Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 277729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #2460 dnia: Lutego 12, 2026, 21:19:45 »
A co z chomikami?

« Odpowiedź #2461 dnia: Lutego 13, 2026, 10:25:55 »
Rosjanie wybrali gołębie, gdyż były w przeszłości wykorzystywane do przenoszenia wiadomości więc prawdopodobnie łatwiej przysposobić je na bio-drony, niż chomiki. Chomiki nie są też fizjologicznie gotowe do pokonywania dużych odległości w szybkim czasie.

« Odpowiedź #2462 dnia: Lutego 13, 2026, 12:33:02 »
Rosjanie wybrali gołębie, gdyż były w przeszłości wykorzystywane do przenoszenia wiadomości więc prawdopodobnie łatwiej przysposobić je na bio-drony, niż chomiki. Chomiki nie są też fizjologicznie gotowe do pokonywania dużych odległości w szybkim czasie.

Ostatnio coraz częściej Szahedy zrzucają drony FPV. Może idąc tym tropem da się zrzucić chomika z gołębia i spenetrować umocnienia?
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #2463 dnia: Lutego 14, 2026, 14:12:11 »
Podczas Monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa przemawiał dziś Zełenski.

Z ciekawszych informacji to podał rosyjskie straty z ostatnich dwóch miesięcy:

Grudzień - 35000 zabitych
Styczeń - 30000 zabitych

90% tych strat spowodowały drony.

« Odpowiedź #2464 dnia: Lutego 17, 2026, 00:04:32 »
Dosyć głośno dzisiaj o operującym w rejonie Kijowa dywizjonie F-16, w którym podobno obok Ukraińców latają Holendrzy i Amerykanie.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #2465 dnia: Lutego 17, 2026, 11:47:10 »
Co do strat to czytałem, że Ukraina traci ok. 1.15 mln ludzi rocznie - nie wiem od jakiego czasu, czy to uśredniona wartość za wszystkie lata, ale jest to tragedia dla demografii państwa.
Giną najbardziej produktywni ludzie, a jeszcze więcej zostaje kalekami w mniejszym bądź większym stopniu.

Ukraińcy co siedzą na zachodzie raczej nie wrócą do ruiny gospodarczej. To kolejne miliony.
Ci co zostaną na Ukrainie będą żyć w biedzie - bez perspektyw i szans więc raczej dzieci robić nie będą.

A to wszystko można było przeciąć gdyby zachód zareagował z większą mocą na samym początku. Dziś prawdopodobnie kończyłoby się budowę muru granicznego w stylu Izrael - Gaza na granicy z Rosją.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2466 dnia: Lutego 17, 2026, 14:05:05 »
Dosyć głośno dzisiaj o operującym w rejonie Kijowa dywizjonie F-16, w którym podobno obok Ukraińców latają Holendrzy i Amerykanie.

Fake.

https://portalmilitarny.pl/wiadomosci/ukraina-ma-eskadre-zachodnich-pilotow-dowodzi-nia-tom-cruise/
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2467 dnia: Lutego 18, 2026, 13:18:27 »
Ale co jest fake'iem? Że jest jakaś tajna dedykowana eskadra złożona z zachodnich emerytowanych pilotów wojskowych F-16? Że na Ukrainie w ogóle "służą" tacy piloci? Czy że eskadrą F-16 dowodzi Tom Cruise? To pierwsze to może ściema, ale tych dwóch pozostałych bym nie skreślał...

A na poważnie - dla mnie to, że za sterami F-16 na Ukrainie siedzą też emerytowani zakontraktowani piloci zachodni, raczej nie ulega wątpliwości. Skoro tacy ochotnicy służą w wojskach lądowych, to dlaczego w lotnictwie miałoby być inaczej? Wątpię jednak, że jest to jakaś dedykowana jednostka. Ukraińcy ostatnio rozwiązali podobno Międzynarodowy Legion ochotników jako osobną jednostkę. Żołnierze zostali przydzieleni do regularnych jednostek ukraińskich. Więc wydaje mi się, że w przypadku pilotów bojowych jest podobnie - nie funkcjonują w ramach jakiejś dedykowanej jednostki, tylko normalnych struktur ukraińskich. Pytanie tylko ilu ich tam jest.

Inna sprawa, że Rosji oczywiście te historie są na rękę, by opowiadać bajki jak to walczy z całym NATO (i że dlatego radzi sobie tak, jak sobie radzi).

