Autor Wątek: Thrustmaster Pendular Rudder Pedals - opinie, czy ktoś zna, testował?  (Przeczytany 1090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał do czynienia z pedałami Thrustmaster TPR Pendular Rudder Pedals?

https://www.thrustmaster.com/pl-pl/products/tpr-thrustmaster-pendular-rudder/

A jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie, to czy mógłby się nim podzielić, zwłaszcza porównując z innymi popularnymi modelami.
Użytkuję Thrustmaster T Flight Rudder Pedals, ale po kilku latach bezproblemowego użytkowania zaczął się problem z centrowaniem. Znalezione w sieci opinie niezwykle wychwalają te nowe thrustmasterowe pedałki, ich jakość wykonania, użyte materiały, dokładność sterowania, precyzję, ale jestem ciekaw opinii forumowiczów.
Z góry wielkie dzięki za opinie

Odp: Thrustmaster Pendular Rudder Pedals - opinie, czy ktoś zna, testował?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 08, 2022, 22:16:54 »
Ciężko mi to porównać z innymi, bo nie miałem do czynienia, ale cóż.

Cena jest trochę zaporowa, ale faktycznie jakość wykonania, materiały, precyzja, są tego warte. Nachylenie hamulców jest regulowane, zdaje się w pięciu możliwych pozycjach. Siła wymagana do wychylenia orczyka regulowana jest przez sprężyny. Można mieć zamontowane dwie, jedną, albo wcale, więc i do śmigłowców pasują. Sama konstrukcja jest stosunkowo ciężka, a do tego ma gumowe podkładki antypoślizgowe, więc na panelach czy kafelkach (jak ktoś gra w kiblu :roll:) nie powinno być problemu z użytkowaniem. Przez to jak one są skonstruowane, nie ma żadnego szarpania przez cały "travel distance", w połączeniu z czujnikiem halla można naprawdę precyzyjnie celować i ogólnie latać.

Tak jak spojrzałem na stronkę, to wszystko co tam mają napisane to się zgadza. Jak dla mnie, lepszego rudder'a na razie nie ma, głównie przez to że to jedyny taki układ gdzie cała konstrukcja "wisi", a nie jeździ po szynach które chcąc, nie chcąc, z czasem się wyrabiają.

To tak na szybko i z grubsza.

P.S. Są też ultra ciche, bo znowu, nie jeździ to na żadnych prowadnicach.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 08, 2022, 22:24:48 »
Dzięki :)
To wszystko wyczytałem i z opisu i z opinii.
A że rzeczywiście cena niezła, stąd i pytanie czy ktoś sam testował, czy przysłowiowa gra warta świeczki ;)

Offline ivn

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2022, 18:17:27 »
Potwierdzam wszystko co napisał =OPS=Slider1709
Ja przesiadłem się z Saitek rudder pedals, to był skok w nad przestrzeń. Na początku nawet ta precyzja oraz taka ogólna łatwość i przyjemność w użytkowaniu mierziła. Ja za swoje jakieś półtora roku temu zapłaciłem 450 funtów, a teraz jak sprawdzałem, to i 400 można dostać. Ale nie żałuję.

A tu jeszcze takiego moda można dokupić: https://fsxtimes.wordpress.com/2021/11/03/749-cubesim-tpr-damper-kit-review/
Ceny zaczynają się od 75 funtów.

O dopiero zobaczyłem datę Waszych postów. Ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2022, 20:21:43 »
Wielkie dzięki. Nie ma to jak wrażenia użytkownika  :)
Zaczynam się coraz bardziej przekonywać do zakupu, mimo iż na pierwszy rzut oka cena mocno niesprzyjająca.
Dzięki  :564:

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 27, 2022, 21:37:20 »
Również posiadam te pedały i przesiadałem się z Saitek Pro Flight Rudder Pedals. Kupiłem prawie rok temu w jakiejś promocji za 1749 zł. W całym zakresie ruchu mamy jednostajny (regulowany) opór, są bardzo precyzyjne. Do sterowania trzeba się jednak przyzwyczaić i dużo zależy od ustawień pedałów. Wrażenie robi też rozmiar - wydają się ogromne, ale finalnie dają więcej miejsca na nogi (jak nie korzystamy) niż te od Saitek'a. Pedały są ciężkie, mają antypoślizgowe nóżki, ale to za mało - będą się przesuwać - ja swoje mam do paneli przymocowane za pomocą przyklejanych rzepów - Po jednym z pasków z każdej ze stron wystarcza. Potwierdzam, że są bardzo ciche w użytkowaniu. Mogę je śmiało polecić.

Z ciekawostek producent podaje w instrukcji, że z zestawu należy korzystać wyłącznie w obuwiu.

System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 29, 2022, 18:09:46 »
Ja też przesiadłem się z Saitek Pro Flight Rudder Pedals. Różnica  w użytkowaniu jest naprawdę ogromna. Brak niepotrzebnych oporów, płynne działanie. Tak jak napisał ivn, na początku trochę "dziwnie" się ich używało. Trzeba też mieć świadomość, że są wielkie i ciężkie. Jeżeli ktoś (tak jak ja), nie ma stałego miejsca do latania, to musi się nanosić ;)
Ja z pedałów korzystam na panelach podłogowych i muszę je (znaczy pedały) mieć oparte o ścianę. Na razie dystans zapewniają mi plastykowe pudełka ale już myślę o bardziej "profesjonalnym" rozwiązaniu zabezpieczającym przed ich przesuwaniem się po podłodze.
Informacja o lataniu w obuwiu ma sens. Tak właśnie zacząłem ich używać. Jest to wygodniejsze niż latanie boso.
Co do ceny - tanio nie jest. Ale moim zdaniem  to jedno z najlepszych urządzeń "wielkoseryjnych". Dalej jest np. Virpil lub MFG, ale to jeszcze większe pieniądze.