? A może stworzyć kordon, tak aby ambasador w obstawie polskich funkcjonariuszy, mógł złożyć wieniec w rocznicę zniewolenia naszego kraju w 1945 r.? Bo chyba jasne, że żadne wyzwolenie to dla nas nie było. To dopiero byłoby zdjęcie...

Tak, dokładnie, powinna odseparować rozchisteryzowany tłum od dyplomaty. Tak to powinno działać i nie ważne, że boli, że to "rusek" - miał prawo złożyć kwiaty. Ambasador to wiedział i pewnie wiedział też, że my tego nie zrobimy, tzn. nie zabezpieczymy, i dojdzie do incydentu, który na pewno zostanie propagandowo wykorzystany przez Rosjan. A zdjęcie? Ja bym się nie martwił, bo policja już ma odpowiednie zdjęcia, jak bije polską młodzież, kobiety i wszystkich innych. A poza tym nie powinno być dla nich problemu, skoro np. w listopadzie potrfią poskromić setki zjebów (aka "rodziny z dziećmi") na marszach.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #407 dnia: Maja 09, 2022, 17:29:05 »
Bardzo niedobrze się stało, to dla mnie jasne. Atak na dyplomatę (nieważne, że z Rosji) jest niedopuszczalny. Pytanie tylko jak można było temu zapobiec? Skoro polskie MSZ przestrzegało ambasadora, że nie można zapewnić mu bezpieczeństwa, to chyba powinien wziąć sobie to do serca? Chyba, że liczył na to, że coś sprowokuje, bo dla mnie oczywistą prowokacją jest ta wycieczka w aktualnej sytuacji, mając świadomość, że jest kilkaset tysięcy Ukraińców w Warszawie.

Krążą takie głosy, że mieli pełną świadomość tego i specjalnie nawet tam pojechali by była jakaś akcja, którą będzie można Polskę oczerniać w czerwonych mediach. W sumie nikt przecież mu nie zabronił pojechać np. o godzinie 6? A specjalnie wybrano taką godzinę, gdzie już grupa protestujących będzie najliczniejsza. Przypadek?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #408 dnia: Maja 09, 2022, 18:57:50 »
Co do ambasadora, to poczytajcie co się działo przy Polskiej ambasadzie w Rosji. Rozumiem, że dyplomatów się nie rusza, ale w tym przypadku to raczej oni zaczęli. :)
A że w Polsce nie obchodzimy "dnia zwycięztwa" kraju który najechał na nas wraz z nazistami a później okupował przez dziesiątki lat, to chyba Rosjanie powinni wiedzieć od dłuższego czasu.

« Odpowiedź #409 dnia: Maja 09, 2022, 18:59:05 »
Dwa ciekawe filmiki:

O mały włos. Czyli hełm strącony przez snajpera z głowy ukraińskiego żołnierza (wg opisu):

https://www.reddit.com/r/CombatFootage/comments/ulahgs/ua_soldier_gets_helmet_blown_off_by_marksman/

Nagranie z rosyjskiej żaby operującej na ekstremalnie niskiej wysokości.

https://www.reddit.com/r/CombatFootage/comments/ulnaf1/russian_su25_strikes_ukrainian_positions_near/

Czyli jednak te odbicia na wyświetlaczu czołowym w DCS to nie bug. ;)

Odnośnie akcji z delegacją rosyjską w Warszawie, niezłe zdjęcie:

Można to sprzedać nawet jako zamach. ;)

Zdarzenie jest opisywane szeroko w czołówkach światowych mediów. W kilku źródłach, które przejrzałem jakoś nikt nie pokwapił się by napisać, że ambasador był ostrzegany, że coś takiego może mieć miejsce, ani że demonstrowali (przynajmniej głównie) Ukraińcy. Zresztą z tego co mi gdzieś mignęło, do akcji przyznała się jakaś dziennikarka ukraińska.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #410 dnia: Maja 09, 2022, 20:15:20 »

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #411 dnia: Maja 09, 2022, 20:22:33 »
Przyjechali do nas w gościnę, uciekli ze swojego kraju ogarniętego wojną, po to żeby tutaj się bić, szarpać i napadać na dyplomatów? Czy nie jest przypadkiem nadużyciem gościnności? A może to te nowe standardy, u nich to chyba do bijatyk na tle politycznym dochodziło dość regularnie...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #412 dnia: Maja 09, 2022, 20:31:57 »
Zdarzenie jest opisywane szeroko w czołówkach światowych mediów. W kilku źródłach, które przejrzałem jakoś nikt nie pokwapił się by napisać, że ambasador był ostrzegany, że coś takiego może mieć miejsce, ani że demonstrowali (przynajmniej głównie) Ukraińcy. Zresztą z tego co mi gdzieś mignęło, do akcji przyznała się jakaś dziennikarka ukraińska.

