Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140990 razy)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #465 dnia: Września 02, 2015, 21:56:10 »
Kiedyś mieli samego Track Clip Pro.. Hmm.. teraz go nie widać.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #466 dnia: Września 08, 2015, 20:45:09 »
Dotarł do mnie TrackIR 4 - na razie zrobiłem szybki test na odblaskach - wow - faktycznie, różnica jest nieporównywalna z free trackiem! Nie zdążę dziś odpalić symulatora, ale jutro przetestuję w kabinie!

« Odpowiedź #467 dnia: Grudnia 27, 2015, 01:31:09 »
Jest nowy Soft do TrackIR-a  ver.5.3.0.   http://www.naturalpoint.com/trackir/downloads/

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #468 dnia: Grudnia 27, 2015, 09:10:15 »
Małe ostrzeżenie, profile po instalacji nadal działają, ale trzeba od nowa przypisać je do poszczególnych gier.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #469 dnia: Stycznia 12, 2016, 09:54:49 »
Mam takie uprzejme zapytanie... Noszę się z zakupem TIR5 + Clip Pro i wyszło mi, że mimo kursu dolara najtaniej byłoby kupić ten zestaw w PCAviator z wtorkową zniżką 10%. Cena tego zestawu po zniżce to 166 USD co daje jakieś ~665 zł. To ponad 300 zł taniej niż w Pilots.pl. Nie wiem jeszcze ile wynosi koszt przesyłki, ale całość i tak wyjdzie na pewno zdecydowanie taniej niż w Polsce.

Pytanie tylko jak sprawa wygląda z Urzędem Celnym. Z tego co na szybko sprawdziłem wychodzi mi, że na elektronikę z USA jest cło 0% ale może (nie musi?) zostać doliczony VAT 23%. Ktoś ostatnio kupował TIR (alnbo inny sprzęt) z US i może podzielić się spostrzeżeniami?

PS. Jeżeli ktoś ma inne ciekawe propozycje cenowe, to proszę dać znać. :)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #470 dnia: Stycznia 12, 2016, 10:20:53 »
Cła nie ma, VAT zostanie doliczony, chyba, że przesyłka "prześlizgnie" się przez kontrolę celną. Jeśli będzie to przesyłka rejestrowana z wartością zadeklarowaną 160$ to szanse małe.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #471 dnia: Stycznia 12, 2016, 10:30:59 »
Ehhh... Ale lipa. VAT doliczają do ceny towaru czy do kosztów wysyłki też? Druga sprawa - dostaję po prostu pismo z Urzędu i przelewam VAT, czy muszę się błąkać potem po urzędach z wnioskami, kopiami dokumentów itp. udowadniając komuś, że nie jestem wielbłądem?

PS. Jak poproszę, żeby oznaczyli przesyłkę jako "Gift" to zwiększa to jakoś szanse powodzenia operacji? Przecież to jest chore, żeby dwa razy VAT płacić...

« Odpowiedź #472 dnia: Stycznia 12, 2016, 10:34:08 »
Nie lepiej rozważyć zakup na Amazon czy Ebay?
Kupiłem używkę za €80, świetnie działa do dziś.

Moim zdaniem TiR to nie joystick, który może się zużywać. Również to nie są czyjeś majtki :P

« Odpowiedź #473 dnia: Stycznia 12, 2016, 10:39:00 »
Na Amazonie, którym? Rozumiem, że masz na myśli niemiecki - cena tego zestawu to chyba jakieś 205 EUR z przesyłką, więc różnicy wielkiej z Pilotrs.pl nie ma. W UK znacznie drożej z tego co pamiętam.

Używek aż tyle w Europie nie ma, z tego co patrzyłem. A jak z USA, to jeśli dobrze sprawdziłem, też Ci VAT doliczyć mogą...

« Odpowiedź #474 dnia: Stycznia 12, 2016, 10:43:35 »
Ja swojego TiRa też kupiłem w US z myślą o zaoszczędzeniu kilkudziesięciu dolców. Niestety doliczyli mi VAT i ostateczna cena była o kilka funtów większa niż gdybym kupił lokalnie (przesyłka tania nie była). Było to 8 lat temu więc przepisy, opłaty mogły się zmienić.
VAT naliczył mi kurier Fedex. Przysłali mi fakturę, zapłaciłem kartą i z głowy. W PL może być ciut inaczej ;).

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #475 dnia: Stycznia 12, 2016, 10:48:51 »
Jascha - poszukaj na ebay.de TIR 4.0 - w zupełności wystarcza, a będzie dużo taniej i bez vat.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #476 dnia: Stycznia 12, 2016, 11:32:22 »
Tzn. z lektury tego wątku, a zwłaszcza z tego co napisał janhazel na poprzedniej stronie wychodzi mi, że jednak TIR5. No i Clip Pro polecają chyba wszyscy (którzy go mają). Dlatego raczej jestem zdecydowany na to rozwiązanie.

Na PCAviator ekonomiczna paczka do Polski to $22. Czyli całość TIR5 + Clip Pro wychodzi $188 z wysyłką przy wliczeniu rabatu wtorkowego. Przy założeniu, że 23% VAT jest doliczone do całej tej kwoty to i tak wychodzi nadal taniej jakieś 50 zł niż Pilots.PL i chyba tyle co niemiecki EBay. Wydaje mi się, że chyba warto zaryzykować, bo jeśli jakimś cudem VAT nie naliczą to jednak jest się sporo do przodu...

« Odpowiedź #477 dnia: Stycznia 12, 2016, 11:47:39 »
Weź pod uwagę gwarancję i jej ew. egzekwowanie.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #478 dnia: Stycznia 12, 2016, 12:48:45 »
Tutaj prawie nówka za €125

http://www.marktplaats.nl/a/spelcomputers-en-games/games-overige/m1003713873-trackir-5-incl-basecap.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

A tutaj chyba jakiś LOL bo koleś chce 400 ojro hahahah

http://www.ebay.nl/itm/TRACKIR-5-by-NATURALPOINT-W-TRACK-CLIP-STD-Optical-Head-Tracking-Tracker-NEW-/261250026991

No ogólnie mnie się udało kupić w miarę tanio - w komplecie czapka, diody na słuchawki i cała reszta.
Teraz patrzyłem i nie ma za bardzo, najtańsze to to co podałem na początku.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #479 dnia: Stycznia 12, 2016, 13:56:23 »
Temat wielokrotnie wałkowany. Do ceny brutto (cena+przesyłka) doliczą VAT 23%. Przesyłki monitorowane, szybsze, droższe są w 100% kandydatem na VAT i tutaj nic nie wykombinujesz. Najtańsza, ekonomiczna - choć może i iść 2 tyg. - ma szansę ominąć VAT. Podobnie nie proś o żadne dodatkowe pakowania, uwagi, informacje, dodatkowe deklaracje zawartości etc. - czyli jakiekolwiek wyróżniki dla przesyłki = doliczenie VATu. Rozważ czy nie lepiej kupić TR5 osobno i Clipa osobno.

Tako rzecze,
Zaratustra