Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 230230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #1875 dnia: Czerwca 13, 2023, 17:23:31 »
Podobno nagranie rosyjskich "oddziałów zaporowych"  (idą od góry) wymierzających karę rosyjskim żołnierzom, którzy wycofują się z walki (id od dołu):
https://streamable.com/fdd65j
Możliwe, że to ustawka, albo to egzekucja poddających się żołnierzy... ten chaos ma w sobie coś z realizmu...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1876 dnia: Czerwca 13, 2023, 20:27:14 »
Wolski wyjaśnia jak doszło do straty cennego sprzętu.

https://youtu.be/FgY-faOXkJc?t=591
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1877 dnia: Czerwca 13, 2023, 23:08:51 »
Wolski, politolog, o wojnie?
Człowiek, który w życiu nie miał żadnego munduru na sobie, co On może wiedzieć o wojsku? Bo o wojnie z pewnością nic nie wie.
Jak mnie irytują tacy "fachowcy", "eksperci" a jest ich niestety mnóstwo.
Co za czasy :(

« Odpowiedź #1878 dnia: Czerwca 13, 2023, 23:25:07 »
https://youtu.be/FgY-faOXkJc?t=869

Pięknie... Jeszcze nich "symbol szczęścia" sobie pierdykną na burcie.

Człowiek, który w życiu nie miał żadnego munduru na sobie, co On może wiedzieć o wojsku? Bo o wojnie z pewnością nic nie wie.

Pomijając momentami irytujący "heheszkowaty" styl, który czasem działa mi na nerwy, to powiedziałbym, że jak na cywilnego analityka, wie całkiem sporo. A na pewno więcej niż niejeden minister, który przewinął się przez MON (przypomnę, że kierował nim już psychiatra, co w sumie może nawet miało jakiś głębszy sens). Ten kanał to nie są jego wspomnienia z frontu, tylko analiza aktualnej sytuacji i nowinki dot. tematyki związanej z wojskiem. Jak masz jakieś zastrzeżenia, to może lepiej pisać o konkretach, a nie pierdolety "nic nie wie".

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1879 dnia: Czerwca 14, 2023, 07:38:44 »
Na swój sposób oni wszyscy są irytujący, więc trzeba sobie odfiltrowywać to i owo. Wolski przy Bartosiaku to pikuś jeśli chodzi o filozofowanie ;). Nie wspominając o exGenerałach z parciem na szkło czy politykach. Mnie bardziej interesują suche fakty niż czyjeś "odpływanie" i takich informacji szukam.

Pięknie... Jeszcze nich "symbol szczęścia" sobie pierdykną na burcie.

Oj tam, oj tam...  jeśli coś jest dobre i działa, to po co to zmieniać? :icon_lol: A tak na serio to poszli na łatwiznę. Zamiast cudować z szablonami, kółeczkami to zrobili z oryginału znaki szybkiej identyfikacji. W ich sytuacji raczej ważniejsze było, żeby sprzęt trafił na front, a nie jaki gustowny krzyżyk jeździ na furmance. Tak samo jak nie przemalowywali wzoru kamuflarzu na innych sprzętach. Nie czepiajmy się, już wystarczająco literce "Z" się dostało :).

W sumie to od samego początku celem specjalnej operacji była denazyfikacja. Putin też grzmiał, że walczy z potomkami faszystów, to teraz chociaż z czołgami mu się zgadza :D. Whatever... ma zrobić robotę i tyle :).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2023, 07:55:41 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1880 dnia: Czerwca 14, 2023, 12:27:55 »
Jak mnie irytują tacy "fachowcy", "eksperci" a jest ich niestety mnóstwo.
Co za czasy :(

Ja go nazywam "zdolnym amatorem". I generalnie na samym początku, kiedy był ogólny kociokwik, nikt nic nie wiedział, nikt nie wierzył w NATO itd., Jaro wykonał kawał naprawdę dobrej roboty. Teraz widzę, że byliśmy jako społeczeństwo jak totalne dzieci we mgle z masą przesądów na temat tego, co się dzieje i co może się wydarzyć. Potem kolega Wolski za bardzo się poczuł i wszedł w buty potężnego ANALITYKA, gdy tymczasem jego rola to swego rodzaju wojenny infortainment, o czym zdaje się zapomniał. W tym był dobry, w tym na co teraz się sili, dobry nie jest. Jako "analityk" jest przeraźliwie nudny i mocno średni z tą swoją, najczęściej mało trafioną, rozkminką strategiczną z mapki i tym epatowaniem sztabowym żargonem, który pasuje mu jak świni kamizela (podoficer WP w służbie to pisze). O reszcie nie chce mi się pisać. Wolskiego nie oglądam już od dawna. W ogóle całe towarzycho zgrupowane wokół infantylnego Zychowicza, przestałem, jak to się mówi, poważać. Na tapecie jest Lisowski, Meissner i Micek. Ci się nie silą na nic. Oni po prostu mają dobre, insiderskie wejścia. Zwłaszcza Meissner.