Jako bonusowa ciekawostka:

https://forsal.pl/swiat/bezpieczenstwo/artykuly/10643067,ukraincy-zdemolowali-nato-na-manewrach-ujawniono-to-po-wielu-miesiaca.html

Powyższy artykuł bardziej jako wątek humorystyczny, jako przykład dramatyzowania przekazu dla klików. Zdemolowali, upokorzyli i wgnietli w ziemię. NATO całe we łzach.

Tutaj bardziej rzeczowy komentarz:

https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/dwa-bataliony-rozbite-prawda-o-cwiczeniach-nato-w-estonii

Oczywiście wyciągnięcie wniosków z trwającego konfliktu jest konieczne, tak samo jak zmiana sposobu myślenia wśród tych osób, którym wydaje się, że doktryny NATO pisane w czasach Zimnej Wojny mają przełożenie 1:1 na współczesne pole walki. Mam nadzieję, że u nas ktoś zechce wykorzystać wiedzę i doświadczenia służących tam polskich ochotników.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2468 dnia: Lutego 18, 2026, 13:47:46 »
Każdy wierzy w co chce wierzyć. Jedni w ufoludki, a drudzy w zachodnich pilotów, a trzeci w Ducha Kijowa. Oficjalny komunikat jest jaki jest.

Z drugiej strony gdyby taki emerytowany zachodni pilot został by złapany, to strzelającym szampanom w Moskwie nie byłoby końca. Szkoleni na pewno są przez zachód lub na zachodzie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2026, 14:12:33 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #2469 dnia: Lutego 19, 2026, 11:18:03 »
To że Ukraina szukała i dalej szuka pilotów z doświadczeniem w powożeniu F-16 to żadna tajemnica. Wiemy, że np. mają wielu byłych operatorów jednostek specjalnych z "zachodu" w swoich szeregach - i to często walczących jako kontraktorzy na pierwszej linii.
Ale jednak pilot bojowy to nie "zając" biegający po polu. Jego wyszkolenie i wiedza nie są na sprzedaż. I każdy, który przechodzi takie szkolenie jest tego świadomy. Co innego latanie dla którejkolwiek z firm świadczących usługi RedAir w ramach NATO a co innego aktywne branie udziału w konflikcie poza granicami Paktu. Jest to pilnowane przez ponurych panów, którzy dbają aby pewne rzeczy nie wyciekły. Owszem, nie obejmuje to np. konsultingu czy pomocy w szkoleniu, ale odbywa się to poza terytorium Ukrainy. Jestem pewien, że nad Ukrainą nie lata bojowo żaden były pilot NATO.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #2470 dnia: Lutego 20, 2026, 09:33:59 »
Ok, zaznaczam, że nie mam absolutnie żadnej konkretnej wiedzy w tym temacie i to tylko moje gdybanie. Po prostu wydaje mi się, że jest większe prawdopodobieństwo, że jakiś emerytowany pilot z USA czy Holandii tam lata bojowo, niż że nie lata. Jedni wierzą w ufoludki, a drudzy w oficjalne komunikaty. ;)

Co do pojmania takiego pilota po zestrzeleniu, to co dokładnie miałoby się stać? Kazaliby mu w rosyjskiej telewizji ogłosić wyższość gospodarki centralnie planowanej nad kapitalistyczną? To nie te czasy. Co by się stało? Nic. Po prostu byłby cenną kartą przetargową w negocjacjach na wymianę jeńców. Tak samo jak wcześniej pojmani obcokrajowcy (chyba Brytyjczycy). Ale tak poważnie, to jakie są szanse na trafienie do niewoli przez takiego pilota? Przecież te samoloty nie operują za linią frontu, a nawet chyba nie w bezpośrednim rejonie frontu. Działają przede wszystkim na tyłach, w ramach obrony powietrznej. Raczej nikt nie przeprowadza nimi misji CAS, bo ryzyko utraty maszyny jest po prostu za duże.

Jeszcze  jedna kwestia. Robienie z emerytowanego pilota F-16 jakiegoś magika wyszkolonego w arkanach czarnej magii, posiadającego tak tajemną wiedzę, że "ponurzy panowie" nie pozwolą na taką sytuację... Bez przesady. Mówimy o maszynach, których obsługę można opanować (od strony teoretycznej) w warunkach domowych w DCS czy BMS. Jak dla mnie to nie jakaś szczególna tajna wiedza czynni tych pilotów tak pożądanymi przez Ukrainę, tylko ich doświadczenie. Nie wiem też co dokładnie miałoby "wyciec" w przypadku tej platformy, co nie trafiło już wcześniej do domeny publicznej, w ten czy inny sposób.

