Autor Wątek: Starfield  (Przeczytany 8338 razy)

Odp: Starfield
« Odpowiedź #15 dnia: Września 05, 2023, 11:20:35 »
 :) Tak jest, Skyrim jest ponadczasowy, w zasadzie gra idealna, Baldur (trójka oczywiście) też wyśmienity, jeszcze nie skończyłem, ale świetny.
A za Starfielda pewnie kiedyś się zabiorę, ale jeszcze poczekam. A co do CP, taa, cały czas czuję niesmak na samo hasło CP i mimo iż mam (dostałem w prezencie i nawet kiedyś zacząłem) to jakoś mi się nie śpieszy i straciłem zainteresowanie tym jak i pewnie kolejnymi tytułami firmy.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #16 dnia: Września 05, 2023, 11:24:03 »
No nie wiem, Skyrima zacząłem i po 10+ godzinach się zatrzymałem i nigdy nie wróciłem. :)  Choć oczywiście planuję, jasne...

Za to kosmiczny setup mi odpowiada, więc kiedyś Starfielda na 100% kupię i sprawdzę. Choćbym miał skończyć podobnie, czyli na kilku czy kilkunastu godzinach gry. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #17 dnia: Września 05, 2023, 11:39:16 »
"De gustibus..." :)
Pewnie jak ze wszystkim, nie ma czegoś takiego jak jedna jedyna gra, samochód, potrawa itd.
I dobrze, jest różnorodność, dla każdego coś dobrego.
Ja mam sentyment do całej serri Elder Scrolls, której ostatnią jak dotąd częścią jest Skyrim, acz chodzą słuchy o kontynuacji.
Pamiętam, gdy świeżo po maturze, miałem wolne i straciłem chyba z dwa tygodnie z życiorysu w granie w Arenę, czyli część pierwszą cyklu (jeszcze w dobie pierwszych PC-tów, chyba XT to się nazywało). Po prostu przez dwa tygodnie grałem, z minimalnymi przerwami na jedzenie, higienę i bardzo ograniczony sen. Nigdy przed, ani po tego nie doświadczyłem, tak wygląda uzależnienie od kompa ;) , ale ta gra mnie wciągnęła. Na finiszu pojawił się jakiś błąd, więc gry nie skończyłem i nigdy do niej nie wróciłem. Bałem się tego swoistego przymusu grania i nigdy potem nie dopuściłem do takiego pochłonięcia przez jakąkolwiek grę, a obecnie to raczej gram sporadycznie i raczej pogrywam, a nie kończę :)

« Odpowiedź #18 dnia: Września 05, 2023, 12:10:14 »
Aż tak? No no... A tyle ocen 8, 9 a nawet 10 na 10. Ciekawe. :)

Pod tym linkiem jest dość obiektywna recenzja:

https://www.youtube.com/watch?v=JqbrKaKdNek&ab_channel=ZSNG-Zastarzynagry

Ogólnie jeżeli ktoś liczył na RPG nowej generacji to będzie zawiedziony. A ci którzy spodziewali się iż Bethesda wypuści znów tą samą grę jaką wydaje wciąż na nowo od dwudziestu lat, nie rozczarują się.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Września 05, 2023, 13:34:57 »
a wydano... ha tfu!

What? To chyba graliśmy w dwie różne gry, czy na pewno mówisz o CP77? Gra ma obecnie bardzo dobre komentarze i opinie: na Steam masz 89% pozytywnych komentarzy, dla mnie stoi zaraz za Wiedźminem 3 w rankingu gier wszechczasów. Fabuła i całe Night City nie dość, że jest świetnie oddane to jest to w zasadzie możemy mówić o grze filmie, z całkiem niezłą fabułą. Czym innym była wartość techniczna na premierę, ale co do samej fabuły nic się nie zmieniło. Tu natomiast wszyscy mówią o aspekcie fabularnym gry, a nie technicznym, nie porównuje się gruszek do jabłek przecież. Fabularnie CP77 nie zmienił się od samego początku i pod tym względem niewątpliwie jest grą wybitną ale kto co lubi, jedni wolą słońce inni deszcz ;).