Ukraińcy dali d..y ostro z tymi zniszczonymi Leo.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2023, 12:45:00 wysłana przez BigQ »
Dawniej Qbeesh.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1881 dnia: Czerwca 14, 2023, 12:50:40 »
Dużo zależy od własnych preferencji i co bardziej wchodzi. Dla mnie Micek strasznie męczy ucho. Osobno czy z kimś to często nie potrafi jednego solidnego zdania wydusić z siebie, albo w kółko powtarza "dokładnie". Ciężko się go słucha. Taki trochę Gmoch opowiadający o sytuacji taktycznej na boisku. Meissner całkiem spoko, a nawet w duecie z Lisowskim, da się tego słuchać. Zychowicza już dawno poblokowałem, a z doktora nie doktora Bartosiaka zostawiłem sobie tylko generator jego "mądrych" myśli. Innymi słowy też się trochę pogubił. Ogólnie stałem się wybredny i jak tylko wyczuję, że jest tam dużo gadania o niczym, albo trudno przy tym kręci mi się śrubki, to wypad. Nie mam na to czasu i chęci.

Trzeba też pamiętać, że oni wszyscy opierają się w dużej mierze na domysłach i nie zawsze muszą trafić ze swoją koncepcją (i w sumie dobrze). Sytuacja na froncie zmienia się dość szybko, a i My już też nieco przesyciliśmy się tematem i wróciliśmy do swoich spraw. Wystarczy zobaczyć jak zmniejszył się ruch w tym temacie. Na początku nie nadążaliśmy z odpisywaniem czy moderowaniem, a teraz specjalnie nikomu nie chciało się napisać o rozwaleniu zapory :). Natomiast uważam, że temat dalej jest ważny i trzeba go śledzić.

« Odpowiedź #1882 dnia: Czerwca 14, 2023, 14:15:53 »
Dokładnie :D. Jest w opór ważny. Mało tego uważam, że nie ma w tej konkretnej chwili ważniejszego tematu dla nas i dla Europy. No ale to ja.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #1883 dnia: Czerwca 14, 2023, 16:26:30 »
Oni po prostu mają dobre, insiderskie wejścia. Zwłaszcza Meissner.
Szczególnie wtedy, kiedy opowiada, że tamę w Nowej Kachowce Rosjanie wysadzili za pomocą kilku związanych razem pocisków kal. 152mm umieszczonych u podnóża tamy?
https://youtu.be/s5pcQbZpNDU?t=64
Do każdego można się przyczepić ale też od wielu można zebrać ciekawe punkty widzenia poszerzające percepcję tego, co się dzieje :D
(P.S. Micka nie jestem w stanie słuchać dłużej niż minutę ;)  )

« Odpowiedź #1884 dnia: Czerwca 14, 2023, 17:08:51 »
...  to może lepiej pisać o konkretach, a nie pierdolety "nic nie wie".

Jascha,
Wiem co chciałem napisać,  Pan Wolski o wojnie wie tylko tyle co wyczytał w sieci, ewentualnie obejrzał na filmikach w tejże samej sieci znalezionych, siedząc w swoim dziecinnym pokoiku.
Dlatego wg mnie, o wojnie nie wie nic, podobnie jak większość z nas. Jeśli Ktoś jest ciekaw niech popyta o realia wojny Tych, Którzy wąchali prochu, zaręczam, żaden z Nich nie tęskni za takimi wydarzeniami.
Obyśmy jak najdłużej, nic nie wiedzieli o wojnie.

« Odpowiedź #1885 dnia: Czerwca 15, 2023, 10:40:59 »
W Rosji szykuje się co najmniej otwarty bunt grupy Wagnera lub nawet zarzewie wojny domowej. Rosyjskie Ministerstwo obrony zamierza zmusić najemników grypy Wagnera aby podpisali nowe kontrakty bezpośredni z Rosyjskim MON-em, na co najemnicy (i Prigożyn) nie zamierzają się zgodzić. Ostateczny termin podpisania kontraktów wyznaczono na 1 Lipca.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-06-15/spor-prigozyna-z-kremlem-krytyczny-moment-wypada-na-1-lipca/

« Odpowiedź #1886 dnia: Czerwca 15, 2023, 22:10:13 »
Jascha,
Wiem co chciałem napisać,  Pan Wolski o wojnie wie tylko tyle co wyczytał w sieci, ewentualnie obejrzał na filmikach w tejże samej sieci znalezionych, siedząc w swoim dziecinnym pokoiku.
Dlatego wg mnie, o wojnie nie wie nic, podobnie jak większość z nas. Jeśli Ktoś jest ciekaw niech popyta o realia wojny Tych, Którzy wąchali prochu, zaręczam, żaden z Nich nie tęskni za takimi wydarzeniami.
Obyśmy jak najdłużej, nic nie wiedzieli o wojnie.

