Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 141017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #345 dnia: Grudnia 12, 2013, 14:01:10 »
Może też tak być, że wraz z premierą Oculus Rifta, Tracki IR straci rację bytu.

Nie sądzę, żeby stracił rację bytu, nie wszyscy niestety będą mogli używać Oculusa, czytałem o bólach głowy, wymiotach czyli problemach z błędnikiem, dlatego nie przekreślałbym go ot tak. Z własnego doświadczenia mogę napisać, że po 15 minutach w zamkniętym symulatorze Orlika w Dęblinie, po wyjściu nie czułem się specjalnie dobrze, "boję się" pomyśleć co będzie jak założę, pewnie w niedalekiej przyszłości, do testów te okulary.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #346 dnia: Grudnia 12, 2013, 15:14:55 »
Nie mówię, że wszyscy odejdą od TiRa, ale może stracić swoją pozycję wśród symulotników. Pożyjemy, zobaczymy...

« Odpowiedź #347 dnia: Grudnia 12, 2013, 16:08:49 »
Ze sztucznym 3D jest jak z piciem - fajnie jest aż do pożyg... zwracania. ;)
Dodajmy jeszcze koszt nowego sprzętu.
Nie jestem przeciw nowej technologii, ale pomimo obecnego hype'u, nie przewiduję zawładnięcia rynku.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #348 dnia: Grudnia 12, 2013, 17:29:00 »
Oculus na pewno się sprawdzi w strzelankach i tym podobnych - w simach to nie wiem - nie każdy będzie chciał nosić na sobie to coś, gdzie dostęp do klawiatury jest utrudniony.

Ale w komplecie z matą, na której chodzisz w miejscu i to samo robisz w grze jest do pomyślenia :) Puścić tylko Doom 3 i tętno może być 150 na minutę :D

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #349 dnia: Grudnia 12, 2013, 17:55:29 »
Ponoć dostęp do klawiatury nie jest aż takim problemem (zwłaszcza jak masz HOTAS lol). Na pewno w porównaniu z Trackiem fajnie wypadnie rozglądanie się, bo jak rozumiem Rift ma 1:1, czyli żeby obejrzeć się za siebie trzeba będzie faktycznie obrócić głowę. De facto da to wrażenie bycia w kokpicie, co na pewno zwiększy immersion, a to całkiem sporo. Większym problemem jest to o czym pisze JacD - ja np nie moge oglądać filmów 3d, bo mnie głowa boli i oczy puchną.

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #350 dnia: Grudnia 12, 2013, 18:01:22 »
Trackir nie bedzie zagrożony Oculusem ,a raczej technologią która wprowadza do obiegu i nie mówie o 3D - te w oculusie jest żałosne i nie przedstawia się dużo lepiej niż hełm VFX-1 z 1995 r. - wiem coś o tym, bo go posiadam. Natomiast podoba mi się idea trackingu na akcelometrach i żyrokomapsie MEMS.
Własnie w oculusie ta technologia jest ładnie zaimplementowana i pozwala na swobodne poruszanie sie po wirtualnym kokpicie bez narażenia (jak w przypadku Trackir lub freetracka) na utratę synchronizacji kamera -klip IR. Zwłaszcza że całość, akcelerometr z procesorkiem właściwie można zmieścić w zwykłych słuchawkach. Taki gadżet zdetronizuje Tracka, gdyż jego prędkość ,stabilność i dokładność żależy wprost proporcjonalnie od rodzielczości próbkowania akcelerometru no i dobrego softu.

Pozdrawim

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #351 dnia: Grudnia 12, 2013, 18:06:40 »
Dobrej jakości MEMSY, i układy typu 5 w jednym, to świetny bajer. Oparty na tym TrackIR to najbliższa przyszłość. Jak nie firmy NP to innej. Technologia tania, prosta, a nie trzeba mieć kamery, i może działać na dowolnych kątach, tylko zerowanie będzie potrzebne, ale to w TIR/FT też masz... Kolega z pracy zachwalał ostatnio tanie układziki z Chin, wszystkomające...

Rzut beretem od użycia tego w grach. Amatorska elektronika i podłączenie - bo ja wiem? - przez NewView, albo FT (ale tu pełny kod by się przydał).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #352 dnia: Grudnia 21, 2013, 23:16:51 »
Co do oculusa to was zmartwie ale do simow przynajmniej bitewnych sie nie nadaje. Problem lezy w bardzo niskiej rozdzielczosci ekranow. Generalnie piksele sa tak wielkie ze az oczy bola(doslownie). Zanim zobaczysz przeciwnika on cie straci , gdy jestes na 6 widzisz kilka pikseli nie ma jak w to trafic. Co prawda testuje devkita ma nieco gorsze parametry jak komercyjny ale duzej roznicy nie bedzie. Za jakies 2 mc bede mial nowego deva juz z pelna rozdzialka to dam znac czy jest sens to kupic. Jednak nie sadze. Niebawem bede mial tez do dyspozycji konkurencyjny produkt o lepszych od occulus parametrach. To obadam jednak jeszcze pare lat minie nim powstanie cos o zadowalajacych parametrach gdyz by uzyskac ostroc widzenia monitora hd w okularach musisz renderowac 4780px na oko. Taki ekran jest koszmarnie drogi a renderowanie takiej rozdzialki wymaga mega karty co rodzi kolejny klopot.