Co do Starfield, trochę się łamałem ale chyba poczekam. Wychodzi, zdaje się, że to takie No Man's Sky ale z lepszą grafiką. Pewnie będzie moment, że z chęcią sobie w niego pogram, ale ostudziliście nieco moje zamiary. Cała nadzieja w modach, chociaż na teraz jeszcze pewnie za wcześnie na to. Czy ktoś wie czy mają tutaj dodwać więcej contentu w jakiś patach?
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2023, 13:57:29 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #20 dnia: Września 05, 2023, 14:18:46 »
Z tej recki wygląda na to, że to jednak jest dobra gra, i przynajmniej na trochę godzin da radości. Przynajmniej mi da. :)

OT: @addi
Pewnie jak ze wszystkim, nie ma czegoś takiego jak jedna jedyna gra, samochód, potrawa itd.

Stary Iłek, Toyota, pierogi ruskie. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #21 dnia: Września 05, 2023, 14:48:27 »
What? To chyba graliśmy w dwie różne gry, czy na pewno mówisz o CP77? Gra ma obecnie bardzo dobre komentarze i opinie: na Steam masz 89% pozytywnych komentarzy, dla mnie stoi zaraz za Wiedźminem 3 w rankingu gier wszechczasów. Fabuła i całe Night City nie dość, że jest świetnie oddane to jest to w zasadzie możemy mówić o grze filmie, z całkiem niezłą fabułą. Czym innym była wartość techniczna na premierę, ale co do samej fabuły nic się nie zmieniło. Tu natomiast wszyscy mówią o aspekcie fabularnym gry, a nie technicznym, nie porównuje się gruszek do jabłek przecież. Fabularnie CP77 nie zmienił się od samego początku i pod tym względem niewątpliwie jest grą wybitną ale kto co lubi, jedni wolą słońce inni deszcz ;).

No nie. Ale nie ma sensu się kłócić. Dość powiedzieć, że bugi i wydajność na przedpotopowych sprzętach to był najmniejszy problem tej gry. Ja ją postrzegam jako jeden wielki placeholder docelowej zawartości i jeden wielki kikut po planowanych mechanikach. Zasadniczo od kilku lat marketing wciskał kit o grze, której nie było. Która może miała być, ale stan (nie chodzi o bugi) i, hmmm, spójność (koherentność?)tej gry wskazuje na to, że przynajmniej kilka razy zaczynano od początku, bazując jedynie na tych samych assetach z quixela. Nie ma sensu ciągnąć tego wątku i cieszę się, że Ci się podobało. Ale CP to dla mnie było nawet nie alpha a techdemo, przynajmniej kilka razy wywrócone w czasie produkcji do góry nogami i posklejane na koniec ze strzępów, z formalnie domkniętą pętlą fabularną, żeby to można było jako grę sprzedawać. Dla mnie średniak kompletny, sklejony na smarka i zbrązowiałe kalesony, że przywołam Elwooda :)
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2023, 15:03:46 wysłana przez BigQ »
Dawniej Qbeesh.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Września 05, 2023, 17:08:06 »
Na teraz na Meta CP77 ma 86% pozytywnych ocen https://www.metacritic.com/game/pc/cyberpunk-2077, a Starfield 88%: https://www.metacritic.com/game/pc/starfield. Ale dodać trzeba, że Meta to żadna wyrocznia, bo w cale nie trzeba mieć gry (wiarygodniej wypada już Steam dla mnie). BG3 za to ma na Meta 96%, nieźle.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #23 dnia: Września 05, 2023, 19:14:09 »
Z tej recki wygląda na to, że to jednak jest dobra gra, i przynajmniej na trochę godzin da radości. Przynajmniej mi da. :)

OT: @addi
Stary Iłek, Toyota, pierogi ruskie. ;)

Oj tak, pierogi w każdej postaci i z każdym nadzieniem, to jedna z najgenialniejszych potraw, Iłek OK, ale ponieważ ja lubię odkurzacze to Falcon i jego rozwój na BMS-ie skończywszy, a co do aut, trochę się zraziłem do T, więc wolę V. O i widzisz, że nie ma czegoś jednego naj :) .

« Odpowiedź #24 dnia: Września 06, 2023, 18:22:10 »
A mi dziś przyszedł kod z morele.net na standardową wersję.
Aktywacja przez stronę i narzędzie AMD, przypis do konta steam. Całość przysłowiowe 5 minut.
Co prawda Skyrim mnie nie przyciągnął, ale sprawdzę Starfielda, bo wolę klimaty s-f. :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #25 dnia: Września 06, 2023, 18:27:04 »
Osobiście, za Skyrima zabierałem się kilkukrotnie, od dnia premiery do... teraz. Mam rozgrywkę, która skończyła się identycznie jak wszystkie poprzednie - dobiłem ~30-40lvl i zwyczajnie ta gra stawała się NIESŁYCHANIE nudna.

