Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140995 razy)

Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #525 dnia: Kwietnia 11, 2016, 11:22:07 »

« Odpowiedź #526 dnia: Kwietnia 12, 2016, 13:25:54 »
Do odp. boczek, Próbuję ogarnąć temat ale mam problem z zainstalowaniem zwykłego Trackir 5,4,1 nowy ze strony (zresztą jedyny obecnie sterownik): https://naturalpoint.com/trackir/downloads/
Problem polega na tym, że trackir wogule w ogóle się nie aktywuje/włącza - "no device detected’’ - nie widzi podłączonej kamery itp. zero akcji.
Mam inne programy jak FaceTrackNoir,  FreeTrack v2,2 i te działają ok. ale mi zależy na Trackir, więc może ktoś mi pomoże go odpalić na Windows 7.

Sugerowałbym przed wysłaniem przeczytać raz jeszcze, bo większość to zgadywanie co autor miał na myśli. O pisowni nie wspomnę. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2016, 15:54:43 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #527 dnia: Kwietnia 14, 2016, 13:12:30 »
Można powiedzieć że jestem zdecydowany na zakup TrackIR 5 tylko jeszcze kwestia gdzie kupić, z tego co tu wyczytałem to na PC Aviator jest taniej ktoś pisał że 300 zł a ktoś inny że 50 zł różnicy w cenie między PC Aviator a Pilots.pl. Jeśli 300 zł to gra warta świeczki a jeśli 50 to zakupiłbym w Pilots.pl, właśnie rozmawiałem z panem z Pilots.pl i ma na stanie 3 sztuki TrackIR 5 więc urządzenie mógłbym mieć z dnia na dzień. Myślę że czapeczka z odblaskami nie będzie mi potrzebna gdy bym miał ale osobno TrackclipPro+TrackIR5 Pro można kupić tylko w PC Aviator co daje kwotę 185$ bez przesyłki i innych opłat. Pozostaje teraz kwestia sprawdzenia dokładnie jaka jest różnica w cenie urządzenia na Pilots.pl to 939 zł+18 zł kurier...

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #528 dnia: Kwietnia 14, 2016, 13:22:38 »
Masz dyskusję na temat ceny kilka stron wcześniej.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #529 dnia: Kwietnia 14, 2016, 13:32:58 »
Wiem czytałem, i nic konkretnego z tego nie wynika bo jak się uda to nie naliczą a jak nie to naliczą... Dla mnie sprawa ma być jasna i prosta, idę do sklepu tyle tyle do zapłaty i koniec. Jeśli wiesz to napisz mi konkretnie ile musiałbym zapłacić dziś za komplet... Chyb dam sobie spokój z PC Aviator.

« Odpowiedź #530 dnia: Kwietnia 14, 2016, 13:47:24 »
Przecież masz na pilots.pl jasno i prosto. Cena + przesyłka - czego chcieć więcej? Jak chcesz zaoszczędzić to kombinujesz z PC Aviator. Do sklepu nie pójdziesz bo żaden sklep nie wystawia tak niszowych produktów na półkach.

« Odpowiedź #531 dnia: Kwietnia 14, 2016, 14:05:24 »
Wiem i napisałem że na pilots.pl jest napisane konkret chodziło mi o Pc aviator, dobra zostaje przy pilots.pl. Dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #532 dnia: Czerwca 23, 2016, 20:53:00 »
Wczoraj wreszcie dotarł do mnie TrackIr5 z klipsem Pro sprawdziłem i z tego co widzę to muszę go ustawić pod siebie. Jako że nie mam z TR żadnego doświadczenia to może jednak ktoś podzieli się profilem a ja bym go tylko zmodyfikował. Tak na marginesie to nie nacieszyłem się TR bo dziś w pracy złamałem palca i mam dłoń w gipsie więc nie polatam.

« Odpowiedź #533 dnia: Czerwca 23, 2016, 22:02:20 »
No modyfikować trzeba, bo każdy użytkownik ma inny wzrost, rozmiar monitora, odległość od niego, upodobania co do szybkości itp. Kiedy ja zaczynałem, zassałem kilka profili, ale żaden nie pasował do mnie, co najwyżej podpatrzyłem pewne rozwiązania w każdym z nich i wybierając najlepsze z mojego punktu widzenia wystrugałem sobie nowy profil od zera:

http://www.mediafire.com/download/z9dolu36toggbq7/test1.zip

Z "prawd uniwersalnych" to tylko wspomnę, że na pewno musisz od razu przebindować część domyślnych klawiszy TiR-a z funkcyjnych (F1...F12) na cokolwiek innego, bo będą ci się włączać / wyłączać dziwne rzeczy ilekroć będziesz chciał gadać przez radio w DCSie, lub używał ich w jakimkolwiek innym simie :D. Ja teraz mam np. centrowanie pod numerycznym Insertem, pauzę obok pod kropką, a zmianę szybkości nie wiem gdzie, bo i nie używam. Ponadto nie warto parametru "smooth" ustawiać za wysoko, bo pojawi się opóźnienie i zaczniesz puszczać pawia na monitor, ani za nisko, bo sprzęt będzie zbierał najmniejsze drgania Twojej bani (denerwujace, gdy chcesz kliknąć na mały guzik w kokpicie, albo odczytać malutki instrument :) ). Krzywą X warto zrobić jako parabolę (bo większość czasu patrzy się na małych kątach i potrzeba tam więcej precyzji niż zakresu, zaś na dużych kątach, przy oglądaniu się za siebie - na odwrót), krzywą Y można asymetryczną, bo pilot oglądać swych cohones nie musi, za to widzieć bandytów równo nad głową - owszem.

Masz złamany palec, a nie kark, więc parę dni możesz ustawiać i testować, choćby na rampie lotniska ;) .

« Odpowiedź #534 dnia: Czerwca 23, 2016, 23:12:20 »
Dzięki wielkie, właśnie myślałem o testowaniu na rampie. Gips będę miał 5 tygodni ale myślę, że jak się z nim oswoję to nie będzie mi za bardzo przeszkadzał w lataniu.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2016, 00:16:20 wysłana przez Leon »

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #535 dnia: Października 26, 2016, 21:55:44 »
Problem polega na tym,  w ogóle się nie aktywuje/włącza - "no device detected’’  nie widzi podłączonej kamery itp. zero akcji.

Długo walczyłem z Track IR,  miałem takie same objawy.
Rozwiązanie było banalne - uszkodzony kabel USB.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #536 dnia: Grudnia 12, 2016, 22:20:43 »
Kiedy jest szansa na zmianę tego co mnie najbardziej wkurza w Track Ir - kabla. Czy przejście na bezprzewodowość jest zbyt trudne/pogarszające parametry działania, czy zbyt podrożyłoby sprzęt. Choć zawsze można dwie wersje oferować.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #537 dnia: Grudnia 12, 2016, 22:51:40 »
No co wy. Używam TrackIra już prawie 10 lat i nie wiem co trzeba by zrobić żeby ten kabel uszkodzić. Pewnie łatwiej samego Tracka.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #538 dnia: Grudnia 12, 2016, 22:55:43 »
Tu nie chodzi o jego słabość (choć to że jest zbyt sztywny mnie wkurza) ale sam fakt jego obecności. Przecież nie będę stosował odblasków.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #539 dnia: Grudnia 12, 2016, 23:20:17 »
Czyli chodzi Ci o Track Clipa raczej. Ja mam czapeczkę :).