« Odpowiedź #353 dnia: Kwietnia 05, 2014, 18:54:21 »
Przymierzam się powolutku do Track IRa 5 i tak szukając po necie natrafiłem na coś takiego: http://allegro.pl/freetrack-z-kam-ps3-eye-alternatywa-dla-trackir-i4112799685.html
Ktoś może testował i może potwierdzić, że to ma sens ? Czy raczej nie kombinować i dozbierać na oryginał, z drugiej strony różnica w kwocie dość znaczna :)

« Odpowiedź #354 dnia: Kwietnia 05, 2014, 19:24:03 »
http://il2forum.pl/index.php/topic,7343.0.html

W tym temacie jest wystarczająco dużo informacji nt. FreeTracka. Na Youtube może wpisać np. "FreeTrack Falcon 4.0" i będziesz widział jak to działa.

Ja sam korzystam z FT (narazie) i nie narzekam, ale oryginalny TrackIR jest na pewno lepszy, skoro tak dużo ludzi wydaje na niego kilkaset złotych.
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #355 dnia: Kwietnia 05, 2014, 21:14:00 »
Przymierzam się powolutku do Track IRa 5 i tak szukając po necie natrafiłem na coś takiego: http://allegro.pl/freetrack-z-kam-ps3-eye-alternatywa-dla-trackir-i4112799685.html
Ktoś może testował i może potwierdzić, że to ma sens ? Czy raczej nie kombinować i dozbierać na oryginał, z drugiej strony różnica w kwocie dość znaczna :)
Na początku trochę nerwów ale muszę przyznać, że głównie dlatego, że nie miałem wcześniej z headtrackami do czynienia. Obecnie działa aż miło- precyzja świetna, nie wiem w czym TrackIR miałby być lepszy. Moim zdaniem cena produktu NaturalPoint jest śmiesznie wysoka. Zobaczcie choćby jak wypada ona z Oculusem. Choćby dlatego nigdy nie kupię TrackIRa.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #356 dnia: Kwietnia 05, 2014, 21:34:21 »
FT z PSEye działa bardzo dobrze, tak samo dobrze z wieloma innymi kamerkami, szczególnie jeśli wymieni się filtr IR na inny. Dla majsterkowiczów. Działa też z Wiiremote - i wtedy mamy zdaje się do 120 fps. A to już blisko TrackIR'a... TrackIR'a za to odpakowujesz, instalujesz, podłączasz i używasz we wszystkich grach bez dodatkowych cudów, które musisz czasami zastosować dla FT (a to przez pazerność NP).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #357 dnia: Kwietnia 05, 2014, 21:39:14 »
Czołem,

Podzielam zdanie przedmówców. Jeśli masz choć troszkę żyłki majsterkowicza, ciut więcej cierpliwości - Free Track jest dla Ciebie. TrackIR super zabawka - ale cena powinna wynosić max 200 zł. To mój skromny punkt widzenia.

« Odpowiedź #358 dnia: Kwietnia 06, 2014, 12:06:04 »
Dzięki, w takim razie kupię sprzęt jaki podałem w  linku wyżej, nie jest drogi więc można zaryzykować. W sumie będę używać go do RoFa, CloDa i DCSa więc dość popularnych tytułów, mam nadzieję, że będzie smigać be zproblemu! Dzięki za pomocne podpowiedzi 8)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #359 dnia: Kwietnia 06, 2014, 12:24:28 »
Kupuj, powinno być OK. Część manualną masz zrobioną, tylko zainstalować driver'y do PS3Eye, FT i poustawiać sobie co i jak.

Dodam, że ustawianie zakresu, krzywych etc. etc. może zająć trochę czasu, bo zależy zarówno od gry, w której chcesz ruszać głową, jak i od twoich osobistych doznań i odczuć. Mam nadzieję, że nie będziesz miał od tego jakiś sensacji i bólów głowy ;)   Ten etap tuningu oczywiście jest do przejścia zarówno przy FT, jak i przy TrackIR'ze - w obu systemach trzeba sobie wszystko indywidualnie poustawiać...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.