Z tego co widziałem recki i pierwsze wrażenia odnośnie Starfielda, to beztesta odgrzała kotleta, jak to robi od.. 15(?) lat i po prostu zrobiła Skyrima w kosmosie, w dodatku z takimi wymaganiami że śmiech człowieka ogarnia.

Po tym co pooglądałem o najnowszym tworze bezstesty, to nawet nie chce mi się tego piracić, a co dopiero dać tym parówom choćby złotówkę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Września 06, 2023, 20:15:17 »
Nie róbmy offtopa proszę.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #27 dnia: Września 06, 2023, 20:50:49 »
Osobiście, za Skyrima zabierałem się kilkukrotnie, od dnia premiery do... teraz. Mam rozgrywkę, która skończyła się identycznie jak wszystkie poprzednie - dobiłem ~30-40lvl i zwyczajnie ta gra stawała się NIESŁYCHANIE nudna.

Z tego co widziałem recki i pierwsze wrażenia odnośnie Starfielda, to beztesta odgrzała kotleta, jak to robi od.. 15(?) lat i po prostu zrobiła Skyrima w kosmosie, w dodatku z takimi wymaganiami że śmiech człowieka ogarnia.

Po tym co pooglądałem o najnowszym tworze bezstesty, to nawet nie chce mi się tego piracić, a co dopiero dać tym parówom choćby złotówkę.

Ja nie mówię, Skyrim mi się bardzo podobał, ale też brałem wszystkie dodatki, niektóre przygody to wspominam do dziś :). Może ten Starfield nie będzie taki zły, ale nieco poczekam jak rozwinie się temat. Pewien powiew świeżości to na pewno jest. Ja to bym chciał usłyszeć opinię kogoś kto grał w to i ... Star Citizen. 8)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #28 dnia: Września 10, 2023, 19:51:37 »

« Odpowiedź #29 dnia: Września 11, 2023, 21:30:18 »
Chyba nie jest źle z tym Starfieldem
Na razie mi się podoba pod względem fabularnym, ale dopiero liznąłem niecałe 8 godzin, jestem na 5-tym poziomie a dopiero eksploruję Nową Atlantydę i jeszcze nie wszystko odkryłem. A gdzie dalsze planety, układy, krainy... Widać, że gra jest projektowana na długie godziny rozgrywki.
Kreator postaci zajął mi z kwadrans, bo czytałem i wybierałem cechy charakteru a nie tworzyłem widoku 3D awatara.
Interfejs z serii siąść i płakać w grze z 2023 roku. Przekopanie się przez ekwipunek jest dla hardcorów. ;)

Trzeba się nastawić na mody, bo tym stał Skyrim i tym będzie stał Starfield. Ekwipunek, DLSS, UI, itd. naprawią moderzy... [link 1], [link 2] a więcej to pewnie na google.

Trzeba pomyśleć o uaktualnieniu sprzętu
To co odwalili autorzy, to śmiech na sali. Jak można mówić, że ten paść technologiczny jest zoptymalizowanym nextgenowym rozwiązaniem dla PC-tów. Jak można twierdzić, że ich soft jest spoko a to użytkownicy mają za słabe komputery.
Trzeba przyznać, że może być dopracowane pod względem błędów. Przez te 8 godzin jedynymi "błędami" jaki miałem, to NPC przyblokowany (w animacji ruchu) przez NPC-ta z którym rozmawiałem - chodził w miejscu w tle. Drugi, to NPC idący ode mnie w czasie rozmowy - rozpocząłem rozmowę w trakcie rozpoczęcia animacji ruchu. Trzeci, to nieodprowadzenie NPC do "mojego pokoju" w Loży - rozpocząłem nowy dialog zanim postać ruszyła z miejsca.
Jednak nie było zwisu, CTD, przyblokowania postaci, itd.
FPS mam wysokie (60+) w Nowej Atlantydzie bez FSR, na natywnym 1440p z praktycznie ultra, ale i komp mocny. Patrząc na to co jest na monitorze, to powinienem mieć z 2 razy więcej.
W wolnej chwili: https://www.youtube.com/watch?v=xZUSjSoVzQg.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11