Autor Wątek: Ilość pamięci vram, a wydajność karty graficznej.  (Przeczytany 571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ilość pamięci vram, a wydajność karty graficznej.
« dnia: Czerwca 15, 2022, 08:18:56 »
Witam, w paru wątkach ten temat się pojawił, na necie też troche tego jest. W bardziej dostępnyhch cenowo nowych kartach standad to 8GB pamięci. Nie pytam czy warto zainwestować w kartę o większej ilości pamięci, bo to oczywiste. Ale jak to ma się ogólnie do wydajności w naszych symulatorach? Czy 8GB to już generalnie za mało?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Ilość pamięci vram, a wydajność karty graficznej.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 15, 2022, 08:30:09 »
Witam, w paru wątkach ten temat się pojawił, na necie też troche tego jest. W bardziej dostępnyhch cenowo nowych kartach standad to 8GB pamięci. Nie pytam czy warto zainwestować w kartę o większej ilości pamięci, bo to oczywiste. Ale jak to ma się ogólnie do wydajności w naszych symulatorach? Czy 8GB to już generalnie za mało?

W mojej opinii tak (nawet na 2D) ale ja latam w VR. Tu ciekawy przykład na DCS https://i.imgur.com/bEq2FzE.jpg, DCS mi zżera 20Gb na 24 pamięci karty. Pięknie LOL. Natomiast przecież miałem kiedyś i kartę 8Gb i latać się dało. Na pewno iłek będzie chodził ok i tu tego nie odczujesz, MSFS może być zagadką, w DCS ludzie przy 8Gb odczuwają problemy z nowymi modułami, pamięć się szybko zapycha i jest spadek wydajności. Przejście na tekstury medium pomaga w takim wypadku i problem ponoć znika. Do tytułów chodzonych wystarczy za to na pewno.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 15, 2022, 10:21:46 »
Ok, jak mawia nasz szanowny kolega Mazak, pamięci nigdy za dużo:). Właśnie pozbyłem się karty z 8GB pamięci i zamówiłem RTX3080 12GB, jak dojdzie, to potestuję. Zawsze przecież można zwrócić. Niestety też popadłem w VR szaleństwo. Chociaż jak piszesz, że ci zjada 20GB, to te 4GB prawdopodobnie różnicy wielkiej nie zrobi.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2022, 13:43:05 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 15, 2022, 11:14:21 »
Dobry wybór, z 3080 będziesz zadowolony.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl