Trochę słabo, Rosja ma delikatnie mówiąc więcej niż 250 czołgów...
Nie chcę wkładać kija w mrowisko, ale zapytam. Możesz mi kolego wytłumaczyć jaka liczba czołgów Ciebie zadowoli? Taka, jaką posiada Rosja?
Wytłumacz mi proszę dlaczego tzw. "Zachód" ma finansować militarną potęgę Ukrainy? Bo skoro, jak rozumiem, chciałbyś żeby wsparcie dla Ukrainy zrównało jej potencjał militarny z potencjałem Rosji, to generalnie do tego by się to sprowadzało.
Dlaczego europejski czy amerykański podatnik ma na to łożyć? Rozumiem, że jesteś zwolennikiem teorii kostek domina, że jak padnie Ukraina to, to rosyjski żołnierz zatrzyma się dopiero nad Kanałem La Manche?
Takie państwa jak Francja czy Niemcy wspierają Ukrainę na tyle, na ile leży to w ICH interesie (interes Ukrainy ma w tym znaczenie drugorzędne). Taka jest brutalna prawda. U nas, w kraju w którym rzecznik MSZ stwierdza, że "jesteśmy sługami narodu ukraińskiego" chłodne myślenie analityczne nie jest chyba praktykowane. Prowadzi się politykę w oparciu o emocje - żałosne licytowanie się "kto da więcej", kto bardziej dokopie Rosji (oczywiście tylko w swoim wyobrażeniu, bo jak pokazują ostatnie miesiące, tymi nieprzemyślanymi działaniami najwięcej szkodzimy raczej sobie) i poklepywanie się po plecach, że robimy więcej niż inni, więc jesteśmy tacy fajni i wszyscy w ogóle nas lubią.
Ostatnie ruchy Rosji w temacie dostaw surowców energetycznych (gdzie Rosjanie jak się okazało mogą uprzedzić rezygnację przez Europę z ich dostaw i odcięcie nastąpi przez samą Rosję tylko w momencie gdy Europa będzie jeszcze na to zupełnie nieprzygotowana
1) spowodowały, że niektórzy zachodni politycy mają teraz pełne gacie. Bo nagle okazało się, ile jest warte całe te utopijne pitolenie leśnych skrzatów o pełnym przejściu na odnawialne źródła energii, rezygnacji z węgla i z atomu, "FIT for 55" i inne chore pomysły ludzi, którzy powinni być trzymani w wariatkowie, a nie decydować o losach milinów osób.
1 https://www.money.pl/gospodarka/rosjanie-strasza-wylaczeniem-nord-stream-niemcy-mowia-o-strategii-tworzenia-niepewnosci-6780462911941440a.html