Ale, jak napisałem, to tylko moje gdybanie. Jeśli macie jakąś pewną wiedzę z pierwszej ręki w tym temacie, to chylę czoła.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2471 dnia: Lutego 20, 2026, 10:48:35 »
Taki pilot byłby cennym nabytkiem z wielu powodów. To i owo na temat NATO zna, to i owo o sprzęcie też. Miałby też dostęp do informacji wojskowych ukraińskich. Propagandowo byłaby to woda na młyn propagandystów, byłby to dowód na to, że to zachód nakręca wojnę, że najemnicy z zachodu walczą tam na masową skalę etc. Tak naprawdę wszystko można sobie tu wstawić i kręcić informację prawdziwe i nieprawdziwe.

Co innego jest sobie czytać, bawić się w gierkach, a co innego móc wykonać prawdziwe testy i zweryfikować to co jest w "publicznej domenie" z wiedzą praktyczną z pierwszej ręki. Dlatego tak ochoczo od zawsze obie strony targały wzajemnie swoje graty. Dlatego też jak cokolwiek z papierów wpływało na forum War Thundera to zawsze było delikatnie mówiąc poruszenie z tego powodu.  Gdyby to nie było takie istotne to nikt by specjalnie nie robił z tego powodu gównoburzy. Pewne rzeczy z punktu widzenia technologicznego dalej dla Rosjan są nieosiągalne z wielu powodów. Stąd targanie obrabiarek z zachodu itp. akcje.

Natomiast wojna stanęła w miejscu, obie strony ponoszą kolosalne straty i każda najmniejsza informacja czy rzecz, może potencjalnie przechylić szalę zwycięstwa na którąś stronę. Każdy taki najemnik zachodu staje się zakładnikiem i kartą przetargową w załatwianiu sobie swoich spraw z państwem z którego pochodzi, bo nikt go tam nie chce zostawiać na pastwę losu. Wizerunkowo byłby to blamaż. Ostatnio było dość głośno jak to FSB załatwiało starlinki od rodzin pojmanych ukraińskich żołnierzy. Niby takie nic, a jednak dało się. Dlatego ja bym się nie rozpędzał z takim "bez przesady".

Każdy wierzy w to co chce wierzyć. Podobnych rewelacji było już mnóstwo, sam narzekałeś na media jak to nakręcają sensację i dla mnie to takie właśnie nakręcanie sensacji. Bądź co bądź też potrzebne, bo świat już przyzwyczaił się do tej wojny. Nie mam jak tej informacji zweryfikować, ale wolę kierować się głosem rozsądku i szczerze mówiąc nie bardzo mnie interesuje jak jest naprawdę. Grunt aby się kręciło w dobrym kierunku i dla mnie bardziej wiarygodna jest wypowiedź rzecznika prasowego Sił Powietrznych Sił Zbrojnych Ukrainy niż grupy ludzików z szemraną przeszłością. Nie twierdzę też, że nie ma w tym ziarnka prawdy. Niemniej jestem powściągliwy i już.

Żyjemy w dziwnych czasach i nawet patrząc co chlapnął Obama o ufoludkach i jak pewne podatne osobniki zareagowały, a potem jak zgrzał się pomarańczowy pan, to wiesz... w każdym razie jakikolwiek bzdurny wyssany z palca temat może nakręcić spiralę sensacji w mediach społecznościowych i zbudować na tym kościół wyznawców.

« Odpowiedź #2472 dnia: Lutego 20, 2026, 12:01:05 »
Ale tak jak napisał kolega Jascha, prawdopodobieństwo trafienia takich pilotów do ruskiej niewoli, jest zerowe. Jeśli są, to latają wyłącznie nad terytorium Ukrainy, nie okupowanym przez Rosjan.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2473 dnia: Lutego 20, 2026, 13:06:37 »
Latają tam gdzie muszą, w sumie teraz ganiają drony lecące w stronę Kijowa, ale jak trzeba to przy linii frontu bombkę też potrafią zrzucić.

« Odpowiedź #2474 dnia: Lutego 20, 2026, 15:17:44 »
Może też rosyjskie zagrożenie nie jest aż takie wielkie dla pilotów. Nie raz były filmiki jak zwykłe drony dolatują do S-300, S-400 czy BUK. Bardziej bym wierzył, że piloci mają pod skrzydłami na tyle dobre zasobniki do walki elektronicznej, że ewentualne zagrożenie z lądu można zminimalizować.
Jestem ciekaw co użyły USA podczas najazdu na Wenezuelę, że odbyło się bez wystrzału o-plot.