"Wzmiankowane" raczej niż szeroko opisywane. W skali globalnej nie jest to wydarzenie o randze kwalifikującej do długich artykułów i analiz. Chociaż na przykład brytyjski Guardian zamieścił też odpowiedź polskiej dyplomacji: https://www.theguardian.com/world/2022/may/09/russian-ambassador-to-poland-sergey-andreev-pelted-with-red-paint-at-ve-day-gathering

The Washington Post też wybrał dobre ujęcie. Komentarze pod artykułem raczej nie pozostawiają wątpliwości komu kibicuje publiczność :)
https://www.washingtonpost.com/world/2022/05/09/russia-ambassador-poland-paint-victory-day-warsaw/

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #413 dnia: Maja 09, 2022, 21:08:40 »
"Wzmiankowane" raczej niż szeroko opisywane. W skali globalnej nie jest to wydarzenie o randze kwalifikującej do długich artykułów i analiz.

Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że w skali globalnej wydarzenie odbiło się szerokim echem i news ten był wysoko pozycjonowany (i komentowany) na zagranicznych serwisach. Przejrzałem sobie US, UK i DE. Gdzie nie wszedłem to od razu na samej górze strony można było znaleźć zdjęcie ambasadora. Nie oczekuję, że ktoś napisze analizę na 5 stron jakiego odcienia była farba i pod jakim kątem go trafiono. ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #414 dnia: Maja 09, 2022, 21:13:47 »
Przyjechali do nas w gościnę, uciekli ze swojego kraju ogarniętego wojną, po to żeby tutaj się bić, szarpać i napadać na dyplomatów?

A w Niemczech za Merkelowej jak było? Inaczej? Jeszcze gorzej w moim mniemaniu jak się naparzali ci o bardziej śniadej karnacji, że się tak ładnie wyrażę :). Swoje demony bierze się ze sobą, tak już jest, było i będzie, czy nam się to podoba czy nie.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #415 dnia: Maja 09, 2022, 21:16:30 »
A w Niemczech za Merkelowej jak było? Inaczej? Jeszcze gorzej w moim mniemaniu jak się naparzali ci o bardziej śniadej karnacji, że się tak ładnie wyrażę :). Swoje demony bierze się ze sobą, tak już jest, było i będzie, czy nam się to podoba czy nie.

Macie rację, ale to nieco burzy medialny obraz zpłakanej matki Ukrainki głoszącej pokój narodom Europy. To chyba pierwszy tak medialnie nagłośniony pokaz agresji z ich strony.

« Odpowiedź #416 dnia: Maja 09, 2022, 21:36:35 »
Taka ciekawostka jeszcze. Ukraińcy będą wkrótce robić brrrrrrt?

https://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/8413897,f-15-f-16-ukraina-piloci.html

Czy to tylko pobożne życzenia ukraińskiego MON? Zrobi się ciekawie jak nam tu pod nosem (kolejna) militarna potęga wyrośnie. ;)

Tutaj artykuł z marca negujący możliwość takiego rozwiązania:

https://breakingdefense.com/2022/03/no-the-us-air-force-isnt-going-to-give-ukraine-its-a-10-warthogs/

Choć od tego czasu wiele się zmieniło...

« Odpowiedź #417 dnia: Maja 09, 2022, 22:42:52 »
Macie rację, ale to nieco burzy medialny obraz zpłakanej matki Ukrainki głoszącej pokój narodom Europy. To chyba pierwszy tak medialnie nagłośniony pokaz agresji z ich strony.
Agresji? Pokaz agresji to dają Rosjanie.
To jest agresja:

To jest agresja:

To jest agresja:

To jest agresja:

To jest agresja:

To jest agresja:

A odrobina farby na służbowym stroju to przy tym krotochwila i to dodatkowo uprzednio zamówiona i oczekiwana.
Nie ma co popadać w histerię, że coś nam z robią z tego powodu.
Zdjęcie nie przejdzie do historii jako powód wypowiedzenia wojny NATO lub Polsce, tylko jako symbol tego, że Rosjanie (i ich dyplomaci) mają na rękach na twarzach i na ustach krew niewinnych. Bo są rękami polityki, twarzą reżimu i głosem propagandy Putinowskich zbrodni na Ukrainie.

Tak - oblanie farbą rosyjskiego dyplomaty było bezprawne.
Zabicie każdego cywila (dziecka, staruszka, kobiety, mężczyzny) na Ukrainie tez jest bezprawne. I nie stało się raz, jako wybryk.

I jeśli mam do wyboru ubolewać nad masowymi mordami lub nad rozlaną farbą - wolę wyrażać smutek w kwestii mordów.

« Odpowiedź #418 dnia: Maja 09, 2022, 23:20:47 »

Agresji? Pokaz agresji to dają Rosjanie.
To jest agresja:
100% racji Damos! Co do zapłakanej matki Ukrainy, z 3 milionów Ukraińców w Polsce na pewno jest całkiem spora ilość ludzi którzy stracili bliskich w tej wojnie! Więc cieszyć się że nie poleciał koktajl Mołotowa a jedynie farba.
Trochę dziwne że niektórzy bardziej przeżywają gehennę Rosyjskiego Ambasadora od pomordowanych obywateli Ukrainy.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #419 dnia: Maja 09, 2022, 23:46:24 »
Trochę heheszków, parada z łupami wojennymi :)

https://streamable.com/mk2hau