Jeżeli oczekujesz komfortu bierz V5
Używałem V4 przez parę lat i ogólnie byłem zadowolony.
Po zakupie V5 pierwszym odczuciem było rozczarowanie, że tak niewiele różni się od V4.
Teraz jedyną wadą jaką dostrzegam na niekorzyść V5 to gorszy siermiężny wygląd (subiektywna kwestia estetów)
Po ok 2 miesiącach używania V5 mogę stwierdzić że
-track jest o wiele stabilniejszy.
-lepiej działa też przy skrajnych wychyleniach głowy V4 potrafił tutaj "szaleć".
-nie ma wrażenia pływania obrazu, nie musisz ustawiać "deadzone" (to indywidualna kwestia)
-V5 precyzją jest w 90% zbliżony do rozglądania się przy użyciu myszki. Przy V4 nie miałem takiego odczucia
-V5 może też używać specjalnego trybu VideoProcessingMode:precision softwarowo zwiększającego stabilność. Nie pamiętam czy ta opcja była dostępna przy V4 (nie mylić z Precission mode smoothing odpalanego F7)
-V5 ma lepsze mocowanie na kabel z tyłu obudowy i stabilniejszy statyw/nóżki co sprawdza się jeżeli jest często zdejmowany.
-V5 można też lepiej ustawić kąt kamery ze względu na lepszy statyw
Używam też TrackClip Pro i polecam też ze względu na precyzje.
wadą jest asymetryczny trak (musisz go kompensować ustawieniami krzywych).
Lewa strona obraca się szybciej niż prawa, ze względu na to że masz go z boku a nie na środku głowy.
Poducenci softu nie pomyśleli o wstawieniu zmiennej do szerokości słuchawek.
Istnieje też pancerna wersja Clipa
http://www.trackhat.org/Ogólnie polcam zakupić V5
Jeżeli nie jesteś za bardzo "napalony" to wstrzymać się kupić używany na allego olx albo niemiecki ebay.
Trafiają się oferty za 1/3 ceny.