Autor Wątek: Problem z formatowaniem dysku zewnętrznego (CRC)  (Przeczytany 489 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z formatowaniem dysku zewnętrznego (CRC)
« dnia: Marca 13, 2022, 12:36:49 »
Mam problem z formatowaniem "dysku zewnętrznego" - w moim przypadku jest to karta microSD podłączona pod adapter USB. W trakcie transferu plików doszło do zawieszenia i musiałem odłączyć ją od komputera. Teraz nie jestem w stanie jej sformatować. Po podłączeniu Windows pokazuje komunikat, że jest uszkodzona i zaleca naprawę. Niestety ta funkcja nic nie daje (mimo informacji, że naprawa się powiodła). Próbowałem sformatować kartę za pomocą narzędzia zarządzanie dyskami Win10  i Hard Disk Low Level Format Tool. W obu przypadkach jest to niemożliwe. CHKDSK również nic nie pomógł (komendy /f /r, pełne skanowanie). Aha, w HDTune test wywala mi 100% uszkodzonych sektorów.

Da się jeszcze to uratować? Jakieś sugestie dot. oprogramowania które może sobie z tym poradzić? Nie chodzi o odzyskanie plików, tylko możliwości korzystania z nośnika danych.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Problem z formatowaniem dysku zewnętrznego (CRC)
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 13, 2022, 13:16:46 »
Dobry czytnik kart (np. Sandisk) i próba wali jakimś softem do robienia partycji. Może coś z płyty Hirens Boot, ale tu może pojawić się problem z widocznością w programie takiej karty. Może na szybko to:

https://www.partitionwizard.com/partitionmagic/portable-partition-magic.html

Wywalenie partycji i postawienie na nowo. Jak się coś z nią zadziało i się ubiła to też tego nie przeskoczysz. Takie akcje to zawsze rzeźbienie w g... i nie ma jednej drogi.

Może jeszcze to: https://www.dobreprogramy.pl/hp-usb-disk-storage-format-tool,program,windows,6628218108999809
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: Problem z formatowaniem dysku zewnętrznego (CRC)
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 13, 2022, 19:54:46 »
Dzięki. Próbowałem wszystkiego z powyższego, ale na razie bez powodzenia. Żaden program nie jest w stanie sformatować tej karty ani usunąć i utworzyć partycję na nowo. Zawsze wyskakuje jakiś błąd. W zależności od programu: błąd odczytu / CRC itp. MiniTool Partition Wizard wywala mi błąd "bad disk". Ten program HP wywala błąd, że dysk jest zabezpieczony przed zapisem. Jeszcze taka ciekawostka - CMD/DISKPART w wykazie nośników (list volume) pokazuje mi przy tej pozycji info "unusable".

Ostatnia nadzieja to program DiskGenius, który znalazłem na Hiren's Boot. Ma opcję odbudowy sektorów, ale pewnie będzie to trwać wieczność. Może zostawię na noc.

Ogólnie jestem zaskoczony, że bez fizycznego uszkodzenia, tak to można spierniczyć.

PS. Jeszcze się zastanawiałem czy to kwestia czytnika, bo ten co mam to jakiś chiński no-name z Allegro, ale tablet (Android) też nie jest w stanie sobie poradzić z formatem. Szukałem jakiś programów w Google Play, ale sam szit z reklamami tylko tam jest.