Wolskiego raczej za często nie słucham ale śmiem twierdzić, że mówi zwykle o innych aspektach działań, niż powiedzmy... o codzienności okopowej. Być może jakiś zmobilizowany z jednej czy drugiej strony opowie "jak to na wojence ładnie" ale zaraz może się okazać że kompletnie nie ma pojęcia co jego jednostka robiła w danym miejscu i czasie i w ogóle o co w tej wojnie chodzi. Zastanów się ilu oficerów służących obecnie w polskiej armii (o ile nie mieli okazji uczestniczyć w misji) i odpowiadających za nasze bezpieczeństwo zna wojnę jedynie "teoretycznie". O wojnie można wiedzieć bardzo dużo nie doświadczając jej osobiście. To samo można zresztą powiedzieć o wielu innych kwestiach.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #1887 dnia: Czerwca 16, 2023, 03:08:57 »
Jako "analityk" jest przeraźliwie nudny i mocno średni z tą swoją, najczęściej mało trafioną, rozkminką strategiczną z mapki i tym epatowaniem sztabowym żargonem, który pasuje mu jak świni kamizela.
Facet jest dobry w technikaliach i tylko w tym. A co do zdolności obiektywnej oceny sytuacji na froncie, to posłużę się jego cytatem: "Ruscy zobaczą Bachmut, jak świnia słońce". ;D   

Na tapecie jest Lisowski, Meissner i Micek. Ci się nie silą na nic. Oni po prostu mają dobre, insiderskie wejścia. Zwłaszcza Meissner.
Co Wy z tym Lisowskim? Przecież ten facet wali takimi ogólnikami i banałami, że można odnieść wrażenie, że jego "audycje" na YT są przygotowywane dla idiotów... Dałem gościowi dwie szanse na przekonanie mnie do siebie. Obie zmarnował.       

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1888 dnia: Czerwca 16, 2023, 19:52:10 »
Facet jest dobry w technikaliach i tylko w tym. A co do zdolności obiektywnej oceny sytuacji na froncie, to posłużę się jego cytatem: "Ruscy zobaczą Bachmut, jak świnia słońce". ;D   

W sumie to się nawet zgadza. Wojska ukraińskie stopniowo wycofały się z Bachmutu (kontrolując jakiś tam skrawek miasta o wielkości 1%), przemieliły wagnerowców i mobików ile się dało, wizerunkowo ośmieszyły Rosjan (nie udało się zdobyć miasta do 9 maja, a i militarnie zamknąć kleszczy wokół Bachmutu), podsyciły konflikt między Szojgu, a Prigożynem, a prywatną armia gazpromu, a do tego miasto zostało zrównane z ziemią i ostatecznie nic więcej z niego nie da się wyprowadzić, bo jest w dolinie, gdzie na wyżynach siedzą Ukraińcy. A teraz Ci ostatni są już praktycznie w Jahidnie i wygląda na to, że pomału zaczynają obchodzić Bachmut. Nie wspominając o czasie jaki zyskała Ukraina przez stworzenie tej pułapki.

Dlatego w sumie prawdą jest, że: "Ruscy zobaczyli Bachmut jak świnia słońce" wg mnie. A czy ktokolwiek z nich jest wybitnym analitykiem to nie mnie oceniać. Wolę czasami ich posłuchać niż tego co jest w telewizji. Wiadome jest, ze każdy z nich będzie kręcił swoje interesy, napędzał swój kanał i brzydko mówiąc lansował się. Nic mi do tego dopóki forma jest przystępna i nie męczy ucha. Grunt, aby nie poprzestać na jednym źródełku.

« Odpowiedź #1889 dnia: Czerwca 16, 2023, 21:42:25 »
Bo to jest tak, że Lisowski ma w sobie trochę swojskości i szczyptę rubaszności co niektórym może się podobać. Jest rozrywkowym prowadzącym doprawionym wędlinami ze wschodu Polski, który zebrał wokół siebie kilku ciekawych gości. Jego solowych występów już prawie nie oglądam ale jak gości Meissnera albo Korowaja to jak dla mnie naprawdę warto.

Dla mających ochotę trochę poczytać i zrozumieć czym jest karmiony przeciętny Rosjanin, polecam cykl GOWORIT MOSKWA Agnieszki Jędrzejczyk na oko.press (dostępne po darmowej rejestracji).
Русский военный корабль, иди нахуй