No modyfikować trzeba, bo każdy użytkownik ma inny wzrost, rozmiar monitora, odległość od niego, upodobania co do szybkości itp. Kiedy ja zaczynałem, zassałem kilka profili, ale żaden nie pasował do mnie, co najwyżej podpatrzyłem pewne rozwiązania w każdym z nich i wybierając najlepsze z mojego punktu widzenia wystrugałem sobie nowy profil od zera:
http://www.mediafire.com/download/z9dolu36toggbq7/test1.zipZ "prawd uniwersalnych" to tylko wspomnę, że na pewno musisz od razu przebindować część domyślnych klawiszy TiR-a z funkcyjnych (F1...F12) na cokolwiek innego, bo będą ci się włączać / wyłączać dziwne rzeczy ilekroć będziesz chciał gadać przez radio w DCSie, lub używał ich w jakimkolwiek innym simie

. Ja teraz mam np. centrowanie pod numerycznym Insertem, pauzę obok pod kropką, a zmianę szybkości nie wiem gdzie, bo i nie używam. Ponadto nie warto parametru "smooth" ustawiać za wysoko, bo pojawi się opóźnienie i zaczniesz puszczać pawia na monitor, ani za nisko, bo sprzęt będzie zbierał najmniejsze drgania Twojej bani (denerwujace, gdy chcesz kliknąć na mały guzik w kokpicie, albo odczytać malutki instrument

). Krzywą X warto zrobić jako parabolę (bo większość czasu patrzy się na małych kątach i potrzeba tam więcej precyzji niż zakresu, zaś na dużych kątach, przy oglądaniu się za siebie - na odwrót), krzywą Y można asymetryczną, bo pilot oglądać swych cohones nie musi, za to widzieć bandytów równo nad głową - owszem.
Masz złamany palec, a nie kark, więc parę dni możesz ustawiać i testować, choćby na rampie lotniska

.