Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 141018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #495 dnia: Stycznia 26, 2016, 21:29:36 »
Nie ma co się irytować, ani to wina ekipy "pińset plus" ani celnika, który robi to za co mu płacą.

Po prostu trzeba traktować ewentualny brak podatków przy zamówieniu spoza kontynentu (EU) jako łut szczęścia a nie coś co się automatycznie należy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #496 dnia: Stycznia 26, 2016, 21:54:01 »
Ależ ja się na cwelników nie irytuję. ;) Tamten post był wyłącznie w kategoriach żartu. Liczyłem co prawda po cichu, że jakoś się prześlizgnie ta paczuszka, ale od początku kalkulowałem zakup z tym VATem. Choć lekko irytujące jest, że drugi raz płaci się ten sam podatek tak w sumie, no ale co zrobić...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #497 dnia: Stycznia 26, 2016, 21:59:26 »
Hmm,  jaki drugi raz?  :)

« Odpowiedź #498 dnia: Stycznia 26, 2016, 22:13:05 »
No nie drążyłem wprawdzie tego tematu i mam świadomość, że podatki w US to dość osobliwy temat (głównie chyba z uwagi na prawo stanowe) ale jakiś podatek od sprzedaży towarów i usług tam chyba mają, no nie? Więc w tym kontekście to stwierdzenie, że płaci się podatek tam i tu. :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #499 dnia: Stycznia 27, 2016, 01:07:01 »
W USA ceny sklepowe są netto a podatek jest naliczany przy kasie, w zależności od stanu. Podatek znacznie niższy niż europejski VAT, ale jeśli jesteś turystą, to można się zdziwić płacąc rachunek wyższy niż wynika z ceny wystawowej. Natomiast przy zamówieniu zagranicznym nie płacisz podatku.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: Stycznia 27, 2016, 12:50:00 »
Wyślij im maila z rachunkiem elektronicznym ze sklepu. Robiłem tak kilka razy. Paczka przyjdzie za pobraniem za kilka dni. A clipa nie ovatują, bo za mała wartość - bodaj poniżej 50-60 usd nie vatują.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #501 dnia: Stycznia 27, 2016, 13:19:11 »
Spytam bo mnie to nurtuje. Po jakim kursie naliczają ten VAT? Czy jest to dzień zakupu, czy odbioru przesyłki?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #502 dnia: Stycznia 27, 2016, 13:50:11 »
W USA ceny sklepowe są netto a podatek jest naliczany przy kasie, w zależności od stanu. Podatek znacznie niższy niż europejski VAT, ale jeśli jesteś turystą, to można się zdziwić płacąc rachunek wyższy niż wynika z ceny wystawowej. Natomiast przy zamówieniu zagranicznym nie płacisz podatku.

Ok, dzięki za wyjaśnienie. Btw, ktoś wie kiedy kolejna loteria wizowa? ;)

Wyślij im maila z rachunkiem elektronicznym ze sklepu. Robiłem tak kilka razy. Paczka przyjdzie za pobraniem za kilka dni. A clipa nie ovatują, bo za mała wartość - bodaj poniżej 50-60 usd nie vatują.

Tako rzecze,
Zaratustra

Z tego sprawdzałem, to zwolnienie, o którym piszesz, nie dotyczy zamówień wysyłkowych (/zakupów przez Internet). Więc spodziewam się, że doliczą VAT też w przypadku Clipa.

Spytam bo mnie to nurtuje. Po jakim kursie naliczają ten VAT? Czy jest to dzień zakupu, czy odbioru przesyłki?

Wydaje mi się, że obowiązuje kurs średni NBP, obowiązujący na dzień przyjęcia zgłoszenia celnego. Jak się potwierdzi, dam znać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #503 dnia: Stycznia 27, 2016, 17:59:57 »
Zawsze możesz zadzwonić do Urzędu Celnego i tam Ci wytłumaczą. Ja tak kilka razy robiłem i nie powiem bardzo mili ludzie tam pracują :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #504 dnia: Lutego 01, 2016, 16:40:36 »
Mam pytanie techniczne. Czy Track IR potrafi wariować jeśli pada na niego światło słoneczne? Miałem taki przypadek, że przez parę dni grając wieczorami nie miałem problemów. W weekend odpaliłem DCS koło południa przy dużym świetle. Widok zaczął wariować. Czasami się uspokajał a po paru sekundach znowu szalał. Obraz latał we wszystkie strony. Miałem już pakować sprzęt i odsyłać do dostawcy, ale z ciekawości odpaliłem znowu wieczorem i wszystko było już ok.

« Odpowiedź #505 dnia: Lutego 01, 2016, 17:11:21 »
Mam pytanie techniczne. Czy Track IR potrafi wariować jeśli pada na niego światło słoneczne? Miałem taki przypadek, że przez parę dni grając wieczorami nie miałem problemów. W weekend odpaliłem DCS koło południa przy dużym świetle. Widok zaczął wariować. Czasami się uspokajał a po paru sekundach znowu szalał. Obraz latał we wszystkie strony. Miałem już pakować sprzęt i odsyłać do dostawcy, ale z ciekawości odpaliłem znowu wieczorem i wszystko było już ok.
Tak to normalne,nawet przy mocnej zarowce.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #506 dnia: Lutego 01, 2016, 17:13:11 »
Na zwykłym klipie z odblaskami tak, na TrackClip Pro z diodami IR nie miałem nigdy takich problemów, ale fakt, okno w czasie zabawy Trackiem zawsze trochę przesłaniałem (żaluzje tzw. wertykale - nie zaciemniają w dzień pokoju).
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #507 dnia: Lutego 01, 2016, 17:19:20 »
Ja właśnie na TrackClip Pro mam problemy jak ktoś w przedpokoju zapali światło a mam akurat drzwi otwarte to wariacja pewna.Ale to są 3 mocne zarowy.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #508 dnia: Lutego 15, 2016, 19:15:58 »
Panowie wyszedł nowy soft do TrackIR-a ver. 5.4.1, sugeruję nie instalować bo jakieś jaja są: diody świecą jak żarówki 100-watowe, ruchy głowy są odwrócone, Cygan też zgłaszał jakieś problemy, więc przypadek nie jest pojedynczy. Podzielcie się ewentualnie swoimi spostrzeżeniami
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #509 dnia: Lutego 15, 2016, 19:31:57 »
U mnie działa ;)
Jasność diód można regulować, może ustawienia Ci się zresetowały. Tak miałem jak zaktualizowałem z 5.2 do 5.3.