Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140987 razy)

Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #450 dnia: Sierpnia 30, 2015, 23:21:11 »
Dzięki za info - biorę czwórkę!

« Odpowiedź #451 dnia: Sierpnia 31, 2015, 10:00:31 »
Jeżeli oczekujesz komfortu bierz V5

Używałem V4 przez parę lat i ogólnie byłem zadowolony.
Po zakupie V5 pierwszym odczuciem było rozczarowanie, że tak niewiele różni się od V4.
Teraz jedyną wadą jaką dostrzegam na niekorzyść V5 to gorszy siermiężny wygląd (subiektywna kwestia estetów)

Po ok 2 miesiącach używania V5 mogę stwierdzić że

-track jest o wiele stabilniejszy.
-lepiej działa też przy skrajnych wychyleniach głowy V4 potrafił tutaj "szaleć".
-nie ma wrażenia pływania obrazu, nie musisz ustawiać "deadzone" (to indywidualna kwestia)
-V5 precyzją jest w 90% zbliżony do rozglądania się przy użyciu myszki. Przy V4 nie miałem takiego odczucia
-V5 może też używać specjalnego trybu VideoProcessingMode:precision softwarowo zwiększającego stabilność.  Nie pamiętam czy ta opcja była dostępna przy V4 (nie mylić z Precission mode smoothing odpalanego F7)

-V5 ma lepsze mocowanie na kabel z tyłu obudowy i stabilniejszy statyw/nóżki co sprawdza się jeżeli jest często zdejmowany.
-V5 można też lepiej ustawić kąt kamery ze względu na lepszy statyw

Używam też TrackClip Pro i polecam też ze względu na precyzje.
wadą jest asymetryczny trak (musisz go kompensować ustawieniami krzywych).
Lewa strona obraca się szybciej niż prawa, ze względu na to że masz go z boku a nie na środku głowy.
Poducenci softu nie pomyśleli o wstawieniu zmiennej do szerokości słuchawek.
Istnieje też pancerna wersja Clipa http://www.trackhat.org/

Ogólnie polcam zakupić V5
Jeżeli nie jesteś za bardzo "napalony" to wstrzymać się kupić używany na allego olx albo niemiecki ebay.
Trafiają się oferty za 1/3 ceny.

« Odpowiedź #452 dnia: Września 01, 2015, 13:26:42 »
Dzięki za dokładne informacje - niestety zdążyłem w międzyczasie zakupić właśnie na niemieckim ebaju trackira 4 - wyszło mnie z wysyłką 420zł. Taniej niż 5 w najtańszej obecnej opcji - ale mam na uwadze rynek cały czas - często się trafiają okazje.
Jak by ktoś chciał to gość ma jeszcze trackira 3 za około 260zł

Jeszcze raz dzięki!

« Odpowiedź #453 dnia: Września 01, 2015, 16:20:32 »
Dasz radę z czwórką. Ja swojego używam od 8 lat i nie narzekam. Może jakbym założył piątkę to nie chciałbym wrócić do poprzedniej edycji, ale jak staropolskie przysłowie mówi "czego oko nie widzi, tego sercu nie żal" :).

« Odpowiedź #454 dnia: Września 01, 2015, 19:08:23 »
A tę 4'kę kupiłeś razem z Track Clip Pro?
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #455 dnia: Września 01, 2015, 21:19:00 »
No właśnie też tak myślę. Wcześniej bawiłem się z freeTrackiem, teraz mam nadzieję odczuć różnicę - jak będzie działać ładnie to nie zmieniam - chyba, że trafi się dobra okazja.

4'rkę kupiłem z takim clipem na czapeczkę z odblaskami.  No i z czapeczką ;)

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #456 dnia: Września 02, 2015, 11:12:05 »
To obowiązkowo szukaj teraz Track Clipa Pro. Zdecydowanie poprawia komfort machania łbem, no i nie wyglądasz jak idiota siedząc w czapce przed kompem, a prawie jak robocop:)
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #457 dnia: Września 02, 2015, 14:36:55 »
Aż tak duża jest korzyść z korzystania z Clip'a? Ciężko znaleźć jakąś używkę, a kupując Track Ir 4 + Track Clip Pro, robi nam się praktycznie cena Track Ir 5.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #458 dnia: Września 02, 2015, 15:01:02 »
Jest dokładniej, można szybciej machać łbem bez obawy, że się Track pogubi i wydaje mi się, że pod większymi kątami go widzi. Poza tym odpada czapka, bo montujesz go do słuchawek, które latając po necie i tak masz na głowie.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #459 dnia: Września 02, 2015, 17:19:46 »
kupując Track Ir 4 + Track Clip Pro, robi nam się praktycznie cena Track Ir 5.
Do TiR5 też wypadało by mieć Clipa. Polataj na razie z odblaskami. Jak ci będzie czegoś brakować to wtedy kupisz samego Clipa.

« Odpowiedź #460 dnia: Września 02, 2015, 17:20:36 »
Sam kupiłem zestaw TIR 5 + Track Clip Pro. Próbowałem chwilę czapki z daszkiem, ale szybko przesiadłem się na słuchawki plus clip. Nie musisz ubierać czapki, a clip ma możliwość regulacji położenia diód. O wiele wygodniej.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #461 dnia: Września 02, 2015, 19:32:07 »
Hmm a w sumie mam diody z freetracka... nie pójdą tak? Ewentualnie jak konkret wymiary są potrzebne to mogę na frezarce sobie zrobić mocowanko. Co wy o tym sądzicie? Chyba, ze Clip Pro korzysta z jakieś sztuczki która stawia go ponad amatorskie konstrukcje i nie pozwoli im dobrze pracować z kamerką.

« Odpowiedź #462 dnia: Września 02, 2015, 20:53:25 »
Pójdą :-) Ja używam klipa zrobionego dla FreeTracka i jest dobrze (ale nie miałem okazji porównania z oryginalnym Track Clip). Wymiary muszą być jak w oryginale, bo w sofcie nie ma możliwości modyfikacji położenia diod (jak to jest w przypadku FreeTracka).

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #463 dnia: Września 02, 2015, 20:56:27 »
Po prostu przetestuj klipa z FT. Powinno zadziałać. Być może oryginalny TrackClip Pro ma diody o większym kącie widzenia. Ale to być może.
Różnica między oryginalnymi odblaskami, a oryginalnym TrackClip Pro (zarówno pod kątem wygody, jak i skuteczności śledzenia) - z mojego doświadczenia jest kolosalna. Mógłbym to porównać do różnicy między FT a TIRem.
TrackClipPro działa bez problemu przy świetle dziennym, bądź w jasnym pokoju. Odblaski na czapce już nie bardzo.
Rzuć okiem na sklep PCAviator - we wtorki jest/było taniej..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #464 dnia: Września 02, 2015, 21:37:22 »
Dzięki wielkie Panowie za odpowiedzi! Super słyszeć, że uda się pare $ zaoszczędzić :) Więcej zostanie na dobry orczyk - lub rzeźbienie swojego na CNC.
Paka idzie już więc mam nadzieje szybko przetestować.
Patrzyłem na PC aviator - trackIR 5 kosztuje tam 149$ czyli taka "normalna" zagraniczna cena. Sprawdzimy we wtorek jeszcze czy mają obniżkę.
Jak bym wycinał szablon do diód homemade to mogę puścić kilka więcej dla chętnych po zaprojektowaniu. Jak się dogrzebię do mojego clipa to pomierzę.